Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρά τη δραματική αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στο 5,1%... η Alpha bank εξέδωσε ομόλογο στο 7,25%

Παρά τη δραματική αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στο 5,1%... η Alpha bank εξέδωσε ομόλογο στο 7,25%
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Alpha bank όταν θα αποκατασταθεί το κλίμα στις αγορές – κάτι που δεν αναμένεται άμεσα – αναμένεται να εμφανίσει μεγαλύτερη κινητικότητα στο χρηματιστήριο αφού δικαιολογεί μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου…
Σχετικά Άρθρα

Παρά τη δραματική αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων λόγω της μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης μεγάλης αλλαγής της νομισματικής πολιτικής… η Alpha bank σε αυτή την άκρως δυσμενή συγκυρία… τόλμησε να εκδώσει ομόλογο 3ετούς διάρκειας, με στόχο να συγκεντρώσει 300 εκατ. με έκδοση senior bond, στο πλαίσιο των επιλέξιμων υποχρεώσεων, αντλώντας, τελικά, 400 εκατ. ευρώ.
To επιτόκιο «κυμάνθηκε» στο 7,25%, επίπεδα που είναι μεν υψηλά, αλλά δεν αποκλίνουν από τη γενική πολύ κακή εικόνα των αγορών ομολόγων....
Με την κίνηση αυτή η Alpha bank περνάει ένα μήνυμα ότι αποτελεί μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή τράπεζα που μπορεί να συγκεντρώσει κεφάλαια από τη διεθνή αγορά.

Η Alpha bank την τρέχουσα περίοδο εμφανίζει τιμή στο χρηματιστήριο 0,92 ευρώ και η συνολική κεφαλαιοποίηση 2,15 δισεκ.
Η Εθνική έχει 1 δισεκ. υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο από την Alpha bank και η Eurobank 1,4 δισεκ. υψηλότερη κεφαλαιοποίηση από την Alpha bank.
Με δεδομένο ότι επιτυγχάνει κέρδη, μείωσε τα NPEs από 23,7 δισεκ. στα 3,2 δισεκ. ή 8% και διαθέτει κεφάλαια 5,67 δισεκ. η αποτίμηση της Alpha bank 2,15 δισεκ. δια 5,67 δισεκ. = 0,38 χρηματιστηριακή τιμή προς λογιστική αξία – ίδια κεφάλαια.
Η χρηματιστηριακή αξία της Alpha bank σε σχέση με την Εθνική και Eurobank είναι υποτιμημένη αφού η Alpha bank έχει εξυγιάνει τον ισολογισμό της και διαθέτει ισχυρά κεφάλαια…

Επίσης η Alpha bank διαθέτει και το χαμηλότερο DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από όλες τις ελληνικές τράπεζες στα 2,8 δισεκ.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Alpha bank όταν θα αποκατασταθεί το κλίμα στις αγορές – κάτι που δεν αναμένεται άμεσα – αναμένεται να εμφανίσει μεγαλύτερη κινητικότητα στο χρηματιστήριο αφού δικαιολογεί μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου…

Ωστόσο η πτώση των συναλλαγών στο χρηματιστήριο, η απομάκρυνση των διεθνών επενδυτών και η δραματική συγκυρία… δεν ευνοεί τα χρηματιστήρια τα οποία ακόμη δεν έχουν δει τα χαμηλά τους…
Θα υπάρξει πόνος στα χρηματιστήρια διεθνώς… 

H ανακοίνωση της Αlpha Bank

Η Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών Α.Ε., 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. («Alpha Bank»), ανακοινώνει ότι η Alpha Bank ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας ύψους Ευρώ 400 εκατ. [21.10.2022]
Σε συνέχεια δύο εξαιρετικά επιτυχημένων εκδόσεων ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (Senior Preferred bonds) το 2021, συνολικού ύψους Ευρώ 900 εκατ., η Alpha Bank σήμερα ολοκλήρωσε μία επιπλέον έκδοση Senior Preferred ομολόγου ύψους Ευρώ 400 εκατ.
Το ομόλογο υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας είναι τριετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης στο δεύτερο έτος με κουπόνι 7% και απόδοση 7,25%.
Η συναλλαγή πλαισιώθηκε από αξιόλογη συμμετοχή εγχώριων και διεθνών επενδυτών με τιμολόγηση συμβατή με το ισχύον επιτοκιακό περιβάλλον και τα συνεχώς βελτιούμενα θεμελιώδη μεγέθη της Τράπεζας, αντανακλώντας την πορεία βελτίωσης της κερδοφορίας του Ομίλου.
H έκδοση καλύφθηκε κατά 55% από θεσμικούς επενδυτές, 20% από το wealth management, 13% από υπερεθνικούς οργανισμούς και 12% από διαχειριστές κεφαλαίων.
Με αυτή τη συναλλαγή, η Alpha Bank συνεχίζει να υλοποιεί τη στρατηγική επίτευξης των στόχων MREL με τρόπο βιώσιμο, βελτιώνοντας παράλληλα το χρηματοδοτικό προφίλ της Τράπεζας.
Συνυπολογιζομένης της έκδοσης των Ευρώ 400 εκατ., ο δείκτης Ελαχίστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) διαμορφώνεται στο 19,5% με βάση τα στοιχεία της 30.06.
Η παρούσα έκδοση επιβεβαιώνει επίσης τη δυνατότητα της Alpha Bank να αξιοποιεί τις αγορές και να τηρεί το εποπτικό χρονοδιάγραμμα σε ένα απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον, αξιοποιώντας τη διεθνή ζήτηση και μία ισχυρή εγχώρια πελατειακή βάση.
Η Morgan Stanley ενήργησε ως αποκλειστικός Συντονιστής Έκδοσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης