Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H νέα τάση, θα κλείσουν οι διαφορές στο χρηματιστήριο μεταξύ των τραπεζών αλλά δεν θα μεταβληθεί η σειρά κατάταξης

H νέα τάση, θα κλείσουν οι διαφορές στο χρηματιστήριο μεταξύ των τραπεζών αλλά δεν θα μεταβληθεί η σειρά κατάταξης
Σε απόλυτους όρους πιστεύουμε ότι… όταν επανέλθει σε βάθος χρόνου, το ανοδικό κύμα στις αγορές οι τράπεζες με 0,27 P/BV θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου π.χ. να φθάσουν στο 0,34 ή 0,35 αν και η Eurobank είναι το σημείο αναφοράς στον κλάδο.

Η μάχη των κεφαλαιοποιήσεων στις ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επανέλθει δριμύτερη το επόμενο διάστημα… αν και βραχυπρόθεσμα δεν ευνοούν οι χρηματιστηριακές συνθήκες.
Ωστόσο είτε σε περιόδους ανόδου, είτε σε περιόδους πτώσης οι ισορροπίες δεν αναμένεται να μεταβληθούν ριζικά.
Π.χ. μια τράπεζα που είναι πρώτη σε χρηματιστηριακή αξία είτε σε ανοδικό, είτε σε πτωτικό χρηματιστήριο δεν θα αλλάξουν αυτές οι ισορροπίες.

Το βασικό ερώτημα είναι τι θα συμβεί θα έχουμε ανατροπές στο ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των τραπεζών;

Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.

Χρηματιστηριακή αξία Eurobank στα 3,64 δισεκ. και P/BV 0,62 με κεφάλαια 5,93 δισεκ. ευρώ

Χρηματιστηριακή αξία Εθνικής τράπεζας στα 3,12 δισεκ. με κεφάλαια 5,9 δισεκ. και P/BV 0,53

Χρηματιστηριακή αξία Alpha bank στα 2,27 δισεκ. και P/BV 0,40 και κεφάλαια 5,67 δισεκ. ευρώ

Χρηματιστηριακή αξία Πειραιώς στα 1,38 δισεκ. ευρώ και P/BV 0,27 και κεφάλαια 5,1 δισεκ. ευρώ.

Από τα δεδομένα αυτά παρατηρούμε ότι η Eurobank είναι η ακριβότερη αλλά και η πρώτη στις κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο μεταξύ των τραπεζών.
Το 0,62 P/BV είναι πιο προσγειωμένο σε σχέση με το 0,76 που διαπραγματευόταν πριν λίγους μήνες σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από την BNP Paribas.
Η Εθνική φαίνεται να έχει πιο ρεαλιστική αποτίμηση αν και η κερδοφορία της Eurobank παραμένει αξιοπρεπέστατη τηρουμένων των συνθηκών.
Η φθηνότερη τράπεζα είναι η Πειραιώς με την αποτίμηση να βρίσκεται όσο τα κεφάλαια που άντλησε από την αύξηση κεφαλαίου στα 1,38 δισεκ.

Τι περιμένουμε να συμβεί;

Οι συσχετισμοί δεν θα αλλάξουν αν και η Εθνική μπορεί να καλύψει λίγο το χάσμα από την Eurobank αλλά δεν θα την περάσει, η Eurobank δεν θα χάσει την πρωτιά στις αποτιμήσεις.
Η Alpha bank με βάση τις αποτιμήσεις έχει ορισμένα περιθώρια να κλείσει την ψαλίδα από την Εθνική τράπεζα και ακολούθως η Πειραιώς έχει περιθώρια να καλύψει την ψαλίδα από την Alpha bank.
Πιστεύουμε ότι αυτό που θα δούμε το επόμενο διάστημα – αναφερόμαστε σε βάθος μηνών – είναι ότι ενώ η σειρά κατάταξης των τραπεζών δεν θα αλλάξει δηλαδή η Eurobank θα είναι πρώτη και 4η η Πειραιώς αλλά εκτιμούμε ότι η μεταξύ τους ψαλίδα στις χρηματιστηριακές αξίες θα κλείσει…
Π.χ. σήμερα η διαφορά στην χρηματιστηριακή αξία μεταξύ της πρώτης τράπεζας της Eurobank και της τέταρτης της Πειραιώς είναι 2,2 δισεκ. και η διαφορά αυτή θα μπορούσε να κλείσει περίπου στα 1,8 δισεκ.
Αυτό θα συμβεί γιατί τα NPEs όλων των τραπεζών έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφια ποσοστά και επίσης διαθέτουν παραπλήσια κεφάλαια.
Π.χ. όλες οι τράπεζες καταφέρνουν να ενισχύουν τα κεφάλαια τους μέσω της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου.
Η Πειραιώς π.χ. που εμφανίζεται με τα λιγότερο ισχυρά κεφάλαια… αυξάνει μετά από χρόνια τα κεφάλαια της μέσω της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου.

Όπως έχουμε αναλύσει δεν ανησυχούμε για τις ελληνικές τράπεζες δεν κρύβουν κινδύνους και στα ομόλογα που κατέχουν πούλησαν σχεδόν 3 δισεκ. ενώ τα περισσότερα είναι στα χαρτοφυλάκια διακράτηση στην λήξη.

Παρ΄ ότι το βασικό σενάριο είναι ότι το χρηματιστήριο θα υποχωρήσει χαμηλότερα άρα και οι τράπεζες… οι μεταξύ τους ισορροπίες δεν θα αλλάξουν ως προς την σειρά κατάταξης αλλά εκτιμούμε ότι η ψαλίδα, το χάσμα, οι διαφορές μεταξύ των συνολικών χρηματιστηριακών αποτιμήσεων θα αρχίσει να κλείνει…
Σε απόλυτους όρους πιστεύουμε ότι… όταν επανέλθει σε βάθος χρόνου, το ανοδικό κύμα στις αγορές οι τράπεζες με 0,27 P/BV θα έχουν μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου π.χ. να φθάσουν στο 0,34 ή 0,35 αν και η Eurobank είναι το σημείο αναφοράς στον κλάδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης