Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πώς δημιουργείται ο νέος παίκτης στην ψηφιακή τραπεζική στην Ελλάδα - Τι αλλάζει στο banking

Πώς δημιουργείται ο νέος παίκτης στην ψηφιακή τραπεζική στην Ελλάδα - Τι αλλάζει στο banking
Το επιχειρηματικό μοντέλο, οι υπηρεσίες και το νέο κοινό της νέας ψηφιακής τράπεζας στην Ελληνική αγορά

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό προχωρά η δημιουργία της νέας ψηφιακής τράπεζας στην Ελληνική αγορά, με έδρα τα Ιωάννινα.
Πρόκειται για το πρότζεκτ της κοινοπραξίας της Τράπεζας Πειραιώς με τον ψηφιακό πάροχο Natech, που αναμένεται να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό και να καινοτομήσει στην εγχώρια αγορά.
Οι δύο βασικοί πυλώνες διαφοροποίησης αφορούν το Banking-as-a-Service, δηλαδή την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών σε μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και την παροχή άτοκων μικροδανείων με εύκολο και γρήγορο τρόπο (Buy-now-pay-later).

Απολύτως ψηφιακή

Με πλήρη ψηφιακή εμπειρία και χωρίς φυσικά καταστήματα, το φιλόδοξο εγχείρημα έχει Ευρωπαϊκό προσανατολισμό, έχοντας από την αρχή διατυπώσει την πρόθεση για επέκταση εκτός Ελληνικών συνόρων. Η επένδυση άλλωστε της Τράπεζας Πειραιώς στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα αναμένεται να ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ σε διάστημα δυο ετών.
Επικεφαλής του πρότζεκτ έχει αναλάβει ο κ. Δημήτρης Λιτσικάκης, ο οποίος έχει σημαντική εμπειρία στον χώρο του FinTech.
Η έδρα της νέας εταιρείας, που έχει ήδη συσταθεί, είναι στα Ιωάννινα, όπου βρίσκονται και τα γραφεία της Natech.
Η επιλογή της πρωτεύουσας της Ηπείρου μόνο τυχαία δεν είναι.
Έγινε με βασικό άξονα τη δυνατότητα αξιοποίησης των νεών ταλέντων από τον χώρο των προγραμματιστών του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.
Η ομάδα διοίκησης, που στελεχώνεται με γοργούς ρυθμούς προσελκύοντας έμπειρα εξειδικευμένα στελέχη από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, στεγάζεται σε γραφεία στην Αθήνα.

Ο κ. Λιτσικάκης είναι απόφοιτος πληροφορικής από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Lancaster University.
Εργάστηκε στην ΙΒΜ UK για μεγάλα έργα πληροφορικής και στην συνέχεια στην Edenred Greece.
Διετέλεσε αντιπρόσωπος της βρετανικής τράπεζας Revolut σε Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν επικεφαλής των υπηρεσιών fintech στον επενδυτικό οργανισμό Devere.
Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα πρόκειται να προσφέρει τραπεζικές υπηρεσίες (Banking-as-a-Servise) σε μεγάλους λιανικούς εμπόρους ή οργανισμούς όπως για παράδειγμα την έκδοση για αυτούς ηλεκτρονικών πορτοφολιών (wallet), καρτών κλπ συνεισφέροντας στα προγράμματα πιστότητας (loyalty) και συνεπώς την αύξηση των πωλήσεων.
Παράλληλα, θα προσφέρεται και η έκδοση μικροδανείων, γνωστό και ως μοντέλο Buy-now-pay-later), όπου οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα αγορών σε άτοκες δόσεις. Επιπρόσθετα, η τράπεζα – όπως συμβαίνει ήδη σε ΗΠΑ και Αγγλία – θα προσφέρει υπεραναλήψεις (overdraft) χρεώνοντας τόκους μόνο για τα ποσά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Η εν λόγω πλατφόρμα πρόκειται να ξεκινήσει από τον κλάδο λιανικής, με την Πειραιώς δυνητικά να μεταφέρει περίπου 1 εκατομμύριο υφιστάμενους πελάτες εξοικειωμένους με τα ψηφιακά μέσα, μειώνοντας σημαντικά κόστος και χρόνο εξυπηρέτησης.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης