Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κεφαλαιακό πλάνο καταθέτει η Attica bank 29 Ιουλίου και 5 Αυγούστου η DBRS – Ποια λάθη δεν πρέπει να γίνουν;

Κεφαλαιακό πλάνο καταθέτει η Attica bank 29 Ιουλίου και 5 Αυγούστου η DBRS – Ποια λάθη δεν πρέπει να γίνουν;
Θα είναι αδιανόητο να μην εμφανιστούν όλες οι ζημιές, δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά, εάν η αγορά δεν πειστεί ότι έχει εξυγιανθεί η Attica bank ότι συντελείται σήμερα θα αποτύχει…

Κεφαλαιακό πλάνο – για μια ακόμη φορά – καταθέτει η Attica bank στις 29 Ιουλίου 2022 στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ στις 5 Αυγούστου 2022 ο καναδικός οίκος DBRS θα υποβάλλει την αξιολόγηση του για το ύψος των ζημιών που πρέπει να αναλάβει η Attica bank ώστε οι τιτλοποιήσεις NPEs να ενταχθούν στον Ηρακλή 2.

Η πικρή πραγματικότητα της Attica bank είναι ότι ο λογαριασμός για τις κεφαλαιακές ανάγκες αυξάνεται από 365 σε 450 εκατ ευρώ αν και συνολικά θα απαιτηθούν άλλα 600 εκατ για να θεωρηθεί πλήρως εξυγιασμένη και πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη η τράπεζα.

Τι δεν πρέπει να κάνει η Attica bank;

Έχουν γίνει πολλά λάθη – και ορισμένα εγκληματικά λάθη – στην διαχείριση του ισολογισμού της Attica bank τα τελευταία χρόνια.

Τι δεν πρέπει να κάνει η Attica bank;

1)Η Attica bank δεν πρέπει να αποκρύψει το πρόβλημα με τις τιτλοποιήσεις NPEs και τις τεράστιες ζημιές που είναι υπαρκτές.
Η ξεκάθαρη άποψη μας είναι ότι όλες οι τιτλοποιήσεις NPEs πρέπει να ενταχθούν στον Ηρακλή, να προηγηθεί θεραπεία σοκ και να καταγραφούν οι ζημιές και ανάλογα οι μέτοχοι να αναλάβουν την νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Θα είναι αδιανόητο να μην εμφανιστούν όλες οι ζημιές, δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά, εάν η αγορά δεν πειστεί ότι έχει εξυγιανθεί η Attica bank ότι συντελείται σήμερα θα αποτύχει…

2) Η Attica bank δεν πρέπει να προχωράει σε αυξήσεις κεφαλαίου κάθε 6 μήνες είναι μια εικόνα τραγέλαφος και θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός για ανακεφαλαιοποίηση νούμερο 1, ανακεφαλαιοποίηση νούμερο 2 και ανακεφαλαιοποίηση νούμερο 3… είναι παραλογισμός.
Θα πρέπει ο σχεδιασμός για την δεύτερη και τρίτη ανακεφαλαιοποίηση να ενσωματωθεί σε μια μεγάλη αύξηση που θα μπορούσε να είναι περί τα 600 εκατ ευρώ.

3)Θα πρέπει το ΤΜΕΔΕ και το Ellington και όχι μόνο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους προκαταβολικά ώστε η επενδυτική κοινότητα του χρηματιστηρίου να γνωρίζει τον τελικό σχεδιασμό και το ακριβές ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

4)Πόσες φορές έχει υλοποιήσει κεφαλαιακό πλάνο η Attica bank, πόσες φορές έχει πέσει έξω και πόσες φορές αυτό το show συνεχίζεται;
Επίσης η αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων NPEs του καναδικού οίκου DBRS πρέπει να δοθεί στην δημοσιότητα.
Η Attica bank είναι εισηγμένη τράπεζα στο ελληνικό χρηματιστήριο, διαφάνεια και όχι συσκότιση.

Τι είχε προηγηθεί και τι έπεται;

Η Attica bank στο παρελθόν πραγματοποίησε τιτλοποιήσεις NPEs παραποιώντας οικονομικά στοιχεία και συγκαλύπτοντας ζημίες και για να μπορέσουν οι τιτλοποιήσεις να ενταχθούν στον Ηρακλή 2 θα πρέπει να φανερωθεί το πρόβλημα και να αποκαλυφθεί πλήρως το εύρος ζημιών…
Ήδη η Attica bank έχει συγκεντρώσει 240 εκατ, θα ακολουθήσει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2022 ύψους 450 εκατ και θα ακολουθήσει και 3η ανακεφαλαιοποίηση το 2023 που θα έχει αναπτυξιακό πρόσημο…150 εκατ.
Η άποψη μας είναι ότι θα πρέπει οι ανακεφαλαιοποιήσεις 2 και 3 να ενσωματωθούν σε μια νέα των 600 εκατ ευρώ.

Με την αύξηση των 240 εκατ και των δύο νέων που θα ακολουθήσουν στα 600 εκατ η Attica bank θα έχει αντλήσει 840 με 850 εκατ καθώς τόσα χρειάζεται για να ανακεφαλαιοποιηθεί…
Σε μέλλοντα χρόνο, μετά την εξυγίανση, μετά την ανακεφαλαιοποίηση και έχοντας κλείσει τις εκκρεμότητες με το παρελθόν θα μπορούσαμε να δούμε συγχώνευση της Attica bank με την Παγκήτρια τράπεζα που και αυτή βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης και ανάπτυξης.

Τι πρόκειται να συμβεί;

Αναγνωρίζουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως το ΤΜΕΔΕ έχουν την βούληση να προχωρήσουν στην εξυγίανση…
Στο παρελθόν δεν υπήρξε εξυγίανση αλλά προκλητικά συστηματική συγκάλυψη και η αγορά δεν θα συγχωρήσει μια ακόμη προσπάθεια συγκάλυψης.
Σενάρια που θέλουν να μην εντάσσονται όλες οι τιτλοποιήσεις των NPEs στον Ηρακλή για να μην αποκαλυφθεί όλη η ζημία στην Attica bank θα είναι καταστροφική εξέλιξη.

Γιατί είναι κρίσιμη 5 Αυγούστου 2022 για την Attica bank;

Η κρίσιμη ημερομηνία για την Attica bank είναι 5 Αυγούστου 2022 οπότε και η DBRS θα αξιολογήσει τις τιτλοποιήσεις της Attica bank θα προσδιορίσει τις ζημιές έτσι ώστε να ενταχθούν στον Ηρακλή 2 και να λάβουν κρατική εγγύηση…
Η Artemis, Metexelixis και Αστήρ 1 και 2 είναι οι τιτλοποιήσεις NPEs προβληματικών ανοιγμάτων της Attica bank.
Στο παρελθόν η Attica bank συγκάλυψε τις πραγματικές ζημιές και για να ενταχθεί στον Ηρακλή 2 ώστε να λάβει κρατική εγγύηση για τα κύρια ομόλογα – senior bond – που θα εκδώσει θα πρέπει να αξιολογηθούν και να καταγραφούν οι πραγματικές ζημίες…

Πόσες είναι οι πραγματικές ζημίες στην Attica bank;

Ήδη η Attica bank έχει υλοποιήσει μια ανακεφαλαιοποίηση 240 εκατ όπου ουσιαστικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας απέκτησε το 62% της Attica bank.
Επίσης οι μέτοχοι έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν και σε δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση 365 εκατ όπερ σημαίνει ότι οι ζημίες από τις τιτλοποιήσεις θα είναι προφανώς πάνω από 365 εκατ ευρώ.
Ωστόσο τα 365 εκατ δεν επαρκούν θα απαιτηθούν 450 εκατ ευρώ.

Μόνο από αυτές τις δύο ανακεφαλαιοποιήσεις η Attica bank θα έχει κάψει 240 εκατ + 450 εκατ συνολικά 690 εκατ ευρώ.
Η άποψη μας την οποία δεν την έχουμε παρουσιάσει τώρα αλλά πολλούς μήνες πριν είναι ότι η Attica bank θα χρειαστεί 840 με 850 εκατ κεφάλαια δηλαδή 240 εκατ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση, 450 εκατ στην δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση και άλλα 150 εκατ στην 3η φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης την λεγόμενη αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου.

Πότε θα ενεργοποιηθεί το DTC και θα ακολουθήσει και νέα ενεργοποίηση DTC το 2023;

Η απάντηση πρέπει να είναι ξεκάθαρη.
Για την χρήση 2021 το DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι ύψους 22,8 εκατ που μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενεργοποίησης.
Οπότε Νοέμβριο ή Δεκέμβριο του 2022 θα ξεκινήσει η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των 450 εκατ ευρώ, μετά την ενεργοποίηση του DTC των 22,8 εκατ.
Όμως προσοχή, θα ακολουθήσει και ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση του DTC το 2023 που θα αφορά την χρήση 2022, όπου εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ σε ένα συντηρητικό σενάριο.
Στην Αttica bank θα ενεργοποιηθεί το DTC συνολικά δύο φορές μια το 2022 για την χρήση 2021 και μια το 2023 για την χρήση 2022.

Οι μέτοχοι πλην ΤΧΣ θα επενδύσουν 220 εκατ… στις 2 από τις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις

Η ομάδα των μετόχων το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 62% της Attica bank, το ΤΜΕΔΕ με 14% και το Ellington με 9% έχουν συμφωνήσει ένα πλαίσιο…
Ειδικά οι μέτοχοι πλην του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή το ΤΜΕΔΕ και το Ellington έχουν συμφωνήσει ότι σε πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των 240 εκατ και στην δεύτερη των 450 εκατ θα εισφέρουν συνολικά 220 εκατ ευρώ.
Ήδη στην ανακεφαλαιοποίηση των 240 εκατ που ήδη έχει υλοποιηθεί κατέβαλαν 55 εκατ ευρώ οπότε απομένουν άλλα 125 εκατ ευρώ.
Κατά την άποψη μας είναι ξεκάθαρο ότι η συμφωνία των 220 εκατ πρέπει να αλλάξει και να επενδύσουν περισσότερα κεφάλαια.
Με βάση τα υφιστάμενα ποσοστά των μετόχων το ΤΜΕΔΕ και το Ellington θα πρέπει να καταβάλλουν 130 εκατ ευρώ αλλά αυτό δεν είναι λογικό, δεν μπορεί να ξελασπώσει την προβληματική Attica bank πάλι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας….
Στην 3η φάση ανακεφαλαιοποίησης θα καταβάλουν οι μέτοχοι ΤΜΕΔΕ και Ellington άλλα 150 εκατ.

Τι ποσοστό θα κατέχουν ΤΜΕΔΕ και Ellington στην 3η κεφαλαιακή ενίσχυση;

Στόχος είναι στην τελική φάση το ΤΜΕΔΕ, το Ellington ή όποιος άλλος επενδυτής να κατέχουν το 68% της Attica bank και το ΤΧΣ το 30% με 32%

Θα αλλάξει η διοίκηση της Attica bank;

Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank έχει οριστεί ο Μιχάλης Ανδρεάδης ο οποίος όμως ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Ήδη έχει ξεκινήσει διαδικασία για αναζήτηση νέας διοίκησης και έχει ανατεθεί στην Egon Zehnder να διερευνήσει την αγορά.

Πότε η Attica bank θα μπορεί να δημιουργεί εσωτερικό κεφάλαιο και να παράγει αξιοπρεπή έσοδα;

Το βασικό σενάριο είναι ότι η Attica bank για να παράγει εσωτερικό κεφάλαιο και να εμφανίζει αξιοπρεπή προ προβλέψεων έσοδα θα φθάσουμε στο… 2025.
Στην χρήση 2022 θα εμφανίσει μεγάλες ζημίες.
Στην χρήση 2023 θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το DTC λόγω μεγάλων ζημιών.
Το 2024 θα έχει σταθεροποιηθεί ο ισολογισμός και το 2025 θα φθάσει να επιτύχει αύξηση εσόδων και να δημιουργήσει εσωτερικά κεφάλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης