Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσεχώς θα υπάρξει ανοδική αναλαμπή στις ελληνικές τράπεζες αλλά και σε ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίο…

Προσεχώς θα υπάρξει ανοδική αναλαμπή στις ελληνικές τράπεζες αλλά και σε ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίο…
Οι τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες δεν θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου και δεν θα πραγματοποιηθούν placement δεν θα πωληθούν πακέτα μετοχών στους επενδυτές οπότε δεν αναμένεται κάποιο σοκ για τους επενδυτές

Προσεχώς μπορεί να υπάρξει ανοδική αναλαμπή στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, στην ΔΕΗ, την Τέρνα Ενεργειακή και στον Μυτιληναίο αναφέρει στέλεχος της Nomura της ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας που παρακολουθεί σθενά και την ελληνική αγορά και μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews.

Μπορεί στο ελληνικό χρηματιστήριο οι όγκοι να έχουν υποχωρήσει στο ναδίρ απόρροια επενδυτικής αδιαφορίας και αποστροφής στην ανάληψη επενδυτικού ρίσκου… ωστόσο ίσως δούμε κάποιες ενδιαφέρουσες αναλαμπές ειδικά στις τραπεζικές μετοχές αφού τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2022 θα επιβεβαιώσουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντέχει απέναντι στον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank και η Εθνική θα ανακοινώσουν αποτελέσματα α΄ 6μήνου του 2022 στις 29 Ιουλίου, στις 2 Αυγούστου η Alpha bank και στις 3 Αυγούστου η Πειραιώς.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που έχει αναδείξει το bankingnews είναι ότι δύο ασύμμετρες απειλές για τις μετοχές των τραπεζών, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και τα placement μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα πραγματοποιηθούν πριν το Καλοκαίρι του 2023 το νωρίτερο ή κατά το πιθανότερο τέλη του 2023 ή αρχές 2024.
Οι τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες δεν θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου και δεν θα πραγματοποιηθούν placement δεν θα πωληθούν πακέτα μετοχών στους επενδυτές οπότε δεν αναμένεται κάποιο σοκ για τους επενδυτές.
Επίσης δεν δίνουμε βάση στα σενάρια ότι μπαίνουν μεγάλοι επενδυτές στις τράπεζες, τοποθετούνται funds με κερδοσκοπικά χαρακτηριστικά.

Προφανώς και υπάρχουν κίνδυνοι για τις τράπεζες, DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση, κύρια ομόλογα – senior bond τιτλοποιήσεων, κρατικά ομόλογα και πτώση τιμών παρ΄ ότι εντάσσονται στα χαρτοφυλάκια διακράτηση έως την λήξη και δυνητικός κίνδυνος δημιουργίας νέων NPEs λόγω της ενεργειακής κρίσης… όλα αυτά μαζί αγγίζουν τα 10 δισεκ. ωστόσο για την ώρα τα προβλήματα παραμένουν υπό έλεγχο…

Υπάρχει σχέδιο για την ΔΕΗ…

Εδώ και καιρό μετά την απόλυτη επιτυχία πρόβλεψης για την ΔΕΗ όπου από τα 10,5 ευρώ υποχώρησε στα 4,74 ευρώ έναντι πρόβλεψης 4,80 ευρώ του bankingnews αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα κλίμα… ανόδου για την μετοχή της ΔΕΗ επιστρατεύοντας το CVC και άλλα funds αλλά επαναγορές ιδίων μετοχών….
Μάλιστα ορισμένοι επιμένουν ότι θα μπορούσαμε να δούμε την μετοχή στην ζώνη των 6 με 6,20 ευρώ.
Η ΔΕΗ θα μπορούσε να φθάσει σε αυτά τα επίπεδα μόνο υπό τον όρο ότι η αναλαμπή που αναμένεται στο ελληνικό χρηματιστήριο σημειωθεί.
Καθώς σε περίπτωση συνέχιση της πτώσης είναι προφανές ότι αναιρείται αυτός ο σχεδιασμός.

Η Τέρνα Ενεργειακή στο επίκεντρο

Όπως έχει αναφερθεί είναι πιο κοντά το deal της Macquarie με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τιμή στα 19,80 με 20,50 ευρώ δηλαδή premium έως 20% από τις τρέχουσες τιμές.
Το deal αυτό θα οδηγήσει και την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τα 9,08 ευρώ που παραμένει κολλημένη εδώ και πολλούς – πολλούς μήνες στα 11,5 με 12 ευρώ επίπεδα στα οποία θα επιτρέψουν στην Μ. Λάτση να αποχωρήσει από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Βέβαια για να φθάσει στα επίπεδα των 11,50 με 12 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ή άνοδος +33% θα πρέπει να απαντηθεί το εξής ερώτημα.
Αξίζει στα 12 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όταν θα μειώσει μεν τον δανεισμό αλλά θα έχει πουλήσει το πιο κερδοφόρα δραστηριότητα του ομίλου την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;

Μυτιληναίος μια υποτιμημένη μετοχή…

Η μεγάλη χρηματιστηριακή πτώση στην μετοχή του Μυτιληναίου δεν δικαιολογείται.
Πλέον βρίσκεται στα 13,20 ευρώ με την συνολική κεφαλαιοποίηση στα 1,88 δισεκ. ευρώ.
Κάτι η ενεργειακή κρίση, κάτι οι τιμές του αλουμινίου άλλαξαν την δυναμική που είχε δημιουργηθεί γύρω από την μετοχή του Μυτιληναίου.
Για ορισμένους η δίκαιη τιμή βρίσκεται στα 16 ευρώ σε αυτή την συγκυρία.
Ο Μυτιληναίος εμφανίζει πιο καθαρά και ισορροπημένο ισολογισμό, ισχυρότερη κερδοφορία, μικρότερη δανειακή εξάρτηση σε βαθμό άκρως εμφανή και στηρίζεται για τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη στην ενέργεια και στην μεταλλουργία.
Από τον κλάδο των κατασκευών η δραστηριότητα είναι μικρότερη.
Με όρους EBITDA ο όμιλος Μυτιληναίου έχει δείξει πολύ καλύτερη συμπεριφορά με το ρίσκο και τις έκτακτες προβλέψεις να πλήττουν λιγότερο τον Μυτιληναίο.
Η πορεία των κερδών, η αντιστάθμιση κινδύνου στο αλουμίνιο και άλλες ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί καθιστούν την μετοχή του Μυτιληναίου αμυντικό χαρτί που αξίζει 16 ευρώ σε αυτή την συγκυρία…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης