Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική τράπεζα: Εισέρχεται επιλεκτικά στην χρηματοδότηση συναλλαγών κόκκινων δανείων - Νέα αγορά 20 δισ ευρώ

Εθνική τράπεζα: Εισέρχεται επιλεκτικά στην χρηματοδότηση συναλλαγών κόκκινων δανείων - Νέα αγορά 20 δισ ευρώ
Η Εθνική σύστησε μία νέα ομάδα εντός της τράπεζας, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα πουλήσουν σε νέους επενδυτές.
Σχετικά Άρθρα

Η επιστροφή ορισμένων χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων, ύψους 50 δισ. ευρώ και πλέον, από τις εταιρείες διαχείρισης στην πραγματική οικονομία θα αποτελέσει το επόμενο αφήγημα για τις ελληνικές τράπεζες.
Παρά το δυσμενές περιβάλλον (άνοδος επιτοκίων από την ΕΚΤ, υψηλός ενεργειακός πληθωρισμός) οι ελληνικές τράπεζες επιδιώκουν να αντικαταστήσουν έσοδα από τόκους που έχασαν μετά από τις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις δανείων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Π. Μυλωνάς επιβεβαίωσε στις 28 Ιουλίου 2022 την στρατηγική της τράπεζας να επανεντάξει στα χαρτοφυλάκια της Εθνικής επιλεκτικά ορισμένα δάνεια από τα οποία θα πουλήσουν οι εταιρείες διαχειρίσης κόκκινων δανείων.
Κι αυτό αφορά περισσότερο την χρηματοδότηση ακινήτων ή και ολόκληρων συναλλαγών στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά. Βεβαίως, οι τράπεζες θα αποκτήσουν, όπως προβλέπει ο νόμος, όχι τα δάνεια που τιτλοποίησαν, αλλά άλλων τραπεζών.
Όπως επισήμανε ο κ. Μυλωνάς ότι “η πρόκληση για την οικονομία στον τομέα αυτόν δεν είναι πλέον πώς τα διαχειρίζονται οι τράπεζες, αλλά πώς θα καταφέρουν οι εταιρίες διαχείρισης να εντάξουν και πάλι στην πραγματική οικονομία τα σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ στοιχείων ενεργητικού που διαχειρίζονται.”
Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών διαχείρισης και τραπεζικά στελέχη η συγκεκριμένη αγορά μπορει να φθάσει και τα 20 δισ. ευρώ.


Με ποιους τρόπους θα γίνει η χρηματοδότηση περιουσιακών στοιχείων (κόκκινων δανείων) από την Εθνική τράπεζα 

Για το σκοπό αυτό η Εθνική σύστησε μία νέα ομάδα εντός της τράπεζας, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα πουλήσουν σε νέους επενδυτές.
Με αυτό τον τρόπο προσβλέπει έτσι, να συμβάλει ενεργά στην επανένταξή τους στην υγιή οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια διεύθυνση της Εθνικής Τράπεζας εξετάζει τρόπους να χρηματοδοτήσει είτε τις εταιρείες ανάκτησης ακινήτων
(REOCOS), είτε τους αγοραστές ακινήτων με επιχειρηματικά η στεγαστικά δάνεια.
Επιπλέον, η Εθνική Τράπεζα εφόσον εξετάσει τα επιχειρηματικά πλάνα, σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει επιλεκτικά επενδυτές σε συναλλαγές κόκκινων δανείων είτε της πρωτογενούς αγοράς, είτε της δευτερογενούς αγοράς.
Μάλιστα, η Εθνική Τράπεζα σκόπευε να εμπλακεί στο χαρτοφυλάκιο Αριάδνη, ο διαγωνισμός του οποίου κηρύχθηκε τελικά άγονος.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης