Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Επικίνδυνη υπόθεση η Attica bank – Οι πραγματικές ζημιές 750 εκατ. δεν είναι συμφέρουσα επένδυση για το ΤΧΣ, ακραίο το ρίσκο

Επικίνδυνη υπόθεση η Attica bank – Οι πραγματικές ζημιές 750 εκατ. δεν είναι συμφέρουσα επένδυση για το ΤΧΣ, ακραίο το ρίσκο
Για να διασωθεί η Attica bank απαιτούνται πολλά κεφάλαια, η πραγματική ζημία είναι 750 εκατ εκ των οποίων τα 650 εκατ αφορούν παρελθούσες τιτλοποιήσεις NPEs και άλλα 100 εκατ για νέα προβληματικά δάνεια και ανάπτυξη
Σχετικά Άρθρα

Η υπόθεση ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank εξελίσσεται σε πραγματικό φιάσκο κυρίως γιατί θα έρθουν στο φως όλα αυτά που έχει αποκαλύψει εδώ και τόσο καιρό το bankingnews.
Η προηγούμενη διοίκηση Πανταλάκη απέκρυψε το πρόβλημα, παραπλάνησε τις εποπτικές αρχές και την επενδυτική κοινότητα αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Τιτλοποιούσε προβληματικά ανοίγματα NPEs με ένα στόχο να κρύβει τις τεράστιες ζημιές που θα φθάσουν όχι 650 αλλά 750 εκατ ευρώ.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ κάλυπτε τον Πανταλάκη πολύ καιρό αλλά η αλήθεια έρχεται στο φως... πάντα αυτό συμβαίνει... στο τέλος νικάει το φως και όχι το σκοτάδι.

Πλέον η επένδυση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κρίνεται ως μη συμφέρουσα.
Ως γνωστό το ΤΧΣ ως μέτοχος με ποσοστό περίπου 62% μπορεί να επενδύσει σε μια μη συστημική τράπεζα μόνο εάν πληρείται το εξής κριτήριο… η επένδυση κρίνεται συμφέρουσα.
Η Attica bank δεν είναι συμφέρουσα επένδυση για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και μόνο εάν υπάρξει πολιτική παρέμβαση ή πολιτική απόφαση το ΤΧΣ θα εμπλακεί.
Σε ερώτηση που έθεσε το bankingnews για όλα αυτά στο ΤΧΣ τόσο για το αδιέξοδο λόγω των μεγάλων ζημιών στην Attica bank όσο και για την μη συμφέρουσα επένδυση στην Attica bank, στελέχη του Ταμείου ανέφεραν ότι «δεν σχολιάζουμε»…

Τα ερωτήματα

1)Το ΤΧΣ επένδυσε 153,76 εκατ ευρώ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των 240 εκατ αλλά αποδεικνύεται ότι οι ζημιές των 3 τιτλοποιήσεων NPEs είναι σχεδόν 670 εκατ ευρώ.

Τιτλοποίηση Artemis ζημίες 320-360 εκατ ευρώ
Τιτλοποίηση Αστέρας 1 και Αστέρας 2 ζημίες 150 εκατ ευρώ
Τιτλοποίηση Metexelixis ζημίες 150 με 160 εκατ ευρώ
Σύνολο ζημιών 670 εκατ ευρώ

Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα καλύψει αυτή την τεράστια μαύρη τρύπα;
Μπορεί να καλύψει τέτοια τρύπα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τι θα πράξουν το ΤΜΕΔΕ και το Ellington που κατέχουν από κοινού 24,57% ή μόνο το Ellington 9,87%;

2)Μπορεί το Ellington να επενδύσει σημαντικά νέα κεφάλαια;
Γιατί αποφάσισαν να εμφανίζονται μέσω μιας κυπριακής εταιρίας της RINOA που κατέχει 120,86 εκατ μετοχές της Attica bank και την εκπροσωπεί ένας ολλανδός ο Christian Udo Schoening.
Η ερώτηση είναι η εξής.
Το Ellington και το ΤΜΕΔΕ επένδυσαν 62 εκατ;
Όντως επένδυσε κεφάλαια το Ellington – RINOA ή απλά είναι κεφάλαια του ΤΧΣ ή του ΤΜΕΔΕ;
Τελικά το αμερικανικό fund επένδυσε πραγματικά κεφάλαια ναι ή όχι;

3)Για να ενταχθούν οι τρεις τιτλοποιήσεις NPEs της Attica bank στον Ηρακλή 2 θα πρέπει να καταγραφούν όλες οι ζημιές.
O καναδικός οίκος DBRS τις έχει προσδιορίσει στα επίπεδα που έχει προβλέψει το bankingnews περίπου 640 με 670 εκατ ευρώ.
Θα απαιτηθεί λοιπόν μια νέα αύξηση όχι 365 εκατ που αρχικώς είχε εκτιμηθεί αλλά 500 ή 600 εκατ ευρώ.
Για να μπορέσει το Ellington και το ΤΜΕΔΕ να καταστούν μέτοχοι πλειοψηφίας θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον 300 εκατ και το ερώτημα είναι το εξής, έχουν ή θέλουν να επενδύσουν τόσα κεφάλαια;

4)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να επενδύσει σε μη συστημικές τράπεζες μόνο υπό τον όρο ότι η επένδυση θα κριθεί συμφέρουσα.
Στην περίπτωση της Attica bank όχι μόνο δεν είναι συμφέρουσα η επένδυση αλλά επικίνδυνα επιζήμια.
Μπορεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επενδύσει ξανά σε μια επιζήμια επένδυση;

Ποιες είναι οι πραγματικές λύσεις;

5)Οι λύσεις για την Attica bank είναι ελάχιστες και ξεκάθαρες.

Α)Να βάλει πολλά νέα χρήματα το σχήμα Ellington με TMEΔΕ
Σε αυτή την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank το σχήμα Ellington με TMEΔΕ να επενδύσει τα περισσότερα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα λιγότερα, ώστε το σχήμα Ellington με TMEΔΕ να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών.

Β)Να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα η Attica bank και να πουληθεί όχι σε μεγάλη συστημική τράπεζα αλλά σε μια μικρή.
Π.χ. η Optima Bank επιδεικνύει ενδιαφέρον για την καλή Attica bank.
Επίσης θα μπορούσε υπό όρους και η Παγκρήτια να εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Γ)Να πουληθεί η Attica bank σε μια συστημική τράπεζα π.χ. την Alpha bank αλλά υπό τον όρο ότι θα ελάμβανε μια μεγάλη κεφαλαιακή ένεση 500 εκατ ευρώ.

Οι επιλογές δεν είναι πολλές.
Είναι ξεκάθαρο.
Για να διασωθεί η Attica bank απαιτούνται πολλά κεφάλαια, η πραγματική ζημία είναι 750 εκατ εκ των οποίων τα 650 εκατ αφορούν παρελθούσες τιτλοποιήσεις NPEs και άλλα 100 εκατ για νέα προβληματικά δάνεια και ανάπτυξη.
Όπως είναι σήμερα η Attica bank η αξία της είναι πραγματικά μηδέν, χωρίς καμία διάθεση απαξίωσης της τράπεζας…η Attica bank δεν έχει καμία αξία... ο ισολογισμός είναι ακραία προβληματικός.

Υποσημείωση

Η διαδικασία ανεύρεσης νέου διευθύνοντος συμβούλου έχει παγώσει.
Πρώτα θα ξεκαθαρίσει η τύχη της Attica bank και μετά θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία νέου CEO.
Η πιθανότητα να είναι στέλεχος της PQH είναι μηδενική...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης