Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το νέο capital plan - Χωρίς πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για το ορατό μέλλον η Παγκρήτια τράπεζα

Το νέο capital plan - Χωρίς πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για το ορατό μέλλον η Παγκρήτια τράπεζα
Το νέο capital plan της Παγκρήτιας δεν περιλαμβάνει αρνητικές εκπλήξεις

Το νέο capital plan το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης της Παγκρήτιας τράπεζας με την Τράπεζα της Ελλάδος δεν περιλαμβάνει νέα κεφάλαια πέραν αυτών που έχουν σχεδιαστεί ύψους 98,7 εκατ ευρώ.
Ωστόσο σε βάθος χρόνου θα ζητηθεί η έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης και μετά το 2023 ίσως να απαιτηθεί και κάποια πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση αλλά χωρίς την αίσθηση του κατεπείγοντος.
Επί της ουσίας το capital plan το κεφαλαιακό πλάνο θεωρεί ότι οι ενέργειες που λαμβάνονται σε αυτή την φάση επαρκούν για την κεφαλαιακή θωράκιση της Παγκρήτιας τράπεζας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι έχει παραταθεί έως τις 11 Οκτωβρίου 2022 η αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας ύψους 98,7 εκατ και μαζί με τα 85 εκατ συν τα 100 εκατ που θα προκύψουν από το αρνητικό goodwill της HSBC που συγχωνεύεται με την Παγκρήτια το νέο σχήμα θα διαθέτει περίπου 300 εκατ ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί η HSBC δεν μπορεί να αποχωρήσει χωρίς penalty από την συμφωνία με την Παγκρήτια.
Με τα κεφάλαια των 300 εκατ ευρώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα φθάσει στο 15% από 8,74% που είναι την τρέχουσα περίοδο έναντι ελαχίστου συνολικού δείκτη 10,090%...

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία

1)Ο Μιχάλης Σάλλας μέσω της Lyktos κατέχει το 19,95% και θα διατηρήσει το ποσοστό αυτό και μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχει εγκρίνει η Lyktos να κατέχει το 19,95% των μετοχών της Παγκρήτιας.

2)Ο Μιχάλης Σάλλας έστειλε επιστολές προς την κυβέρνηση και σε άλλους αρμοδίους και ζήτησε να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο για την υλοποίηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης της Παγκρήτιας.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ ανέκρουσε πρύμναν στις αρχικές του αιτιάσεις.

3)Φαίνεται ότι υπάρχουν 2-3 επιχειρηματικά σχήματα που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Παγκρήτια ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου

Συμπέρασμα

Το νέο capital plan της Παγκρήτιας δεν περιλαμβάνει αρνητικές εκπλήξεις.
Η αύξηση κεφαλαίου των 98,7 εκατ για την ώρα επαρκή και καλύπτει τις κεφαλαιακές ανάγκες και τα NPEs σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ.
Η τράπεζα έχει σχέδιο αναδιάρθρωσης των προβληματικών δανείων και εξυγίανσης του ισολογισμού συμπεριλαμβανομένης και της εισόδου στον Ηρακλή με την παροχή κρατικής εγγύησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης