Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ενώ οι ελληνικές τράπεζες εξυγιάνθηκαν και πετυχαίνουν κέρδη… οι μέτοχοι τους δεν έχουν κερδίσει τίποτε, σε ομηρεία διαρκείας

Ενώ οι ελληνικές τράπεζες εξυγιάνθηκαν και πετυχαίνουν κέρδη… οι μέτοχοι τους δεν έχουν κερδίσει τίποτε, σε ομηρεία διαρκείας
Παρ΄ ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα, ακόμη δεν μπορούν να δημιουργήσουν χρηματιστηριακές υπεραξίες αφού ακόμη μια φορά η διεθνής συγκυρία είναι άκρως αρνητική

Ενώ οι ελληνικές τράπεζες εξυγιάνθηκαν και πετυχαίνουν κέρδη… οι μέτοχοι τους δεν έχουν κερδίσει τίποτε.
Αξιολογώντας τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί και σε ποιες τιμές έχουν τοποθετηθεί οι βασικοί επενδυτές, οι ακρογωνιαίοι επενδυτές, ακόμη δεν κερδίζουν.

Η περίπτωση της Eurobank είναι η πλέον χαρακτηριστική καθώς είναι ποιο διακριτό τι συμβαίνει με τον βασικό μέτοχο το Fairfax που ελέγχει το 33,47% της τράπεζας.
Επένδυσε το Fairfax 934 εκατ αρχικά και συμμετείχε στην έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank μέσω της απορρόφησης της Grivalia.
Να σημειωθεί ότι το ιστορικό κόστος κτήσης των μετοχών του Fairfax είναι 2,51 ευρώ και το αναπροσαρμοσμένο στα 0,93 ευρώ μετά την απορρόφηση της Grivalia.
Η μετοχή της Eurobank βρίσκεται στα 0,88 ευρώ και ενώ μπορεί να ειπωθεί ότι βρίσκεται κοντά στο κόστος κτήσης… έχουν παρέλθει 10 χρόνια χωρίς να έχει κερδίσει κάποια απόδοση το Fairfax.
Ενώ η διοίκηση Καραβία αποδείχθηκε συνεπής και επανέφερε τον ισολογισμό, εξυγιάνθηκε η τράπεζα, μείωσε στο 5% τα NPEs και επιτυγχάνει ισχυρά κέρδη… η συγκυρία δεν βοηθάει.

Έως τις 22 Οκτωβρίου 2022 θα αποφασίσει και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών εάν τελικά θα επιτραπεί η διανομή μερίσματος από την Eurobank αν και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχουν επιφυλάξεις λόγω συγκυρίας και λόγω των senior bond των 18,3 δισεκ. ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες και φέρουν κρατική εγγύηση.

Επίσης και στην Πειραιώς ο Paulson συνεχίζει να καταγράφει σοβαρές υποαξίες αφού συνολικά έχει επενδύσει 770 εκατ και η τρέχουσα αξία των μετοχών που κατέχει ανέρχεται σε 252 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι η Πειραιώς ούτε το 2022 αλλά ούτε και το 2023 θα διανείμει μέρισμα παρ΄ ότι θα επιτυγχάνει κέρδη αφού προτεραιότητα είναι η μείωση των NPEs και κυρίως η ενίσχυση των κεφαλαίων.

Τα βασικά συμπεράσματα

Οι τραπεζικές μετοχές από το 2012 έως το 2022 δηλαδή 10 χρόνια έχουν απογοητεύσει και είναι γνωστές οι αιτίες της καταστροφής.
Όμως παρ΄ ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα, ακόμη δεν μπορούν να δημιουργήσουν χρηματιστηριακές υπεραξίες αφού ακόμη μια φορά η διεθνής συγκυρία είναι άκρως αρνητική.
Οι επενδυτές – βασικοί μέτοχοι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως τους ιδιώτες Paulson ή Fairfax δεν μπορούν να πουλήσουν.
Οι αναφορές περί ενδιαφερομένων θα πρέπει να αξιολογούνται με μεγάλη προσοχή… ποιος επενδυτής ρισκάρει να αγοράσει τώρα όπου η προοπτική πτώσης… είναι πολύ μεγάλη…
Γενικώς πάντως και αυτό είναι αλήθεια οι επενδυτές των τραπεζών δεν έχουν κερδίσει ούτε από τις μετοχές, ούτε από τα μερίσματα.

Οι βασικοί μέτοχοι

Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας:
Εθνική 40,39%, Πειραιώς 27%, Alpha bank 9%, Eurobank 1,34%, Attica bank 62,93%.

Alpha bank:
Paulson 7,32%, Reggeborgh 5,15%

Eurobank:
Fairfax 33,47% και Capital 5,13%

Πειραιώς:
Paulson 18,82%, Helikon investment 5%

Εθνική τράπεζα:
FMR 4,73%
Norges Bank 2,39%
Vanguard 2,09%
ΕΦΚΑ 1,94%
Capital Group 1,87%
Alpha asset management 1,15%
Eurobank 0,66%
Massachusetts Pension funds 0,65%
Πειραιώς asset management 0,64%
Schroders 0,60%
Dimensional fund 0,53%
Chiron investment management 0,41%
Pictet 0,39%
Robeco 0,33%
Εθνική τράπεζα 0,33%
Swedbank 0,28%
Lyxor 0,26%
Victory Capital 0,25%
Allianz 0,25%
Credit Agricole 0,23%
T Rowe Price 0,23%
Alpha Trust 0,22%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης