Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι τιμές στόχοι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν επιτυγχάνονται; - Στον βωμό των δημοσίων σχέσεων θυσιάζεται η λογική

Γιατί οι τιμές στόχοι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν επιτυγχάνονται; - Στον βωμό των δημοσίων σχέσεων θυσιάζεται η λογική
Η άποψη μας είναι ότι η διόρθωση στα χρηματιστήρια δεν έχει τελειώσει, τα χαμηλά ακόμη δεν τα έχουμε δει και οι τιμές στόχοι για 1 ευρώ π.χ. την Alpha bank την βρίσκουμε ρεαλιστική αφού θα έχει προηγηθεί πτώση π.χ. στην ζώνη των 0,75 ευρώ.

Οι τιμές στόχοι για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που έχουν τεθεί από τις ξένες επενδυτικές τράπεζες και ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες δεν έχουν επιτευχθεί.
Αντιθέτως οι αποκλίσεις που καταγράφονται είναι εντυπωσιακές μεταξύ της πραγματικότητας και των εκτιμήσεων που έχουν υπάρξει.
Εάν αξιολογήσουμε τι έχει συμβεί από τις αρχές Ιανουαρίου 2022, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι καμία τιμή στόχος δεν έχει επιτευχθεί.
Θα πει κανείς ότι οι αναλύσεις στηρίζονται σε ορισμένες παραδοχές.
Στα θετικά αποτελέσματα 6μήνου 2022 και στις θετικές προοπτικές για την κερδοφορία των τραπεζών.
Στις εκτιμήσεις για την θετικότερη πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδος το 2022 με προοπτική 5,5%.
Στις εκτιμήσεις ότι λόγω της αύξησης των επιτοκίων οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν υψηλότερα έσοδα από τόκους σε καταθέσεις και δάνεια έως 2 δισεκ. έως το τέλος του 2023.
Γενικώς οι αναλυτές των ξένων οίκων και των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιριών μπορεί κανείς να πει ότι στηρίζονται σε κάποιες παραδοχές που δικαιολογούν αυτές τις τιμές στόχους των τραπεζών…
Ωστόσο γιατί μέχρι τώρα καμία έκθεση – ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες δεν αποδείχθηκε ρεαλιστική;
Γιατί καμία ανάλυση δεν έχει πιάσει τις τιμές στόχους;

Στον βωμό των δημοσίων σχέσεων θυσιάζεται η λογική

Όταν η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια, τάση που θα συνεχιστεί μέχρι τα επίπεδα του 3% το ρίσκο πρόβλεψης είναι πολύ μεγάλο.
Όταν η ενεργειακή κρίση οδηγεί οικονομίες ακόμη και σε ύφεση, οι προειδοποιήσεις για την Γερμανική οικονομία είναι συστηματικές.
Όταν ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας παραμένει στο επίκεντρο.
Όταν στην Ιταλία θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική ανατροπή.
Όταν ο Biden στις ΗΠΑ βρίσκεται σε απόδραση, ο πιο αποτυχημένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει ανακατέψει τον κόσμο με τις παρεμβάσεις του.
Όταν ο πληθωρισμός ως νομισματικό, οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο παραμένει σε επικίνδυνη ζώνη… δεν μπορεί να τίθενται τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες που παραβλέπουν την πραγματικότητα.
Όμως σχεδόν καθολικά οι τιμές στόχοι των επενδυτικών τραπεζών και των ελληνικών χρηματιστηριακών αρχών για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν αποδειχθεί εκτός πραγματικότητας αφού το κίνητρο είναι οι δημόσιες σχέσεις…
Όταν μια ελληνική χρηματιστηριακή εταιρία θέλει να έχει καλές σχέσεις με τις ελληνικές τράπεζες θέτει υψηλές τιμές στόχους για να μπορεί να παίρνει δουλειές.
Το ίδιο ισχύει και για τις ξένες επενδυτικές τράπεζες.

Οι τιμές στόχοι του bankingnews

Το bankingnews ήδη από τον Απρίλιο του 2022 είχε αναφέρει ότι για την Eurobank, Alpha bank και Πειραιώς οι δίκαιες αποτιμήσεις είναι πέριξ του 1 ευρώ και για την Εθνική 3,35 ευρώ.
Το 1,50 ευρώ για την Eurobank, το 1,40 ευρώ για την Alpha bank και τα 2,20 ευρώ για την Πειραιώς δεν αντικατοπτρίζουν καμία πραγματικότητα.
Φθάνοντας σο σήμερα, η Alpha bank είναι κάτω από το 1 ευρώ, όπως και η Eurobank και η Πειραιώς πάνω από το 1,10 ευρώ ενώ η Εθνική στα 3,22 ευρώ.

Ποιες οι δίκαιες αποτιμήσεις;

Η Alpha bank θα μπορούσε να ξαναδεί το 1 ευρώ, όπως και η Eurobank, η Εθνική τα 3,5 ευρώ και η Πειραιώς τα 1,20 ευρώ μετά την διόρθωση που θα έρθει.
Εάν οι εκτιμήσεις ότι θα δούμε τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 στις 3.000 με 3.200 μονάδες αυτό σημαίνει ότι θα δούμε ξανά τις 750 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η άποψη μας είναι ότι η διόρθωση στα χρηματιστήρια δεν έχει τελειώσει, τα χαμηλά ακόμη δεν τα έχουμε δει και οι τιμές στόχοι για 1 ευρώ π.χ. την Alpha bank την βρίσκουμε ρεαλιστική αφού θα έχει προηγηθεί πτώση π.χ. στην ζώνη των 0,75 ευρώ.

Πρόσφατα κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης μας ανέφερε ότι με βάση όλα τα θετικά νέα που αναμένονται για τις ελληνικές τράπεζες, η Eurobank δεν θα μπορούσε να υπερβεί τα επίπεδα των 1,05 ευρώ, η Alpha bank τα 1,02 ευρώ, η Πειραιώς τα 1,20 ευρώ και η Εθνική τα 3,65 ευρώ και ας αξιολογήσουμε ότι συμπεριλαμβάνονται όλα τα θετικά νέα προβλέψιμα και μη προβλέψιμα…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης