Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ανοδικότητα σε τράπεζες, ΔΕΗ και ελληνικό χρηματιστήριο τελείωσε – Τι θα ακολουθήσει… σταθεροποίηση και μετά 780 μον.

Η ανοδικότητα σε τράπεζες, ΔΕΗ και ελληνικό χρηματιστήριο τελείωσε – Τι θα ακολουθήσει… σταθεροποίηση και μετά 780 μον.
Οι αγορές αποτιμούν λανθασμένα ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός και οι κρίσεις θα ξεπεραστούν εύκολα…

Πριν λίγες εβδομάδες το bankingnews είχε αναφερθεί διεξοδικά για την προσχεδιασμένη άνοδο των τραπεζικών μετοχών στο 1 ευρώ για Eurobank και Alpha bank, στο 1,10 ευρώ για την Πειραιώς και τα 3,35 ευρώ για την Εθνική τράπεζα και για την ΔΕΗ κίνηση έως τα 6,20 ευρώ.
Η ωραιοποίηση αυτή συντελέστηκε, δεν υπάρχουν άλλα ανοδικά περιθώρια…
Ορισμένες μετοχές έπιασαν τους στόχους που είχε θέσει το bankingnews… από τις 11 Ιουλίου 2022.
Alpha bank στόχος 1 ευρώ… τρέχουσα τιμή στα 0,98 ευρώ
Eurobank στόχος 1 ευρώ τρέχουσα τιμή στα 0,96 ευρώ
Πειραιώς στόχος 1,10 ευρώ τρέχουσα τιμή στο 1,12 ευρώ
ΔΕΗ στόχος 6,20 ευρώ έφθασε στα 6,17 ευρώ και τρέχουσα 5,74 ευρώ
Μυτιληναίος στόχος τα 16 ευρώ τρέχουσα τιμή στα 15,90 ευρώ
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στόχος κάτω από 10 ευρώ, βρίσκεται στα 10 ευρώ
ΟΠΑΠ στόχος 14 ευρώ, τρέχουσα τιμή στα 13,60 ευρώ

Οι αγορές αποτιμούν λανθασμένα ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός και οι κρίσεις θα ξεπεραστούν εύκολα…

Για την ωραιοποίηση των τιμών σε ορισμένες μετοχές ορισμένοι τις απέδωσαν σε γενικούς και ειδικούς λόγους…
Στην επιβράδυνση του πληθωρισμού που σημειώθηκε σε ορισμένες χώρες εξέλιξη που θα επιδρούσε στην νομισματική πολιτική, της FED και της ΕΚΤ …
Το Ουκρανικό συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο για 6 μήνες, ενώ η ενεργειακή κρίση ακόμη δεν έχει πλήρως προεξοφληθεί, αν και οι κυβερνήσεις θεωρούν ότι έχουν τους μηχανισμούς να αντιμετωπίσουν την κρίση… σε κάποιο βαθμό…
Η προσέγγιση ότι ο πληθωρισμός θα είναι παροδικός θα διαψευστεί, θα παραμείνει υψηλά για χρόνια.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να επαναφέρουν την ποσοτική χαλάρωση…
Επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία ίσως να μην τελειώσει πριν το τέλος του α΄ τριμήνου του 2023 δηλαδή σε 7 με 8 μήνες από σήμερα.
Μια λάθος προσέγγιση είναι ότι παγκοσμίως καταγράφεται ένα ιδιαίτερο φαινόμενο, νέο φαινόμενο η αποπαγκοσμιοποίηση δηλαδή η τάση ενίσχυσης των κρατών – εθνών.
Όσο αρχίζει να εδραιώνεται η πεποίθηση ότι τίποτε μονιμότερο του προσωρινού… ειδικά στον πληθωρισμό τόσο θα μειώνεται το επενδυτικό ρίσκο.

Οι ειδικοί λόγοι της πρόσφατης ανόδου… προεξοφλήθηκαν και αποτιμήθηκαν πλήρως….

Οι ειδικοί λόγοι σχετίζονται με το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ λόγω του τουρισμού με έσοδα 18 με 19 δισ θα ξεπεράσει το 4% αν και λογιστικό εντούτοις επιδρά στην αγορά…
Όμως τα θετικά νέα έχουν προεξοφληθεί.
Η Moody’s και η DBRS δεν θα προκαλέσουν αρνητική έκπληξη στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, υπήρχε ο κίνδυνος να υποβαθμίσουν το outlook τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτός ο κίνδυνος ξεπεράστηκε.
Δεν θα υπάρξει αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας και το ενδιαφέρον θα πρέπει να εστιαστεί στις προοπτικές… που παραμένουν ουδέτερες.
Στις τράπεζες σημειώθηκε μια επανατιμολόγηση των αξιών που θεωρούσαμε και θεωρούμε δίκαιη άπαξ και όλες οι τράπεζες εμφανίζουν NPEs κάτω από 10% ενώ επιτυγχάνουν και κέρδη.
Στο α΄ 6μηνο του 2022 εμφάνισαν κέρδη πάνω από 1,7 δισεκ. ευρώ, η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου είναι εμφανής συμβάλλοντας στην κεφαλαιακή θωράκιση.
Έγκαιρα είχαμε αναφέρει ότι η Πειραιώς και Alpha bank έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου και ήδη αυτό καταγράφεται.
Πλέον η σχέση χρηματιστηριακής τιμής 1,40 δισεκ. προς λογιστική αξία 5,1 δισεκ. (P/BV) διαμορφώνεται στην Πειραιώς στο 0,27 από 0,19 πρόσφατα.
Η σχέση χρηματιστηριακής τιμής 2,30 δισεκ. προς λογιστική αξία 5,1 δισεκ. (P/BV) διαμορφώνεται στην Alpha bank στο 0,45 από 0,37 πρόσφατα.
Η Eurobank που είναι σημείο αναφοράς στον κλάδο εμφανίζει σχέση χρηματιστηριακής τιμής 3,56 δισεκ. προς λογιστική αξία 5,93 δισεκ. (P/BV) στο 0,61 από 0,55 πρόσφατα.

Τι θα ακολουθήσει;

Η ωραιοποίηση στο ελληνικό χρηματιστήριο είχε ένα δικαιολογημένο στόχο, να επανακαθορίσει τις αξίες των μετοχών συμπεριλαμβάνοντας όλα τα νέα δεδομένα.
Η ανοδικότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς έχει πλέον εξασθενήσει αλλά ακόμη δεν θα δούμε επιθετικές πωλήσεις ή διάθεση για επιθετικό ξεφόρτωμα των μετοχών.
Οι τιμές των μετοχών θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα για κάποιο διάστημα… μέχρι να ξεκινήσουν οι πρώτες καταιγίδες στις αγορές.
Το βασικό μας σενάριο είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο από τις 892 μονάδες θα υποχωρήσει στις 780 μονάδες ή πτώση -13% περίπου.
Όμως αξιολογώντας την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων το 10ετές ελληνικό στο 4% από 2,90% πρόσφατα και με υψηλό προ εβδομάδων 4,74%, αξιολογώντας το πολιτικό ρίσκο, την ενεργειακή κρίση, τις άβουλες κυβερνήσεις, τις ενδιαφέρουσες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία όπου στις 25 Σεπτεμβρίου θα κερδίσουν τα εθνικιστικά κόμματα, προκαλώντας ένα συστημικό θετικό σοκ, το ουκρανικό που συνεχίζει να αποτελεί πόλο αβεβαιότητας… η περίοδος της ωραιοποίησης των μετοχών και ανοδικότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου τελείωσε…
Για την ώρα σταθεροποίηση… σε αυτές περίπου τις τιμές…και μετά απλά ετοιμαστείτε για πτώση….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης