Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκλειστικό: SSM, DGComp εγείρουν θέματα state aid για Attica bank – Εξετάζουν αύξηση μόνο 400 εκατ για να μετριάσουν το πρόβλημα

Αποκλειστικό: SSM, DGComp εγείρουν θέματα state aid για Attica bank – Εξετάζουν αύξηση μόνο 400 εκατ για να μετριάσουν το πρόβλημα
Το θέμα είναι ότι η Attica bank βρίσκεται στο μικροσκόπιο του SSM αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης της DGComp ώστε να ελεγχθεί εάν στο παρελθόν και στο εγγύς μέλλον τα νέα κεφάλαια… θεωρηθούν κρατική βοήθεια.

Τελικά… αυτό που αποτελούσε ανησυχία, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται.
Εδώ και πολύ καιρό το bankingnews προειδοποιεί ότι οι ερασιτεχνισμοί γύρω από την υπόθεση ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank… θα στοιχίσουν πανάκριβα…
Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς τραγική.
Η προηγούμενη διοίκηση Πανταλάκη με τεχνάσματα και σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος συγκάλυψαν το πρόβλημα, το έκρυψαν στις τρεις τιτλοποιήσεις NPEs όπου οι ζημίες φθάνουν τα 650 εκατ ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος είτε ήξερε και συγκάλυψε εξέλιξη τραγική και ποινικά πρέπει να διερευνηθεί, είτε δεν ήξερε εξέλιξη ακόμη χειρότερη καθώς η εποπτική αρχή των μη συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα, δεν είναι τίποτε άλλο… από σουρωτήρι ή μηχανισμός αργόσχολων καλοπληρωμένων που δεν προσφέρουν ούτε τα στοιχειώδη.
Η άποψη μας είναι ότι ο Πανταλάκης ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Attica bank αποκλείεται να μην είχε ενημερώσει για τις ενέργειες του προσωπικά τον Στουρνάρα τον διοικητή της ΤτΕ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος φέρει πολύ μεγάλες ευθύνες για το αδιέξοδο της Attica bank…

O SSM εγείρει θέμα state aid κρατικής βοήθειας…

Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που παρακολουθεί όλο το τραπεζικό σύστημα, ανησυχεί για τους χειρισμούς στην Attica bank.
Ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ένα Ταμείο που υπάγεται στον ESM και δημιουργήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Η συμμετοχή του ΤΧΣ κατέστη εφικτή μετά την τροποποίηση του νόμου που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με βάση τον οποίο μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί και μη συστημικές τράπεζες αρκεί… να αποδεικνύεται η βιωσιμότητα της επένδυσης.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η ΤτΕ φέρεται να καταφέρεται κατά του ΤΧΣ παρασκηνιακώς και να υποστηρίζει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει λόγο ύπαρξης… ενώ πριν λίγους μήνες συναινούσε να παραταθεί η διάρκεια του Ταμείου έως το… 2025.
Η «ξαφνική επίθεση της ΤτΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας» δεν είναι τυχαία, ξεκάθαρα συνδέεται με την Attica bank, το ΤΧΣ προσπαθεί να λειτουργήσει ως επενδυτής… και η κανονικότητα δεν φαίνεται να αρέσει στην ΤτΕ.
Ο SSM λοιπόν μετά τα πρώτα 240 εκατ αύξησης κεφαλαίου που επενδύθηκαν διαπίστωσε ότι όλη αυτή η συναλλαγή ήταν ετεροβαρής καθώς η αξία των νέων κεφαλαίων… είναι στην κυριολεξία μηδέν αφού η Attica bank δεν έχει 322 εκατ κεφάλαια αλλά αρνητική καθαρή θέση…

Θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια 400 εκατ ευρώ…

Η Attica bank θα χρειαστεί πολλά νέα κεφάλαια για να καλύψουν μια μαύρη τρύπα 650 εκατ ευρώ.
Ο SSM πληροφορήθηκε για τα όσα απίστευτα έχουν συμβεί με τις τιτλοποιήσεις NPEs… ένα σκάνδαλο εις βάρος της διαφάνειας.
Κατανοεί ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση στην Attica bank θα ισοδυναμεί με μια ακόμη αποτυχημένη επένδυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… που θα καταλήξει σε ζημία.
Σε αυτή την νέα ανακεφαλαιοποίηση εάν είναι 400 εκατ όπως αναφέρεται από ορισμένους κύκλους… το ΤΧΣ θα πρέπει να εισφέρει το 62% δηλαδή περίπου 250 εκατ και 150 εκατ το ΤΜΕΔΕ με Ellington και RINOA.
Μπορεί να επενδύσει το Ellington τόσα κεφάλαια;
Εάν λοιπόν κληθεί το ΤΧΣ να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της νέας ανακεφαλαιοποίησης των 400 εκατ που είναι δεδομένο ότι δεν καλύπτει πλήρως τις πραγματικές ζημίες της Attica bank… δεν εγείρεται θέμα κρατικής βοήθειας state aid ενεργοποιώντας αυτομάτως τον έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, την DGcomp.

Υπάρχει και άλλο ζήτημα… νέα κεφάλαια ή bail in με good και bad bank;

Πληροφορούμαστε ότι στον SSM εξετάζουν και ένα άλλο σενάριο.
Από την μια αναλύουν ποιες είναι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank ώστε να επέλθει 100% εξυγίανση.
Από την άλλη αναλύουν πόσα κεφάλαια και ρευστότητα θα απαιτηθούν εάν η Attica bank διασπαζόταν σε καλή και κακή τράπεζα.
Η Attica bank έχει πραγματικά όχι 322 εκατ κεφάλαια αλλά αρνητική καθαρή θέση -300 με -350 εκατ ευρώ.
Οπότε για να επανέλθει στα 300 εκατ κεφάλαια θα πρέπει να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 600 εκατ ευρώ και όχι 400 εκατ που σχεδιάζουν (αρχικά είχαν προγραμματίσει 365 εκατ αύξηση κεφαλαίου).
Το θέμα είναι να βρεθούν ιδιώτες να καλύψουν την αύξηση και όχι το ΤΧΣ για να μην χαρακτηριστεί κρατική βοήθεια.
Εάν διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα good και bad bank θα απαιτηθούν σε κεφάλαια και ρευστότητα 1,5 δισεκ. ευρώ…

Η εξίσωση της Attica bank πάει να επιλυθεί με αύξηση… μόνο… 400 εκατ ενώ όλοι γνωρίζουν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Το θέμα είναι ότι η Attica bank βρίσκεται στο μικροσκόπιο του SSM αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης της DGComp ώστε να ελεγχθεί εάν στο παρελθόν και στο εγγύς μέλλον τα νέα κεφάλαια… θεωρηθούν κρατική βοήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης