Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προχωράει η τιτλοποίηση της τράπεζας Πειραιώς... Sunrise III με Intrum – Serengeti

Προχωράει η τιτλοποίηση της τράπεζας Πειραιώς... Sunrise III με Intrum – Serengeti
Το κίνητρο για τους επενδυτές αποτελεί το επιτόκιο των ομολογιών που κινείται στο 7-9%, αποδόσεις οι οποίες είναι υψηλές εν μέσω των πολλαπλών αβεβαιοτήτων τόσο λόγω του πληθωρισμού, όσο και του πολέμου στην Ουκρανία.
Στο τρίτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελευταία τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων Sunrise III, ύψους 800 εκατ. ευρώ της Πειραιώς Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και μερικές εβδομάδες η Τράπεζα Πειραιώς έχει εισέλθει σε συζητήσεις για την πώληση ομολογιών πρός την Intrum και το αμερικανικό fund Serengeti (Orasis fund) και ήδη έχει ξεκινήσει η προ- αξιολόγηση, αλλά σύμφωνα με πηγές, η τιτλοποίηση αναμένεται να προχωρήσει κανονικά ενώ μέχρι το τρίτο τρίμηνο θα έχουν δοθεί και οι απαραίτητες εγκρίσεις.
Όπως προαναφέρθηκε η συναλλαγή βρίσκεται στο στάδιο της προ – αξιολόγησης, ωστόσο θα έχει ενδιαφέρον από πλευράς αποτιμήσεων καθώς θα είναι από τις πρώτες συναλλαγές μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι, η Ιntrum και το fund Serengeti είχαν συνεργαστεί και στο παρελθόν με την Πειραιώς καθώς απέκτησαν αντίστοιχα το 49% και το 2% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Sunrise II, συνολικής μεικτής αξίας 7,2 δισ. ευρώ.
Η Ιntrum, είναι η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων στην οποία συμμετέχει με 20% η Τράπεζα Πειραιώς έχοντας στρατηγική συμφωνία, ενώ το αμερικανικό fund Serengeti έχει προχωρήσει σε αρκετές επενδύσεις στην Ελλάδα στο τομέα των κόκκινων δανείων μέσω του συνεργάτη του στην Ελλάδα Orasis Fund.
Το κίνητρο για τους επενδυτές αποτελεί το επιτόκιο των ομολογιών που κινείται στο 7-9%, αποδόσεις οι οποίες είναι υψηλές εν μέσω των πολλαπλών αβεβαιοτήτων τόσο λόγω του πληθωρισμού, όσο και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ποιά δάνεια περιλαμβάνει η τιτλοποίηση

Η τελευταία τιτλοποίηση Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς - με την οποία θα μειώσει μέχρι το τέλος του χρόνου την έκθεση της σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα – περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια στεγαστικά, επιχειρηματικά, καταναλωτικά μεικτής αξίας 800 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τo 50% των δανείων του Sunrise III είχαν ρυθμιστεί κατά την πανδημία ενώ τα υπόλοιπα δάνεια δεν είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες τιτλοποιήσεις της τράπεζας.
Σύμφωνα με την κατάσταση του πρώτου τριμήνου, η Πειραιώς αναθεώρησε την ζημιά από την πώληση του χαρτοφυλακίου σε περίπου 120 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως αναφέρεται αποτελεί την καλύτερη δυνατή εκτίμηση με βάση τις συνθήκες και τα γεγονότα.
Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, η εκτίμηση των ζημιών ενσωμάτωνε πιθανότητα πώλησης κατά 75% με τις ζημιές στα 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 45 εκατ. ευρώ αναγνωρίστηκαν στο πρώτο τρίμηνο.
Με την πιθανότατα πώλησης κατά 100% η ζημία θα ήταν υψηλότερη κατά 30 εκατ. ευρώ, ωστόσο η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι δύναται να απορροφήσει τις ζημίες από τις υπόλοιπες κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης