Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ΕΚΤ ανακοινώνει την πρώτη αύξηση επιτοκίων 0,25% στις 21/7 από τον Ιούνιο 2011 και ένα ακόμη λάθος με το ειδικό εργαλείο

Η ΕΚΤ ανακοινώνει την πρώτη αύξηση επιτοκίων 0,25% στις 21/7 από τον Ιούνιο 2011 και ένα ακόμη λάθος με το ειδικό εργαλείο
Το νέο νομισματικό εργαλείο αποτελεί ένα ακόμη λάθος στην ήδη λανθασμένη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ εδώ και 11 χρόνια με την νομισματική χαλάρωση…

Η ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου 2022 θα ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων 0,25% ή ακόμη και 0,50% μετά από 11 χρόνια σταθερά μειούμενων επιτοκίων από τον Ιούνιο του 2011 και ταυτόχρονα θα παρουσιάσει το νέο εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα αφού η αύξηση των επιτοκίων και ο πληθωρισμός… τρομοκράτησαν τις αγορές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών.
Το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού ή Μηχανισμό Προστασίας Μεταδόσεων (TPM), συνέβαλλε στην πτώση των αποδόσεων των ομολόγων καθώς π.χ. το ελληνικό 10ετές ομόλογο από 4,72% μειώθηκε στο 3,45%.
Ωστόσο το νέο νομισματικό εργαλείο αποτελεί ένα ακόμη λάθος στην ήδη λανθασμένη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ εδώ και 11 χρόνια με την νομισματική χαλάρωση…

Η ΕΚΤ ή θα προτιμήσει να χρησιμοποιήσει μια προσέγγιση «ότι χρειαστεί» για να αποτρέψει τις πωλήσεις ομολόγων ή θα παρουσιάσει την λειτουργία του εργαλείου όπως έχει προαναγγείλει και η Lagarge η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Επιπλέον, το ζήτημα των όρων θα είναι επίσης βασικό κατά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός τέτοιου εργαλείου, ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ιταλία που συνεχίζει να περνάει πολιτική κρίση.

Τι θα συμβεί με τα επιτόκια και τι θα περιλαμβάνει το νέο νομισματικό εργαλείο;

Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι η ΕΚΤ αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.
Η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% στις 21 Ιουλίου όπου από 0% το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 0,25% και θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 κατά 0,50% σημαίνει ποσοτική σύσφιξη για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που π.χ. στην Ελλάδα έχει εκραγεί στο 12%.
Από την άλλη όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα του κατακερματισμού που απλά σημαίνει ότι χώρες όπως η Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το κρατικό χρέος τους.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο από 0% θα αυξηθεί στο 0,25% στις 21 Ιουλίου 2022 και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από -0,50% θα μειωθεί στο -0,25%.

Τα ερωτήματα για το νέο νομισματικό εργαλείο…

1)Η ΕΚΤ για να μπορέσει να πείσει τις αγορές θα πρέπει το νέο νομισματικό εργαλείο να είναι ισχυρό.
Π.χ. 300 ή 400 δισεκ. δεν επαρκούν θα πρέπει να φθάσει η περίμετρος τα 800 δισεκ. ή ακόμη και 1 τρισεκ. ευρώ.
Ταυτόχρονα το νέο εργαλείο θα πρέπει να περιλαμβάνει και μέτρα, δεν μπορεί η ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα χωρίς οι χώρες να λαμβάνουν μέτρα σαν ένα μνημόνιο δηλαδή…
Οι Γερμανοί θεωρούν ότι για να χρησιμοποιηθεί το νέο εργαλείο, οι χώρες πρέπει να προσφύγουν σε βοήθεια που αυτό σημαίνει άτυπο μνημόνιο με μέτρα και μεταρρυθμίσεις.
Για ορισμένους ήδη σχεδιάζεται το κεκαλυμμένο μνημόνιο…

2)Θα πρέπει να μην περιλαμβάνει νέο χρήμα, το νέο νομισματικό εργαλείο γιατί εάν π.χ. συμβεί αυτό θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη πληθωριστική έκρηξη.
Δεν μπορεί π.χ. να αυξάνει τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια και ταυτόχρονα να ρίχνει νέο χρήμα στην αγορά, θα δημιουργήσει δύο ισχυρά συγκρουόμενες δυνάμεις.
Δεν μπορεί να περιλαμβάνει νέο χρήμα αλλά λήξεις από παλαιά ομόλογα τα κεφάλαια των οποίων θα επανεπενδύονται σε άλλα ομόλογα.
Π.χ. να λήγουν Γερμανικά ή Γαλλικά ομόλογα και η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά ή ιταλικά ομόλογα.
Δεν μπορεί το νομισματικό εργαλείο να περιλαμβάνει νέο χρήμα αλλά παλαιό αποστειρωμένο.

3)Η βασική κεντρική ιδέα του νέου νομισματικού εργαλείου είναι ότι θα δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα στηρίζεται στα spreads με βάση το ομόλογο αναφοράς της Γερμανίας ή Benchmark…
Π.χ. η διαφορά απόδοσης των ελληνικών με τα γερμανικά ομόλογα να είναι σε ένα εύρος μεταξύ 150 με 200 μονάδες βάσης ώστε να ενεργοποιείται αυτός ο νέος μηχανισμός.
Σήμερα η διαφορά του ελληνικού 10ετούς ομολόγου 3,45% με το αντίστοιχο 10ετές γερμανικό ομόλογο 1,24% είναι περίπου 220 μονάδες βάσης ή 2,2%.
Όμως υπάρχει ένα δομικό πρόβλημα, η διαδικασία ενεργοποίησης θα είναι αυτόματη ή θα πρέπει να συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κάθε φορά για να ενεργοποιείται ο νέος μηχανισμός;
Επίσης πόσο αξιόπιστο είναι να συνδεθεί ένα κρατικό ομόλογο με ένα άλλο όταν π.χ. η Ελλάδα έχει ελλείμματα και η Γερμανία πλεονάσματα;
Πόσο ορθό είναι η Ελλάδα να έχει διαφορά απόδοσης με το 10ετές Γερμανικό 200 μονάδες βάσης και πόσο οι αγορές θα το αξιολογήσουν αυτό με αυστηρότητα;

4)Υπάρχει ένα ακόμη ζήτημα ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα.
Ας υποθέσουμε ότι η ΕΚΤ όταν λήγουν ομόλογα των ισχυρότερων βόρειων κρατών θα επανεπενδύει τα κεφάλαια αυτά σε ομόλογα των αδύναμων κρατών π.χ. Ελλάδος.
Ήδη η ΕΚΤ έχει αγοράσει 38,5 με 39 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που αναλογούν στο 50% σχεδόν των ελεύθερα διαπραγματεύσιμων ομολόγων.
Έχει ξεπεραστεί η λεγόμενη κλείδα δηλαδή το όριο αγοράς ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ παραβιάζοντας συστηματικά τους βασικούς κανόνες της.

5)Το κυριότερο πρόβλημα όμως είναι η ΕΚΤ να πείσει τις αγορές ότι το νέο νομισματικό εργαλείο μπορεί να είναι αποτελεσματικό.
Η ΕΚΤ προσπαθεί να παραπλανήσει τις αγορές αφού από την μια αυξάνει τα επιτόκια – αυτό ονομάζεται ποσοτική σύσφιξη – και από την άλλη το νέο νομισματικό εργαλείο είναι ποσοτική χαλάρωση κεκαλυμμένη.
Δηλαδή η ΕΚΤ προσπαθεί ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει και την ποσοτική χαλάρωση και την ποσοτική σύσφιξη πρόκειται για κάτι ακραίο, νομισματικά παράδοξο, απόδειξη ότι η ΕΚΤ έχει αυτοπαγιδευτεί… έστησε ένα ναρκοπέδιο και έχει εγκλωβιστεί και δεν ξέρει πώς να ξεμπλέξει.
Στις 21 Ιουλίου, η ΕΚΤ πρέπει να εξαπατήσει τις αγορές χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα ποσοτική σύσφιξη και χαλάρωση

Γιατί η ΕΚΤ δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση;

Η ΕΚΤ δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση
Και δεν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση επειδή παραβιάζει συστηματικά τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας που με αυστηρότητα επιβάλλει στις εμπορικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ είναι ο πιο τοξικός παραβάτης των κανόνων λειτουργίας μια αγοράς αλλά γιατί;
Η ΕΚΤ έχει 8,77 τρισεκ. ευρώ συνολικό ενεργητικό, συνολικά περιουσιακά στοιχεία.
Τα κεφάλαια στον ισολογισμό της ΕΚΤ ανέρχονται σε 114,8 δισεκ. ευρώ αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ισολογισμός είναι 76 φορές περισσότερος από τα ίδια κεφάλαια.
Η μόχλευση που σημαίνει πόσες φορές τα κεφάλαια είναι τα περιουσιακά στοιχεία… φθάνει στο εκπληκτικό ποσοστό των 76 φορών….
Με όρους κεφαλαιακής επάρκειας η ΕΚΤ δεν πληροί κανένα κριτήριο καθώς έχει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 3% και εάν προσμετρήσουμε και τις ζημίες από τα ομόλογα φθάνει στο 2%.
Μια εμπορική τράπεζα πρέπει να έχει συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 15% ή 17% ή 18% και σίγουρα όχι 2% ή 3%.
Μια εμπορική τράπεζα με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 2% ή 3% σημαίνει ότι τελεί υπό καθεστώς default – χρεοκοπίας και χρήζει άμεσης ανακεφαλαιοποίησης.
Η ΕΚΤ επιβάλλει κεφαλαιακές ενισχύσεις στις τράπεζες αλλά η ίδια συστηματικά κατά κόρον και εξακολούθηση παραβιάζει αυτούς τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.

Η μόχλευση μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή…

Μια εμπορική τράπεζα είθισται να διαθέτει συνολικό ενεργητικό δηλαδή συνολικά περιουσιακά στοιχεία 13-15 φορές τα κεφάλαια της.
Στις ελληνικές τράπεζες π.χ. αυτός είναι ένας κλασσικός κανόνας.
Μια τράπεζα που έχει 79 δισεκ. ενεργητικό και 5,3 δισεκ. κεφάλαια συνεπάγεται μόχλευση 14 με 15 φορές τα κεφάλαια…
Γίνεται αντιληπτό ότι άλλο 15 φορές και άλλο 76 φορές μόχλευση τα κεφάλαια.
Η ΕΚΤ εκμεταλλεύτηκε την δεσπόζουσα μονοπωλιακή της θέση ως κεντρική τράπεζα παραβιάζοντας συστηματικά, προκλητικά και προσβλητικά όλους τους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 5 τρισεκ. περιουσιακά στοιχεία της Ευρώπης κυρίως κρατικά και εταιρικά ομόλογα και έχει αναλάβει ένα τεράστιο ρίσκο άπαξ και οι τιμές έχουν υποχωρήσει λόγω της οικονομικής επιδείνωσης.
Εάν η ΕΚΤ ήταν εισηγμένη τράπεζα σε χρηματιστήριο η μετοχή της θα είχε καταρρεύσει…
Η ΕΚΤ αποτελεί το αποτέλεσμα μιας άρρωστης νομισματικής πολιτικής, πλημμυρισμένη με τοξικότητα, συστηματική παραβίαση των κανόνων και προσβλητική παραπλάνηση των αγορών.
Η ΕΚΤ προκάλεσε με την λανθασμένη και αδιέξοδη νομισματική της πολιτική τον πληθωρισμό, είναι η τερατογέννεση της ποσοτικής χαλάρωσης…
Ο πληθωρισμός δεν είναι δημιούργημα του Putin της Ρωσίας που ανόητα υποστηρίζουν ορισμένοι αλλά της ποσοτικής χαλάρωσης μιας τοξικής παρεμβατικής πολιτικής, που απέτυχε παταγωδώς, εκτόξευσε τα δημόσια χρέη και καλλιέργησε την ψευδαίσθηση της ευμάρειας.
Η ΕΚΤ είναι μια κεντρική τράπεζα που τελεί υπό καθεστώς default με όρους πραγματικής αγοράς.
Διασώζεται γιατί καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού και σε αυτή την συγκυρία παίζει το παιχνίδι της εξαπάτησης, προτείνει κανόνες που συστηματικά παραβιάζει…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης