Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους το ελληνικό χρηματιστήριο θα καταλήξει στις 700 μον. – Στα κόκκινα ο πολιτικός κίνδυνος

Οι τρεις λόγοι για τους οποίους το ελληνικό χρηματιστήριο θα καταλήξει στις 700 μον. – Στα κόκκινα ο πολιτικός κίνδυνος
Γιατί θα βρεθεί στις 700 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο;

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθεί μια πλαγιοκαθοδική πορεία, μια τάση που παρατηρείται και σε πολλά διεθνή χρηματιστήρια.
Ήδη ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 έχει υποχωρήσει στις 3.900 μονάδες έχοντας χάσει 900 μονάδες από τα υψηλά έτους, ενώ και ο DAX στην Γερμανία έχει υποχωρήσει στις 13.180 μονάδες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις 823 μονάδες με υψηλό έτους τις 974 μονάδες πρόκειται για πτώση -15%...

Γιατί θα βρεθεί στις 700 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο;

Οι 780 μονάδες πρωτίστως θα αποδειχθούν ισχυρό σημείο στήριξης όπου η αγορά μετά το ψυχολογικό σημείο των 800 μονάδων θα αντιδράσει, βραχυπρόθεσμα.
Μπορεί δηλαδή να δούμε τις 780 μονάδες... να κινηθεί εκ νέου ανοδικά η αγορά μέχρι ότου ένα νέο κύμα διόρθωσης διασπάσει τις 780 μονάδες...

Ωστόσο η κατάληξη του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι οι 700 μονάδες ή πτώση από τα υψηλά έτους -28%.

Η ερώτηση είναι γιατί;

1)Ο πρώτος λόγος ο οποίος αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρώπη σχετίζεται με τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση.
Οι ευρωπαίοι πιέζουν τον Zelensky τον πρόεδρο της Ουκρανίας να πάει σε εκεχειρία με την Ρωσία καθώς συνειδητοποιούν ότι η παράταση του πολέμου αποδεικνύεται καταστροφική εξέλιξη…
Ωστόσο η αιτία της καταστροφής της Δύσης και της Ευρώπης είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας που γύρισαν εναντίον αυτών που τις επέβαλλαν.
Οι αμερικανοί για ειδικούς λόγους όχι μόνο συντηρούν τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά υποδαυλίζουν κάθε προσπάθεια ειρήνης.
Η δήλωση του πρωθυπουργού της Βρετανίας ότι η ειρήνη μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση αναφερόμενος στο Ουκρανικό είναι μνημείο πρόκλησης που δείχνουν ότι αδίστακτοι κυβερνούν τον κόσμο.

2)Ειδικά στην Ελλάδα, ο πολιτικός κίνδυνος αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.
Σε ορισμένους τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους αρχίζει να κυριαρχεί η εξής εκτίμηση.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφύγουν σε πρόωρες εκλογές στις 18 ή 25 Σεπτεμβρίου με στόχο έως τον Νοέμβριο 2022 να έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές εντολές και η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Ωστόσο με βάση δημοσκόπους η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία…
Τι θα συμβεί;
Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κυβέρνηση μειοψηφίας με ψήφο ανοχής;
Υπάρχει πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και ουσιαστικά να έχουμε κυβέρνηση ΝΔ με πολιτική ΠΑΣΟΚ;
Είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ θα απαιτήσει Γη και Ύδωρ…
Θα είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης σε ένα τέτοιο σενάριο;
Θα υπάρξει τέτοια συνεργασία ή τα κόμματα της Αριστεράς μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα συγκυβερνήσουν;
Το πιθανότερο σενάριο είναι… ότι όλα τα σενάρια είναι πιθανά.
Επειδή θα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, επειδή η αυτοδυναμία θα είναι ανέφικτος στόχος… και εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας… οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο θα χάσουν… τον ενθουσιασμό τους έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

3)Υπάρχουν και πιο ειδικοί λόγοι.
Στις 21 Ιουλίου 2022 η ΕΚΤ θα αποκαλύψει το ειδικό εργαλείο ώστε να μειώσει την αναταραχή στα ομόλογα.
Φαίνεται ότι θα συνδέεται με τα spreads των ομολόγων π.χ. το ελληνικό 10ετές ομόλογο να μην αποκλίνει από το Γερμανικό 150 μονάδες βάσης.
Ωστόσο νέο πρόγραμμα υπό την μορφή νέας χρηματοδότησης αποκλείεται να υπάρξει.
Το ζητούμενο εδώ είναι ότι π.χ. στην Ελλάδα σε σύνολο ελεύθερα διαπραγματεύσιμου χρέους 82 δισεκ. ευρώ τα 39 δισεκ. τα έχει αγοράσει η ΕΚΤ σχεδόν το 50% των ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται σε δευτερογενή αγορά.
Το ζήτημα της Ιταλίας και το ζήτημα της Ελλάδος έχουν κοινό παρανομαστή.
Είναι δύο χώρες με ακραία υψηλό χρέος αν και η Ελλάδα στα 394,5 δισεκ. αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν.
Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ θα δοκιμαστεί και θα τεσταριστεί από τις αγορές.
Αλλά με ρεαλιστικά κριτήρια, ένα μείγμα πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης, πίεσης της Ρωσίας στην Ευρώπη και με άγνωστο Χ το χρόνο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία… έρχονται τρίμηνα ύφεσης στις οικονομίες.
Προβληματικές περιπτώσεις όπως η ελληνική οικονομία θα πληρώσει ακριβά τα 44 δισεκ. που πέταξε σε σπατάλες για να χρηματοδοτήσει την πανδημία, τα κεφάλαια αυτά πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων.

Για τους λόγους αυτούς μαζί με τις εκτιμήσεις ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.000 μονάδες από 3.900 μονάδες σε συνδυασμό με την τάση που καταγράφεται εδώ και πολλές εβδομάδες τα ξένα funds να μειώσουν την έκθεση τους σε περιφερειακές αγορές λόγω ανησυχιών για την διεθνή οικονομία και την έλλειψη ορατότητας για την πορεία της Ελλάδος… το ελληνικό χρηματιστήριο θα καταλήξει στις 700 μονάδες.

Πιστεύουμε ότι η ήττα των δημοκρατικών στις ΗΠΑ στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου 2022 θα αποτελέσει θετικό νέο για τις αγορές.
Η κυβέρνηση του άχρηστου Biden αποδείχθηκε ανίκανη, ανεπαρκής να διαχειριστεί κρίσεις και οι αγορές θα περιμένουν την επάνοδο των Ρεπουμπλικάνων για να αποκατασταθεί η τάξη και η ανοδική πορεία των αγορών.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ελλάδα, δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική που σχεδίαζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί απλά δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία αλλά συγκυβέρνηση.
Εκτιμούμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα όπως όλες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν αλλά η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει πολιτική ΠΑΣΟΚ… η πολιτική της ΝΔ θα «σοσιαλιστοποιηθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης