Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κλειστές και ακριβές οι αγορές για τις ελληνικές τράπεζες που «μοίραζαν» επιτόκια στα εταιρικά ομόλογα - Η περίπτωση της BNP Paribas

Κλειστές και ακριβές οι αγορές για τις ελληνικές τράπεζες που «μοίραζαν» επιτόκια στα εταιρικά ομόλογα - Η περίπτωση της BNP Paribas
Γιατί η πρόσφατη 7ετη έκδοση της BNP δυσκολεύει τις εκδόσεις ομολόγων....

Σαν μπούμεραγκ - νέμεσις γυρίζει πίσω στις ελληνικές τράπεζες (όχι σε όλες) η πολιτική τους είτε να προχωρούν σε ανεξασφάλιστες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, είτε να προωθούν επιτόκια που δεν θα έδιναν ούτε οι ίδιες στα δάνεια τους, ούτε οι διεθνείς αγορές.
Σήμερα, οι διεθνείς αγορές ομολόγων για τις τράπεζες Εθνική, Alpha bank, Τράπεζα Πειραιώς είναι σχεδόν κλειστές, και αναμένονται ακόμα πιο δύσκολες και, κυρίως, ακριβότερες εκδόσεις καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αγορά ομολόγων εμφανίζεται κορεσμένη εκπέμποντας “σήματα” για την συνέχεια – εφόσον δεν σταματήσει ο πόλεμος και ανακοπεί η κρίση των τιμών της ενέργειας.
Όπως επισημαίνει Έλληνας θεσμικός, μόνο με την είδηση ότι, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης η Γαλλική Τράπεζα BNP – Paribas θα προχωρήσει σε έκδοση 1,5 δισ. ευρώ επταετούς ομολόγου (την περασμένη εβδομάδα) όλες οι προηγούμενες εκδόσεις της Τράπεζας κατέγραψαν πτώση στις τιμές των ομολόγων, ένα χαρακτηριστικό δείγμα δηλαδή ότι, οι αγορές είναι “μπουκωμένες”.

Η BNP Paribas εξέδωσε λοιπόν το επταετές ομόλογο (30-8-202 ) με ετήσιο κουπόνι 3,625% και σχεδόν αμέσως η τιμή του βρέθηκε στο 96 με 97 της ονομαστικής αξίας με την απόδοση στο 4,0205%.

Όταν λοιπόν τράπεζες του μεγέθους της BNP Paribas αντιμετωπίζονται μ αυτόν τον τρόπο από τις αγορές ομολόγων – σε μια περίοδο ανόδου των επιτοκίων – είναι σαφές ότι, οι επόμενες τραπεζικές εκδόσεις από τις ελληνικές τράπεζες – για τις ελάχιστες επιλέξιμες υποχρεώσεις - αλλά και η εταιρική αγορά ομολόγων θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια ζήτηση που θα απαιτεί ακριβά κουπόνια.

Χθες εξάλλου η Morgan Stanley σε έκθεση της ενω αναβάθμισε σημαντικά τις τιμές -στόχους για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές επισήμανε πως η προσδοκία της ευρείας πιστωτικής διεύρυνσης των spreads και η στροφή στην «ποιότητα», την κάνουν να περιμένει για ένα καλύτερο σημείο εισόδου στα ομόλογα των τραπεζών.
«Πιθανόν το σημείο εισόδου να είναι με τις νέες προνομιούχες εκδόσεις ανώτερων τίτλων που στοχεύουν οι τρεις από τις τέσσερις εγχώριες τράπεζες», συμπληρώνει η Morgan Stanley.

H ζημιά στους επενδυτές της λιανικής στην αγορά εγχώριων εταιρικών ομολόγων

Εκτός από την διεθνή πτωτική αγορά ομολόγων - την πρώτη μετά απο δεκαετίες- σύμφωνα με διαχειριστές έχει προκληθεί ζημιά στην εγχώρια αγορά ομολόγων στην λιανική των επενδυτών με ευθύνη των τραπεζών και αρχών. Οι τράπεζες ανέλαβαν ως ανάδοχοι σε εκδόσεις ανεξασφάλιστων ομολόγων – οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν και... επαναληπτικές, ωσάν η αγορά να αποτελεί ένα ATM όπου δίδεται και PIN για να αντλούν οι επιχειρήσεις 100-150 εκατ. ευρώ κάθε έξι μήνες.
Εάν λοιπόν οι τράπεζες βρίσκονται αποκλεισμένες από τις αγορές ομολόγων σε χειρότερη θέση βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε ανεξασφάλιστες εκδόσεις με επιτόκια 2-3,5 %, επιτόκια τα οποία ούτε οι ίδιες τράπεζες δεν τα προσφέρουν όταν οι εκδότριες εταιρείες προσέρχονται για τραπεζικά δάνεια.
Οι τιμές των ομολόγων κινούνται ακόμα και στο 87-88% της ονομαστικής αξίας σε ένα ρηχό περιβάλλον όπου δεν υπάρχουν αγοραστές πλην επιτήδειων.
Αυτές τις εκδόσεις με ορισμένες εξαιρέσεις η πλειονότητα των τραπεζών τις προώθησε και αβαντάρισε προκειμένου να αποπληρωθούν παλαιότερα τραπεζικά δάνεια.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης