Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Τράπεζα Κύπρου δεν πωλείται αλλά όλα είναι θέμα… τιμής και γιατί δεν μπορεί να την αγοράσει ελληνική τράπεζα…

Η Τράπεζα Κύπρου δεν πωλείται αλλά όλα είναι θέμα… τιμής και γιατί δεν μπορεί να την αγοράσει ελληνική τράπεζα…
Όμως όλα είναι θέμα τιμής, σε μια καλή τιμή στην Κύπρο, θα ξεχάσουν ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι… η εθνική τους τράπεζα.

Μπορεί η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου της μεγαλύτερης Κυπριακής τράπεζας – που κάποτε είχε παρουσία στην Ελλάδα – να απέρριψε 3 φορές πρόταση εξαγοράς από το αμερικανικό fund Lone Star… αλλά στην πράξη όλα είναι θέμα τιμής…
Η πρόταση της Lone Star στα 1,51 ευρώ με τρέχουσα στο Κυπριακό χρηματιστήριο 1,25 ευρώ ή συνολική αξία 557 εκατ κρίθηκε από την Goldman Sachs και την HBSC ως μη συμφέρουσα και απορρίφθηκε.

Ας δούμε ορισμένα δεδομένα για την Τράπεζα Κύπρου.
Έχει 25,11 δισεκ. ενεργητικό είναι περίπου το 1/3 μιας μεγάλης ελληνικής τράπεζας, διαθέτει 17,6 δισεκ. καταθέσεις και 10,3 δισεκ. δάνεια, έχει συνολικά κεφάλαια σχεδόν 2 δισεκ. και υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Παρά την δομή του ισολογισμού οι επιδόσεις της Τράπεζας Κύπρου είναι απογοητευτικές, όταν μια τράπεζα με 25,11 δισεκ. ενεργητικό καταφέρνει σε τριμηνιαία βάση να επιτυγχάνει κέρδη μόλις 21 εκατ…. σίγουρα κανείς δεν ενθουσιάζεται, ειδικά μάλιστα όταν συγκριθεί – αναλογικά – με τις ελληνικές τράπεζες…

Η Τράπεζα Κύπρου δεν πωλείται… εάν όμως δοθεί η κατάλληλη τιμή… όλα τα σενάρια εξετάζονται... 

Εάν δει κανείς την μετοχική σύνθεση της Τράπεζας Κύπρου θα διαπιστώσει την… ισχυρή παρουσία Ρώσων… που προφανώς λόγω του Ουκρανικού αποτελούν κόκκινο πανί για τους αμερικανούς και ορισμένους δυτικούς…
Σημειώνεται ότι μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Κύπρου είναι η Lamesa Investments Limited με ποσοστό 9,27% που ανήκει στον Ρώσο επιχειρηματία Victor Vekselberg της εταιρίας Renova.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατέστη μεγαλομέτοχος καθώς ήταν μεγαλοκαταθέτης της Κύπρου το 2013 όταν κορύφωσε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Ο Ρώσος επιχειρηματίας τελεί σε καθεστώς κυρώσεων.
Επίσης αξιόλογα ποσοστά στην τράπεζα Κύπρου κατέχουν
CarVal Investors 8,57%,
Senvest Group 7,11%,
Caius Capital LLP 6,95%,
European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) 5,2%,
Cyprus Popular Bank Public Co Ltd, 4,81%,
Eaton Vance, 4,08%
Management Osome 3,03%
Investments Limited TD Asset Management 2,98%

Γιατί την Τράπεζα Κύπρου δεν μπορεί – και δεν πρέπει – να την αγοράσει ελληνική τράπεζα;

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει φήμες ότι θα μπορούσε ελληνική τράπεζα να αγοράσει την Τράπεζα Κύπρου.
Θεωρούμε τις φήμες αυτές αβάσιμες, αλλά το κυριότερο όλων η Τράπεζα Κύπρου δεν μπορεί να εξαγοραστεί από ελληνική τράπεζα καθώς ακόμη είναι νωπή η καταστροφική διασύνδεση των κυπριακών τραπεζών με την ελληνική οικονομία και το αντίστροφο.
Πολλοί συνδέουν ή συγχέουν π.χ. την παρουσία του Τάκη Αράπογλου παλαιό διοικητή της Εθνικής τράπεζας της Ελλάδος, στην διοίκηση της Κύπρου ή της Π. Χατζησωτηρίου παλαιό στέλεχος της Eurobank και Εθνικής, επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου.
Συν τοις άλλοις παρά την υφιστάμενη κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, θεωρούμε ότι ο SSM και η ΕΚΤ… δεν θα δέχονταν ελληνική τράπεζα να επενδύσει 600 ή 650 εκατ κεφάλαια σε κυπριακή τράπεζα…

Η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου δήλωσε ότι… η τράπεζα δεν πωλείται, έχει σχέδιο ανάπτυξης και προσβλέπει σε άνοδο της μετοχής.
Όμως όλα είναι θέμα τιμής, σε μια καλή τιμή στην Κύπρο, θα ξεχάσουν ότι η Τράπεζα Κύπρου είναι… η εθνική τους τράπεζα.
Επίσης λόγω της παρουσίας μετόχων και ειδικά ρώσων στο μετοχικό κεφάλαιο μπορεί να ασκηθεί πίεση για πώληση… ωστόσο αναγνωρίζουμε ότι η πώληση δεν θα είναι εύκολη καθώς η τρέχουσα αξία της Κύπρου… υποδηλώνει χαμηλή αποτελεσματικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης