Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκάλυψη: Στο 60% - ξανά - τα NPEs στην Attica bank – Θα πάρει νέες προβλέψεις 650 εκατ – Έρχεται η «τελική λύση»

Αποκάλυψη: Στο 60% - ξανά - τα NPEs στην Attica bank – Θα πάρει νέες προβλέψεις 650 εκατ – Έρχεται η «τελική λύση»
Οπότε για να μπορέσει να εξυγιανθεί και αναπτυχθεί η Attica bank θα χρειαστεί τουλάχιστον 550 με 600 εκατ συν τα 240 εκατ που έχουν ήδη επενδυθεί συνολικά έως 840 εκατ ευρώ

Η Attica bank αποτελεί παράδειγμα… δυστυχώς προς αποφυγήν.
Γιατί;
Είναι η μόνη τράπεζα στην Ελλάδα που αντί να μειώνει αυξάνει τα NPEs τα προβληματικά δάνεια και αυτό γιατί η προηγούμενη διοίκηση Πανταλάκη στην προσπάθεια της να εξυγιάνει την Attica bank ανακάλυψε ένα τρόπο συγκάλυψης του προβλήματος…
Οι 3 μεγάλες τιτλοποιήσεις NPEs ήταν ο μηχανισμός όχι εξυγίανσης αλλά συγκάλυψης και λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα NPEs αλλά και αυτά που συγκαλύφθηκαν… προκύπτει ότι τα πραγματικά NPEs ξεπερνούν το 1 δισεκ. ή το 60% του συνόλου των δανείων.
Όταν η Eurobank έχει NPEs ratio 5,9% η Attica bank εμφανίζει 60% με δείκτη κάλυψης με προβλέψεις των NPEs 46%... όταν οι μεγάλες τράπεζες έχουν φθάσει στο 70% και 80%.
Η αλήθεια είναι ότι η Attica bank θα χρειαστεί γενναίες αποφάσεις και οι βασικοί μέτοχοι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 62,9%, το ΤΜΕΔΕ με 14,7% και η RINOA – Ellington Solutions με 9,9% θα πρέπει να εισφέρουν ακόμη 550 με 600 εκατ για να μπορέσει η Attica bank να ανακεφαλαιοποιηθεί, εξυγιανθεί και αναπτυχθεί…
Η Attica bank διαθέτει 322 εκατ κεφάλαια.
Με βάση την ανάλυση του bankingnews τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank είναι μεταξύ αρνητικής καθαρής θέσης -300 με -350 εκατ ευρώ.
H Attica bank έχει αρνητικά κεφάλαια.
Οπότε για να μπορέσει να εξυγιανθεί και αναπτυχθεί η Attica bank θα χρειαστεί τουλάχιστον 550 με 600 εκατ συν τα 240 εκατ που έχουν ήδη επενδυθεί συνολικά έως 840 εκατ ευρώ.

Υπάρχει τελική λύση για την Attica bank;

Η άποψη μας είναι ότι η λύση που θα εξεταστεί τώρα ελλείψει κεφαλαίων, ο SSM έχει ρητώς αναφέρει ότι για να επενδύσει νέα κεφάλαια το ΤΧΣ θα πρέπει να αποδείξει ότι επενδυτικά είναι βιώσιμη και συμφέρουσα επένδυση.
Το ίδιο ισχύει και για το ΤΜΕΔΕ ενώ έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το σχήμα RINOA - Ellington Solutions θα επενδύσει κεφάλαια…και τι ύψους κεφάλαια.
Εκτιμούμε ότι η βραχυπρόθεσμα θα δοθεί μια λύση ημίμετρο και μετά τις εκλογές θα αναζητηθεί η τελική λύση για την Attica bank.
Οι διοικήσεις της Attica bank ασέλγησαν κατά συρροή πάνω στο πτώμα της τράπεζας.
Έχουν διαπραχθεί εγκλήματα…αλλά όλα αυτά είναι φυσιολογικά τόσο για τις εποπτικές αρχές της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης