Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα φανταστικά σενάρια για την τράπεζα Πειραιώς και η σκληρή… πραγματικότητα για την Ellington που δεν έβαλε ευρώ στην Attica Bank

Τα φανταστικά σενάρια για την τράπεζα Πειραιώς και η σκληρή… πραγματικότητα για την Ellington που δεν έβαλε ευρώ στην Attica Bank
Η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου απολαμβάνει της υποστήριξης των μετόχων, οπότε όλα τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν απλά αποτελούν ονειροφαντασία των συντακτών τους
Σχετικά Άρθρα

Εν μέσω αβεβαιότητας, θολής επενδυτικής ορατότητας και κατάπτωσης των τραπεζικών αξιών κυκλοφορούν διάφορα ευφάνταστα σενάρια τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Ένα από αυτά εμπλέκει την Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει κεφαλαιοποίηση 1,3 δισ. ευρώ και με βάση τα οποία δύο παλαιοί και γνωστοί Έλληνες τραπεζίτες, μαζί με κάποιους άλλους επενδυτές θα αναλάμβαναν τον έλεγχο της τράπεζας, αγοράζοντας τις μετοχές του Paulson που κατέχει το 19% της τράπεζας Πειραιώς.
Το σενάριο αυτό είναι τελείως εκτός πραγματικότητας, αποκύημα φαντασίας, ενώ κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν έχει σχέση με οποιοδήποτε σενάριο που αφορά στην Τράπεζα Πειραιώς.
Η τράπεζα Πειραιώς με 5,1 δισ. κεφάλαια και NPEs ratio κοντά στο 9%, αλλά και υψηλή κερδοφορία, έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα του παρελθόντος και έχει ισοσκελίσει το χάσμα με τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.
Η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου απολαμβάνει της υποστήριξης των μετόχων, οπότε όλα τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν απλά αποτελούν ονειροφαντασία των συντακτών τους.

Πως η Ellington κατέχει μέσω της RINOA το 9,87% της Attica Bank έχοντας επενδύσει 0 ευρώ

Εδώ και πάρα πολύ καιρό γίνεται λόγος για το αμερικανικό fund Ellington, το οποίο είναι μέτοχος στην Attica Bank και εμπλεκόμενο στις τιτλοποιήσεις της τράπεζας.
Μάλιστα στην προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ φερόταν να επένδυσε περίπου 22 -23 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 9,87% της Attica Bank.
Το ερώτημα που θέτει το bankingnews.gr είναι το εξής: Στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ το Ellington έχει βάλει πραγματικά χρήματα ή μέσω ομολόγου τα 22-23 εκατ. τα κάλυψε η ίδια η Attica Bank;
Δεύτερη ερώτηση: Στη νέα αύξηση κεφαλαίου των 490 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 459 εκατ. ευρώ θα καλύψουν οι παλαιοί μέτοχοι, δηλαδή Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (62,93%), ΤΜΕΔΕ (14,7%) και Ellington – RINOA (9,87%).
Το ερώτημα είναι το εξής: στη δεύτερη αύξηση κεφαλαίων των 490 εκατ. η Ellington θα βάλει νέα κεφάλαια ή θα διασφαλίσει μέσω υπόγειων διαδρομών να μην πάρει ρίσκο;
Τι ιδιώτης επενδυτής είναι αυτός ο οποίος χωρίς ουσιαστικά να έχει επενδύσει κεφάλαια θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο της Attica Bank.

Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank είναι συγκάλυψη

Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank είναι μνημόνιο αποτυχίας, αποτελεί ξεκάθαρη συγκάλυψη των προβλημάτων, η τράπεζα αντί να διδαχθεί από τα τραγικά εγκληματικά λάθη του παρελθόντος συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο, συγκάλυψη πιστεύοντας έτσι ότι θα ξεγελάσει το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Το bankingnews που παρακολουθεί σθενά τις εξελίξεις στην Attica bank και έχει αποκαλύψει όλα τα σκάνδαλα στην τράπεζα τα τελευταία 10 χρόνια θλίβεται πραγματικά καθώς είχαμε την ψευδαίσθηση ότι… θα υπάρξει πραγματική εξυγίανση αρχής γενομένης όχι μόνο από τους αριθμούς, την κεφαλαιακή επάρκεια και τις προβλέψεις αλλά την αποκάλυψη πλήρως του προβλήματος.
Η Attica bank και οι μέτοχοι της, οι εγκλωβισμένοι μέτοχοι, συνεχίζουν να λειτουργούν στο ημίφως, αντί να παρουσιάσουν το πρόβλημα και να δώσουν καθαρές, διάφανες λύσεις… ακολουθούν πρακτικές συσκότισης και αδιαφάνειας.

Τι υποστηρίζει η Attica bank;

Η Attica bank υποστηρίζει ότι θα υλοποιήσει σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης 490 εκατ εκ των οποίων 459 εκατ θα καταβάλουν οι 3 μέτοχοι δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με ποσοστό 62,93% προ της ενεργοποίησης του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, το ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7% και η RINOA – Ellington Solutions με 9,87.

Τα ερωτήματα

1)Γιατί οι τιτλοποιήσεις Omega, Astir 1 και Astir 2 δεν θα υπαχθούν στον Ηρακλή 2;
Η απάντηση που δίνει η Attica bank είναι γιατί έχει λάβει προβλέψεις 300 εκατ ευρώ.
Πρωτίστως έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ήταν απάτη οι προηγούμενες τιτλοποιήσεις αφού συγκάλυπταν το πρόβλημα.
Γιατί χρειάζονται νέες προβλέψεις σε τιτλοποιήσεις NPEs που έχουν ήδη διενεργηθεί εδώ και χρόνια;
Η Attica bank δυστυχώς λέει ψέματα…
Η Attica bank επέλεξε τον δρόμο της συγκάλυψης όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι οι τιτλοποιήσεις αξιολογήθηκαν από την DBRS και προέκυψε μια ζημιά σοκ περίπου 635 εκατ ευρώ.
Οι προβλέψεις 300 εκατ ξεκάθαρα δεν επαρκούν.
H Attica bank δεν μπορούσε να καλύψει όλη την ζημιά και η απόφαση να μην ενταχθούν οι τιτλοποιήσεις στον Ηρακλή είναι μνημειώδης αποτυχία…

2)Η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank κατά 490 εκατ συν τα 240 εκατ της προηγούμενης αύξησης κεφαλαίου συν τα 301 εκατ ίδια κεφάλαια ξεκάθαρα δεν επαρκούν.
Κατά τις πληροφορίες του bankingnews η πραγματική καθαρή θέση της Attica bank είναι 630 εκατ ζημιά από προβλέψεις.
Άρα 300 εκατ υφιστάμενα κεφάλαια -630 εκατ ζημιά = Αρνητικά κεφάλαια -330 εκατ ευρώ.
Εάν προσθέσουμε τα νέα κεφάλαια της Attica bank προκύπτει θετική καθαρή θέση +160 εκατ ευρώ.
Με κεφάλαια 160 εκατ ευρώ η Attica bank με 3,4 δισεκ. ενεργητικό δεν διαθέτει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

3)Η Attica bank επέλεξε ξεκάθαρα την συγκάλυψη και όχι αποκάλυψη του προβλήματος ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για μια ακόμη φορά θα είναι το θύμα…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμμετέχει σε μια μη βιώσιμη επένδυση και προκαλούμε την διοίκηση του Ταμείου να αποδείξει ότι η επένδυση είναι βιώσιμη.
Θα παραθέσουμε μόνο ένα αριθμό.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ περίπου 148 εκατ ευρώ.
Στην νέα ανακεφαλαιοποίηση των 490 εκατ που θα καλύψουν οι βασικοί μέτοχοι τα 459 εκατ ευρώ.
Δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 62,93% προ της ενεργοποίησης του DTC θα εισφέρει στην αύξηση κεφαλαίου 289 εκατ ευρώ.
Άθροισμα 289 εκατ + 148 εκατ = 437 εκατ ευρώ τόσα θα έχει επενδύσει στην Attica bank το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να κατέχει στο μέλλον το 30% με 33% των μετοχών της Attica bank.
Η Attica bank για να αποδειχθεί βιώσιμη η επένδυση του ΤΧΣ θα πρέπει να έχει συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,3 με 1,4 δισεκ. ευρώ, δηλαδή όσο η τράπεζα Πειραιώς…
Προσέξτε η Attica bank πρέπει να έχει ίδια χρηματιστηριακή αξία όσο η Πειραιώς αυτό είναι παράνοια… πραγματική παράνοια.

4)Η Attica bank ακόμη και με τις δικές της παραδοχές συγκάλυψης υποστηρίζει ότι έχει πάρει πρόσθετες προβλέψεις 300 εκατ τις οποίες και θα εμφανίσει στο 9μηνο του 2022.
Με προβλέψεις 300 εκατ και με ίδια κεφάλαια 301 εκατ η Attica bank έχει μηδενικά κεφάλαια και μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα έχει 490 εκατ τα οποία όμως ξεκάθαρα δεν θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Όχι η διοίκηση της Attica bank και οι μέτοχοι της αποφάσισαν να συγκαλύψουν το πρόβλημα απλά για να δώσουν χρόνο ζωής σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα.
Η απόφαση συγκάλυψης βαραίνει όλους διοίκηση και μετόχους, όχι η συγκάλυψη δεν αποτελεί εξυγίανση αλλά ακόμη μια κηλίδα στην ήδη στιγματισμένη πορεία προς την καταστροφή της Attica bank.
Πραγματικά αισθανόμαστε θλίψη…
Η Τράπεζα της Ελλάδος που επίσης απέτυχε στην προληπτική εποπτεία της Attica bank όπως ορθώς ανέφερε η Standard and Poor’s… έχει να πει κάτι… ή ο Σπύρος Παντελιάς ο διευθυντής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ΤτΕ θα κάνει… ως συνήθως ότι δεν καταλαβαίνει;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης