Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική Τράπεζα: Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 - 2 δισ. ευρώ το 2022 – Οι νέες συμβάσεις

Εθνική Τράπεζα: Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 - 2 δισ. ευρώ το 2022 – Οι νέες συμβάσεις
Με καθαρή πιστωτική επέκταση μεταξύ 1,7 και 2 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η χρονιά για την εταιρική τραπεζική της Εθνικής Τράπεζας.

Οι εκταμιεύσεις δανείων το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ανήλθαν σε 1,9 δις. ευρώ χάρις τα μεγάλα εταιρικά δάνεια, είτε πρός επιχειρήσεις, είτε για μεγάλα ενεργειακά έργα και υποδομές.
Όλο το 2022 και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες η εταιρική τραπεζική έχει αναλάβει υψηλές χρηματοδοτήσεις οι οποίες θα αποτυπωθούν στην κερδοφορία της τράπεζας.
Εφόσον, μάλιστα σημειωθεί ο απαραίτητος χρονισμός και ορισμένες χρηματοδοτήσεις συμβασιοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου τότε η τράπεζα θα έχει ξεπεράσει τους στόχους της.
Το καίριο σημείο, όμως, για την τράπεζα είναι ότι, οι όροι των συμβάσεων είναι ανταγωνιστικοί, αλλά και οι αντισυμβαλλόμενοι τα κεφάλαια και την εμπειρία για τα έργα στα οποία χρηματοδοτούνται.
Συγκεκριμένα, στον χώρο της ενέργειας, η τράπεζα διατηρεί ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 3 δις. ευρώ και πρόσφατα έκλεισε την χρημαματοδότηση, ύψους 400 εκατ. ευρώ για Αιολικά πάρκα ισχύος 315MW στο Βέρμιο της Bέροιας.

Το έργο αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ του Αμερικανικού ενεργειακού fund Quantum Energy Partners και της ελληνικής Έντεκα.
Το fund με έδρα το Τέξας διατηρεί επενδύσεις 17 δις. δολαρίων στο χώρο του πετρελαίου, φυσικού αερίου και Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Εθνική πρόσφατα ανέλαβε επίσης και την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου ( Hoctief-Vinci- Aκτωρ- Αβαξ), ύψους 400 εκατ. ευρώ. Στην παραχώρηση συμμετείχαν προηγουμένως και οι τράπεζες Alpha- Εurobank- Πειραιώς.

Μια τρίτη μεγάλη σύμβαση στην οποία συντονίστρια τράπεζα είναι η Εθνική είναι οι επενδύσεις της καναδικής εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός” για το μεταλλείο στην Χαλκιδική, ύψους 1 δισ. ευρώ. Το έργο αναμένεται να ενταχθεί στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF).

O τραπεζικός δανεισμός αποτελεί το 30% του έργου ή 300 εκατ. ευρώ, τα 500 εκατ. ευρώ του Ταμείου και 200 εκατ. ευρώ είναι η ίδια συμμετοχή του καναδικού ομίλου. Στο έργο θα συμμετέχει και η Τράπεζα Πειραιώς ενω η Εθνική, όπως προαναφέρθηκε είναι η διοργανώτρια τράπεζα.
Η Εθνική Τράπεζα εστιάζει στα έργα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα οποία προσφέρουν σταθερά έσοδα και υψηλές αποδόσεις για τους επενδυτές.
Για το επόμενο διάστημα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να συμμετάσχει σε μια μεγάλη εταιρική συναλλαγή η οποία δεδομένου του ύψους της συναλλαγής εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς τόσο από πλευράς αποτιμήσεων για τον κλάδο, όσο και λόγω της πολυπλοκότητας της δομής της συμφωνίας.
Μάλιστα, εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, και η ενεργειακή κρίση η επένδυση θα αποτελεί σημείο αναφοράς και για την ελληνική οικονομία.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης