Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο 1 ευρώ η δίκαιη τιμή Alpha, Πειραιώς, Eurobank και 3,5 ευρώ της Εθνικής – Ναι σε αποτιμήσεις με discount αλλά όχι τιμές απαξίωσης

Στο 1 ευρώ η δίκαιη τιμή Alpha, Πειραιώς, Eurobank και 3,5 ευρώ της Εθνικής – Ναι σε αποτιμήσεις με discount αλλά όχι τιμές απαξίωσης
Με βάση την τρέχουσα συγκυρία το 1 ευρώ π.χ. για την Πειραιώς ισοδυναμεί με P/BV 0,25 και η Alpha bank 0,41 οι αποτιμήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν ποιο δίκαιες αξίες σε σχέση με την απαξίωση του τελευταίου διαστήματος

Ποια είναι η δίκαιη τιμή των ελληνικών τραπεζικών μετοχών;
Η τρέχουσα αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών είναι η εξής…
Η Πειραιώς με όρους χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια P/BV έχει αποτίμηση 0,20
Η Alpha bank με όρους χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια P/BV έχει αποτίμηση 0,33
Η Εθνική τράπεζα με όρους χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια P/BV έχει αποτίμηση 0,48
Η Eurobank με όρους χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια P/BV έχει αποτίμηση 0,53…

Άπαξ και οι ελληνικές τράπεζες δεν σχεδιάζουν κεφαλαιακές ενισχύσεις έως το καλοκαίρι του 2023 και λαμβάνοντας υπόψη ότι μειώνουν όλες τα NPEs σε μονοψήφια ποσοστά π.χ. η Alpha bank θα έχει NPEs ratio 8% στο α΄ 6μηνο του 2022 ενώ η Eurobank ήδη βρίσκεται στο 6,6% λογικά θα πρέπει η Alpha, Eurobank και Πειραιώς να διαπραγματεύονται πέριξ του 1 ευρώ και η Εθνική πέριξ των 3,4 με 3,5 ευρώ.
Στέλεχος της Morgan Stanley που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews ανέφερε τα εξής.
Με βάση την τρέχουσα συγκυρία το 1 ευρώ π.χ. για την Πειραιώς ισοδυναμεί με P/BV 0,25 και η Alpha bank 0,41 οι αποτιμήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν ποιο δίκαιες αξίες σε σχέση με την απαξίωση του τελευταίου διαστήματος.
Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές δικαιολογούν discount για πολλούς λόγους σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, επίσης το 2023 είναι πιθανό η κερδοφορία να μειωθεί στις ελληνικές τράπεζες, είναι περίπου δεδομένο ότι θα συμβεί, το 2022 θα επιτύχουν υψηλότερα κέρδη σε σχέση με το 2023.
Ωστόσο και το 2023 θα συνεχίσουν να δημιουργούν εσωτερικό κεφάλαιο… με στόχο Εθνική, Eurobank να έχουν περίπου 6 δισεκ. κεφάλαια η Alpha bank 5,8 δισεκ. και η Πειραιώς περί τα 5,3 δισεκ. κεφάλαια.
Επίσης οι αναφορές ότι τοποθετούνται διεθνείς επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες σε αυτή την συγκυρία έχει χαμηλό ποσοστό αξιοπιστίας, υπάρχουν ελάχιστοι επενδυτές που τοποθετούνται και περισσότεροι που πουλάνε.
Γενικώς οι ξένοι που παρακολουθούν τις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί σημαντικά τελευταία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι
1)στις 29 Ιουλίου 2022 ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2022 η Eurobank.
2)στις 29 Ιουλίου 2022 ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ 6μήνου η Εθνική τράπεζα.
3)στις 2 Αυγούστου 2022 ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ 6μήνου η Alpha bank.
4)στις 3 Αυγούστου 2022 ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ 6μήνου η τράπεζα Πειραιώς.

Υπενθυμίζεται ότι στο α΄ τρίμηνο του 2022 η Πειραιώς εμφάνισε κέρδη 521 εκατ αλλά με 585 εκατ έκτακτα έσοδα.
Η Eurobank εμφάνισε κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2022 στα 269,8 εκατ εκ των οποίων 240,4 εκατ έκτακτα.
Η Εθνική εμφάνισε κέρδη 208 εκατ ευρώ εκ των οποίων 120 εκατ έκτακτα.
Η Alpha bank εμφάνισε 125 εκατ ευρώ κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2022 εκ των οποίων 103 εκατ έκτακτα.

Πρακτικά τα έκτακτα κέρδη ήταν ύψους 1,05 δισεκ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2022 που δεν θα επαναληφθούν στο β΄ τρίμηνο του 2022.

Υπεραξίες έως 1,5 δισεκ από τον μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου ή hedging σε επιτόκια δανείων και ομολόγων

Ωστόσο με βάση έμπειρο τραπεζικό στέλεχος οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα πλεονέκτημα που ακόμη δεν έχουν ενεργοποιήσει…
Είναι ο μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου ή hedging σε επιτόκια δανείων και ομολόγων.
Από τον μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου στα επιτόκια των δανείων και στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να προκύψει ένα δυνητικό κέρδος 1,5 δισεκ. ευρώ για όλες τις ελληνικές τράπεζες ή 350 με 400 εκατ περίπου για κάθε τράπεζα.
Αυτά τα κέρδη δεν έχουν καταγραφεί ακόμη γιατί θα κορυφωθούν ότι το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ φθάσει στο 1,50% με 1,75% από 0,50% της τρέχουσας περιόδου.
Τα κέρδη αυτά θα μπορούσαν να καταγραφούν στο β΄ 6μήνο του 2022 ή και μέσα στο 2023.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν 18 δισεκ. ομόλογα και περίπου 70 δισεκ. δάνεια τα οποία θα επηρεαστούν από την άνοδο των επιτοκίων.

Οι 4 πραγματικοί λόγοι για το κραχ στις τραπεζικές μετοχές πρόσφατα…

Πρόσφατα οι τραπεζικές μετοχές παρ΄ ότι έχουν κεφάλαια, μειώνουν τα NPEs σε μονοψήφια ποσοστά και επιτυγχάνουν κέρδη βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά και γενικώς μπορεί να ειπωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρηματιστηριακή αξία ωσάν να διαθέτουν NPEs 30 δισεκ. και όχι κάτω από 9 δισεκ.

1)Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν κρατικά ομόλογα αξίας 18 δισεκ. ευρώ περίπου.
Ενώ τα διακρατούν έως την λήξη και δεν χρειάζεται καθημερινή αποτίμηση, για τους επενδυτές που αποτιμούν τα πάντα… έχουν κάνει μια απλή πράξη.
Τιμές κτήσης μείον τρέχουσες τιμές και προκύπτει μια λογιστική ζημία 1,5 δισεκ.
Ναι μεν δεν είναι υπαρκτή ζημία αλλά για ορισμένα ξένα funds είναι ένας παράγοντας… που δικαιολογεί το κραχ στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές…

2)Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν 18,4 δισεκ. senior bond κύρια ομόλογα από τις τιτλοποιήσεις των προβληματικών ανοιγμάτων.
Αν και αυτά φέρουν κρατική εγγύηση, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο τα εγγυάται ορισμένα funds έχουν κάνει μια απλή πράξη.
Ποια η τρέχουσα αξία αυτών των senior bond σε σχέση με τις τιμές έκδοσης;
Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι προκύπτει μια ζημία 3 δισεκ. ευρώ.
Βέβαια η ζημία αυτή δεν είναι υπαρκτή λόγω της κρατικής εγγύησης αλλά για ορισμένα ξένα funds είναι ένας παράγοντας… που δικαιολογεί το κραχ στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές…

3)Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το 2023 θα αυξηθούν τα νέα NPEs και μάλιστα υπάρχουν προβλέψεις για 5-6 δισεκ. νέα προβληματικά ανοίγματα.
Για την ώρα τα NPEs δεν αυξάνονται, δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες αλλά ακόμη το πρόβλημα είναι υποθετικό.

Τι σημαίνει αυτό;
Ότι στο καλύτερο σενάριο πτώση κερδών το 2023 σε σχέση με το 2022 περίπου 50% ή και ζημιές στο χειρότερο σενάριο.
Για ορισμένα ξένα funds είναι ένας παράγοντας… που δικαιολογούσε το κραχ στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές…

4)Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν συνολικά κεφάλαια 22,5 δισεκ. εκ των οποίων τα 14,2 δισεκ. είναι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Η σχέση αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων ή DTC προς ίδια κεφάλαια είναι η χειρότερη διεθνώς, το DTC είναι το χαμηλότερης ποιοτικής στάθμης κεφάλαιο και αυτό εμφανίζεται σε ποσοστό 63% στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών όταν στις γερμανικές είναι 10% περίπου.
Σίγουρα το DTC είναι πρόβλημα, λογίζεται εποπτικά ως κεφάλαιο αλλά δεν παύει να αποτελεί χαμηλής ποιοτικής στάθμης κεφάλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης