Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η απαξίωση στις μετοχές, μολύνει το αφήγημα και ενεργοποιεί την κυβέρνηση – Τέλος στα σενάρια για ΑΜΚ στις τράπεζες, CVC με ΔΕΗ

Η απαξίωση στις μετοχές, μολύνει το αφήγημα και ενεργοποιεί την κυβέρνηση – Τέλος στα σενάρια για ΑΜΚ στις τράπεζες, CVC με ΔΕΗ
Οι 800 μονάδες στο οποίο περιδινείται το ελληνικό χρηματιστήριο είναι απόδειξη ότι βρίσκεται στο περιθώριο, δεν προσελκύει επενδυτές και γενικώς υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας

Η απαξίωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, μολύνει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η Ελλάδα είναι επενδύσιμη οικονομία.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι λόγω τα τουρισμού θα σημειωθεί οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί και γενικώς ακόμη και με την επιδείνωση των ομολόγων η ΕΚΤ έχει αγοράσει σχεδόν 39-40 δισεκ. ελληνικά ομόλογα σε σύνολο 82 δισεκ. ομολόγων σε διαπραγμάτευση – και συνολικού χρέους 394,5 δισεκ. - μετριάζοντας τον κίνδυνο αθέτησης ή άλλων νοσηρών καταστάσεων…
Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί το αφήγημα ότι η Ελλάδα μπορεί εν μέσω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης να αντιμετωπίσει τα χειρότερα… και ότι η ελληνική αγορά μπορεί να αποκτήσει αμυντικά χαρακτηριστικά.
Ωστόσο η εικόνα απαξίωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο έρχεται να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι μια περιθωριακή θνησιγενής αγορά που δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από το γενικότερο αρνητικό κλίμα…
Οι 800 μονάδες στο οποίο περιδινείται το ελληνικό χρηματιστήριο είναι απόδειξη ότι βρίσκεται στο περιθώριο, δεν προσελκύει επενδυτές και γενικώς υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας αφού το αφήγημα της κυβέρνησης περί οικονομίας που αντέχει και της απαξιωμένης χρηματιστηριακής αγορά βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία.

Τι σχεδιάζουν;

Η κυβέρνηση λοιπόν προσπαθεί με ορισμένες άμυνες και δυνάμεις φιλικές να λάβει ορισμένα μέτρα αποτροπής της περαιτέρω απαξίωσης της χρηματιστηριακής αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτό

1)Καμία μεγάλη τράπεζα έως τις εκλογές του Ιουνίου 2023 δεν θα προβεί σε καμία κίνηση ενίσχυσης των κεφαλαίων της, μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Αν και καμία τράπεζα δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου για τους επόμενους 10 μήνες, ωστόσο οι φήμες περί του αντιθέτου δημιουργούν αρνητικό κλίμα.
Έως το καλοκαίρι του 2023 καμία ελληνική συστημική τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι σχέδια για αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου θα μπορούσαν να εξεταστούν από το 2024 όχι νωρίτερα.
Στις μικρότερες τράπεζες Attica bank 440 με 450 εκατ και Παγκρήτια 100 εκατ ευρώ, οι αυξήσεις κεφαλαίου έχουν άλλη βαρύτητα και αναγκαιότητα οπότε θα υλοποιηθούν κανονικά.

2)Θα υπάρξει διαπραγμάτευση ώστε όσες τράπεζες πληρούν τα κριτήρια να μπορέσουν να διανείμουν μερίσματα έστω και το 20% των καθαρών κερδών τους.
Η Eurobank π.χ. θέλει να διανείμει μερίσματα, η διανομή μερισμάτων θα αποδείξει ότι επανέρχεται η κανονικότητα.
Βέβαια υπάρχουν πολλές ενστάσεις για το ζήτημα της διανομής μερισμάτων αλλά και επαναγοράς ιδίων μετοχών.

3)Η κυβέρνηση επίσης για το ορατό μέλλον και ειδικά το 2022 αποκλείει οποιοδήποτε σχέδιο για placement μετοχών στις τράπεζες.
Το bankingnews κόντρα στις αναφορές το 2021 ότι το 2022 θα υπάρξουν placement π.χ. Εθνικής και Πειραιώς, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να διατεθούν μετοχές στους επενδυτές το 2022, ο σχεδιασμός μετατίθεται για το 2023….

4)Φαίνεται ότι στην κυβέρνηση αρχίζουν να αποδέχονται, ένα σενάριο που είχε παρουσιάσει το bankingnews, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο μέτοχος με 40,34% στην Εθνική, 27% στην Πειραιώς, 9% στην Alpha bank και 2,34% στην Eurobank να κρατήσει ποσοστά μειοψηφίας π.χ. 5% ή 8% αλλά χωρίς πρόσθετα δικαιώματα μετόχου, χωρίς veto και χωρίς καμία πρόσθετη εξουσία ή νομικά πλεονεκτήματα…
Ωστόσο αυτό αφορά το μεσοπρόθεσμο ορίζοντα…
Η παρουσία του κράτους ως μετόχου και χωρίς veto δεν λειτουργεί αποτρεπτικά στην εικόνα του ιδιωτικού χαρακτήρα των ελληνικών τραπεζών.

5)Το CVC που έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, στους κλάδους υγείας και ασφαλειών, σχεδιάζει να αποκτήσει επιπλέον μετοχές στην ΔΕΗ με στόχο να μειώσει το μέσο κόστος κτήσης από 9 ευρώ σε χαμηλότερες τιμές...
Ο λόγος που η μετοχή της ΔΕΗ έφθασε έως τα 4,74 ευρώ και ακολούθως συντηρείται πέριξ των 5 ευρώ είναι οι προσπάθειες και μέσω επαναγοράς ιδίων μετοχών να αποτρέψουν τα χειρότερα στην κατάρρευση της μετοχής.

6)Στην αγορά ομολόγων η κυβέρνηση αναμένει το εργαλείο της ΕΚΤ που θα συνδέει το spread των ελληνικών με τα γερμανικά ομόλογα ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η περαιτέρω κερδοσκοπία.
Η διαφορά αποδόσεων στα 10ετή γερμανικά ομόλογα 1,21% έναντι των ελληνικών 10ετών ομολόγων 3,47% διαμορφώνεται στις 224 μονάδες βάσης.
Η σταθεροποίηση στα κρατικά ομόλογα θα έχει επίδραση και στα εταιρικά και τραπεζικά ομόλογα που είχαν φθάσει να έχουν 16% απόδοση δηλαδή πλήρως αρνητική εικόνα.
Λογικά θα αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης tier 2 των ελληνικών τραπεζών.

7)Φαίνεται ότι βρίσκεται πιο κοντά το deal Macquarie – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 19,80 ή 20,20 ευρώ.
Επόμενο επεισόδιο η αποχώρηση Λάτση από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Να σημειωθεί ότι το τίμημα 19,80 με 20,20 ευρώ θα μπορούσε να δώσει μια μικρή ώθηση και στην ΔΕΗ με παραμφερή δραστηριότητα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης