Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ η Goldman Sachs πήρε τις μεγάλες δουλειές... το 30% του Ελ. Βενιζέλος δόθηκε σε Morgan Stanley, BofA

Ενώ η Goldman Sachs πήρε τις μεγάλες δουλειές... το 30% του Ελ. Βενιζέλος δόθηκε σε Morgan Stanley, BofA
Αν και οι αντίπαλοι τους, η Goldman Sachs και η JP Morgan διεκδικούσαν βάσιμα την δουλειά τελικώς το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε την εντολή τις δυο έτερες αμερικανικές τράπεζες την Morgan Stanley και Bank of America.

Η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, ο πληθωρισμός αλλά και η αύξηση επιτοκίων έχουν κλείσει τις αγορές και έχουν “στεγνώσει” την επενδυτική τραπεζική
παγκοσμίως, ωστόσο για την επόμενη ημέρα στην Ελλάδα το “παιχνίδι” αρχίζει να μοιράζεται εκ νέου, τόσο μεταξύ των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών όσο και των ευρωπαϊκών ομολόγων τους.
Αν και η Ελλάδα προσώρας αποτελεί μια μικρή αγορά δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι, όλα θα αλλάξουν άρδην εφόσον η Ελλάδα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023.
Τότε, η ζήτηση για εργασίες των επενδυτικών τραπεζών όπως και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους θα αυξηθεί κατακόρυφα, διότι η “δεξαμενή” των κεφαλαίων θα είναι απείρως μεγαλύτερη.
Εν όψει αυτής της προοπτικής, οι αντιμαχόμενοι, όπως και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να δρούν προληπτικά, για τις εργασίες.

Έπειτα από την μονοκρατορία της Goldman Sachs στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών Alpha bank, Πειραιώς και της ΔΕΗ, για την επικείμενη μεγάλη εισαγωγή μετοχών του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο χρηματιστήριο, η εντολή απο το ΤΑΙΠΕΔ δόθηκε στις αμερικανικές τράπεζες Morgan Stanley και Bank of America.
Ο συντονισμός αυτου του έργου δεν θα είναι εύκολος καθώς εκτός από την αποτίμηση μιας εταιρείας με επιχειρησιακή αξία 4 δισ. ευρώ-θα ξεκαθαριστεί εάν πωλήσουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι (Avi Alliance- Όμιλος Κοπελούζου).
Επιπλέον, η εισαγωγή αποτελεί κυριολεκτικά "σωσίβιο" για το Υπερταμείο - και το ΤΑΙΠΕΔ - ύστερα από τα ισχνά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου, παρά την παρουσία ως "κρατικό επενδυτικό ταμείο" σε διεθνές συνέδριο.
Αν και οι αντίπαλοι τους, η Goldman Sachs και η JP Morgan διεκδικούσαν βάσιμα την δουλειά τελικώς το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε την εντολή τις δυο έτερες αμερικανικές τράπεζες την Morgan Stanley και Bank of America.


Η ενίσχυση της παρουσίας Morgan Stanley – JP Morgan

Η παρουσία της Morgan Stanley στην Ελλάδα τελευταία έχει γίνει πιο αισθητή καθώς ο επικεφαλής της Morgan Stanley για την Ελλάδα κ. Κ. Κωστόπουλος με κάθε ευκαιρία κυνηγά τις ευκαιρίες και αναδεικνύει τις ελληνικές εταιρείες οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως συνέβη πρόσφατα με παρουσιάσεις της Μυτιληναίος στο Λονδίνο.
Oι προσπάθειες της Morgan Stanley προκειμένου να έλθει φρέσκο και ποιοτικό χρήμα στην ελληνική αγορά θα δοκιμαστούν στην πράξη, καθώς η ΕΧΑΕ έδωσε την εντολή στην Morgan Stanley για την διοργάνωση διήμερου συνεδρίου στο Λονδίνο για τις ελληνικές εισηγμένες (27-28 Νοεμβρίου ).
Έπειτα από την απουσία της ελληνικής αγοράς λόγω της πανδημίας και δεδομένων των συνθηκών (ελκυστική αγορά λόγω χαμηλών αποτιμήσεων) τα αποτελέσματα των παρουσιάσεων θα είναι καθοριστικά.
Πιο δραστήριοι, όμως, στην Ελλάδα, εκτός από τον κ. Χ. Ηλιάδη, είναι και η JP Morgan (κ. Σ. Παπαδόπουλος) η οποία εκτός από την εξαγορά της VivaWallet έχει να παρουσιάσει και δουλειές, όπως τις τιτλοποιήσεις οφειλών της ΔΕΗ - Autohellas.
Στην διεκδίκηση των εργασιών επενδυτικής τραπεζικής θέση διεκδικεί και η Deutsche Bank (κ. Δ. Αρχοντίδης), η Bank of Αmerica, ενώ η ελβετική UBS ήδη έχει συνεργασίες κυρίως με την Tράπεζα Πειραιώς.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης