Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πατάνε «γκάζι» οι ελληνικές τράπεζες: - Τι δάνεια έχουν χορηγήσει και ποια μεγάλα έργα χρηματοδοτούν

Πατάνε «γκάζι» οι ελληνικές τράπεζες: - Τι δάνεια έχουν χορηγήσει και ποια μεγάλα έργα χρηματοδοτούν
Yπολογίζεται ότι, μετά τις αποπληρωμές, η καθαρή χρηματοδότηση θα ανέλθει περίπου σε 7 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Πατάνε «γκάζι» οι τράπεζες στις εκταμιεύσεις νέων δανείων για το 2022, γι’ αυτό και εντείνουν τόσο τις συναντήσεις τους με τις επιχειρήσεις, όσο και την ανάληψη των μεγάλων χρηματοδοτήσεων για έργα.
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 οι συνολικές εκταμιεύσεις- δίχως τις αποπληρωμές - για τις τέσσερις συστημικές ανήλθαν σε 16,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,2 δισ. ευρώ αφορούσαν την Eurobank, 3 δις. ευρώ την Εθνική Τράπεζα και 4,4 δις. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς.

Από την συνολική χρηματοδότηση υπολογίζεται ότι, μετά τις αποπληρωμές η καθαρή χρηματοδότηση θα ανέλθει περίπου σε 7 δισ. ευρώ
Η Eurobank, η οποία χθες ανακοίνωσε χρηματοδοτήσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ πρός 3200 επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος ενώ διατηρεί συνεχείς επαφές με 185 μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις για τις οποίες έχει χρηματοδοτήσει έργα 720 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία.

Πρόσφατα, δε απο κοινού η Εurobank με την Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβαν την χρηματοδότηση των επενδύσεων, ύψους 900 κατ.ευρώ, για τον όμιλο Sani/Ikos,ύστερα από την εξαγορά από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, με την οποία τα ξενοδοχεία της Sani/Ikos σε Ελλάδα και εξωτερικό αποτιμήθηκαν σε 2,3 δις. ευρώ.
H Εurobank, επίσης, στις αρχές Οκτωβρίου ανέλαβε και την χρηματοδότηση της ΔΕΠΑ υποδομών (Italgas ), με ένα ομολογιακό δάνειο, ύψους 580 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η Εθνική Τράπεζα, το 2021 έχει προχωρήσει σε δάνεια πρός μεταποιητικές επιχειρήσεις άνω του 1 δις. ευρώ, ενώ στην αρχή του έτους ανέλαβε και την χρηματοδότηση της πλωτής μονάδας υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα, επίσης, όπως είχε αναφερθεί το bankingnews, η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε την χρηματοδότηση του αυτοκινητόδρομου Αιγαίου.
O στόχος της Εθνικής Τράπεζας για τον κλάδο της ενέργειας είναι οι χρηματοδοτήσεις να ανέλθουν σε 3 δισ. ευρώ έως το 2023.

Μεγάλο μερίδιο στην χρηματοδότηση της ενέργειας και των υποδομών διαθέτει και η Alpha bank, η οποία για την χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ έχει εγκρίνει έργα περισσότερα απο 1 δις. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς στους κλάδους προτεραιότητας της, δηλαδή μεταποίηση, τουρισμό και ενέργεια είχε προγραμματίσει για το 2022 εκταμιεύσεις 1,9 δισ. ευρώ, ενώ για τους υπόλοιπους κλάδους δάνεια 2,5 δις. ευρώ. Στα έργα της μεταποίησης σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς εμφανίζεται και η υψηλότερη απόδοση κεφαλαίων με 24%, ενώ ακολουθεί ο τουρισμός και η ενέργεια με 20% και 19% αντίστοιχα.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης