Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών (EBA) προβλέπει περισσότερα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι το 2024

H Ευρωπαική Αρχή Τραπεζών (EBA) προβλέπει περισσότερα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι το 2024
Η πιστωτική επέκταση αναμένεται να συνεχίσει αυξανόμενη…
Σχετικά Άρθρα

Αύξηση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις αναμένουν οι ελληνικές τράπεζες, για τα δυο επόμενα χρόνια σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΒΑ).
Η αύξηση του δείκτη οφείλεται, όπως θα δούμε, στην ισχυρότερη άνοδο των δανείων προς τις καταθέσεις – ενώ η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και με την άνοδο της πιστωτικής επέκτασης στο πρώτο εξάμηνο του 2022, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί στο εννεάμηνο, αλλά και για ολόκληρη την φετινή χρονιά.
Η πιστωτική επέκταση αναμένεται να συνεχίσει αυξανόμενη εξαιτίας των αναγκών σε κεφάλαια κίνησης ( κόστος ενέργειας, πρώτων υλών κ.α.) τόσο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Μάλιστα, στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι, ακόμα και σε ισχυρές ταμειακά επιχειρήσεις, οι καθαρές ταμειακές ροές έχουν αρχίσει να μειώνονται σε σημαντικό βαθμό εξαιτίας των υψηλότερων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης.
Από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι, οι καταθέσεις θα βαίνουν μειούμενες καθώς τα νοικοκυριά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους λογαριασμών ρεύματος. Αντίθετα με όσα προβλέπει η έκθεση της EBA, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη η πιστωτική επέκταση για το 2023 θα εμφανίσει πτώση, αν και ένα μέρος αναμένεται να καλυφθεί από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι προβλέψεις για τον Δείκτη δάνεια προς καταθέσεις

Συγκεκριμένα, για τις τέσσερις συστημικές ο Δείκτης βρισκόταν στο 60.9% για το 2021, το 2022 αυξάνεται στο 62,3%, το 2023 προβλέπεται να αυξηθεί στο 64,2% και το 2024 θα φθάσει στο 66,5%. Πάντως, η αύξηση του συγκεκριμένου Δείκτη είναι η χαμηλότερη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η αύξηση του Δείκτη η οποία ακολουθεί τις ευρωπαϊκές τάσεις τόσο για το 2022 και οφείλεται στην ισχυρότερη αύξηση των δανείων σε σύγκριση με τις καταθέσεις.
Σε ότι αφορά τις τελευταίες οι καταθέσεις απο νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν 1,5% τη φετινή χρονιά, 3% για το 2023 και το 2024 αναμένεται χαμηλότερη αύξηση με 2,7%.
Η έκθεση της EBA σε ό,τι αφορά το growth στα δάνεια αναμένει αύξηση 0,66% για το 2022, μείωση 2,92% για το 2023 και υψηλότερη πτώση 5,62% για το 2024.

Ενεργητικό: Αύξηση του ενεργητικού κατά 1,5% την περίοδο 2022-2024

Σε ο,τι αφορά το συνολικό ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών η ΕΒΑ εκτιμά αύξηση κατά 1,5% την περίοδο 2022-2024, έναντι αύξησης 1,37% για το 2021.
H υψηλότερη αύξηση ενεργητικού μεταξύ των ευρωπαϊκών παραμένει σε Βουλγαρία (4% ) ενώ ακολουθούν στην άνοδο του ενεργητικού των τραπεζών τους Αυστρία και Πολωνία.
loandepositratio.png
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης