Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παιχνίδια λαϊκισμού: Εξωθεσμικά απαράδεκτη παρέμβαση Πατέλη για τα bonus των τραπεζιτών ενώ SSM και ΕΚΤ τα έχουν εγκρίνει

Παιχνίδια λαϊκισμού: Εξωθεσμικά απαράδεκτη παρέμβαση Πατέλη για τα bonus των τραπεζιτών ενώ SSM και ΕΚΤ τα έχουν εγκρίνει
Τασσόμαστε κατά των εξωθεσμικών παρεμβάσεων, οι γενικές συνελεύσεις πρέπει να έχουν το δικαίωμα εγκρίσεων ή απορρίψεων και όχι ένας αναρμόδιος σύμβουλος
Σχετικά Άρθρα

Σε παιχνίδια φθηνού λαϊκισμού, πολιτικών εντυπώσεων χωρίς καμία ουσία επιδίδεται ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλη.
Όλα ξεκίνησαν με τις αναφορές Πατέλη ότι υπήρξαν δύο τράπεζες οι οποίες κρυφά… επιχείρησαν να πάρουν έγκριση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να χορηγήσουν bonus στα στελέχη τους…
Πρωτίστως ο Πατέλης υιοθέτησε τακτικές λαϊκισμού, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση νοιάζεται για την κοινωνία και μπλοκάρει τους τραπεζίτες που θέλουν να πάρουν bonus αλλά η στάση αυτή είναι φθηνός λαικισμός.

Γιατί ο Πατέλης παίζει παιχνίδια λαϊκισμού;

Για να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, όχι υποκειμενικά, αλλά με αποδείξεις θα πρέπει να δούμε όλο το πλαίσιο της παρέμβασης Πατέλη την οποία θεωρούμε άστοχη, ανώριμη, φθηνή μικροπολιτική.
Πρωτίστως ο Πατέλης είναι οικονομικός σύμβουλος του Μητσοτάκη του έλληνα πρωθυπουργού και με τον ρόλο του αυτό... δεν έχει καμία θεσμική ιδιότητα να κάνει δηλώσεις για τις τράπεζες.
Ο αρμόδιος υπουργός είναι ο Χρήστος Σταικούρας, ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος θα μπορούσε θεωρητικά να κάνει μια παρέμβαση για το τραπεζικό σύστημα και όχι ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Θεσμικά ο αρμόδιος για τις τράπεζες είναι ο Σταικούρας και όχι βεβαίως ο Πατέλης που δεν έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα.

Υποβαθμίζουν τις Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων

Υπάρχει και ένα άλλο θέμα που άπτεται της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς.
Το νομιμοποιητικό όργανο κάθε ανώνυμης εταιρίας είναι η Γενική Συνέλευση αυτή μπορεί να αποφασίσει ή να καταψηφίσει μια απόφαση της διοίκησης και όχι προφανώς η κυβέρνηση.
Οι τράπεζες έχουν λάβει κρατικά κεφάλαια και υποστηριχθεί πολλαπλά στην εξυγίανση τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι βασικοί κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης πρέπει να παραβιάζονται…
Εάν όλα αυτά δεν επαρκούν στην επιχειρηματολογία περί λαϊκισμού το καλύτερο το έχουμε αφήσει για το τέλος.

Ο SSM εγκρίνει τα bonus των τραπεζιτών

Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ, δεν έχει φέρει αντίρρηση στην παροχή bonus στα τραπεζικά στελέχη, ούτε το 2021 αλλά και ούτε το 2022.
Άπαξ και οι τράπεζες μετά από 13 χρόνια καταστροφής κατάφεραν να εξυγιανθούν εύλογα προκύπτει το εξής ζήτημα…
Μπορούν οι τραπεζίτες που επί 13 χρόνια δεν πήραν καμία αύξηση ή κανένα bonus και συνέβαλλαν στην εξυγίανση των τραπεζών δικαιούνται μια επιβράβευση;
Η απάντηση είναι ναι, τα τραπεζικά στελέχη πρέπει να λάβουν bonus όπως και οι διοικήσεις γιατί το αριθμητικό άθροισμα αυτής της παρέμβασης είναι ασήμαντο εμπρός στα κέρδη που επιτυγχάνουν οι τράπεζες και εμπρός στα κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει.
Τα bonus που μπορεί να περιλαμβάνουν και κίνητρα για την βελτίωση των μετοχών π.χ. stock option, όχι μόνο πρέπει να δίδονται αλλά να αποτελούν και δέσμευση για τις διοικήσεις να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα ωθώντας και την άνοδο των μετοχών.
Στον ΟΤΕ δίδονται bonus, σε πολλές ιδιωτικές εταιρίες, ενώ και στην ΔΕΗ δίδονται υψηλές αμοιβές με στόχο να προσελκύσει τεχνοκράτες από την αγορά παρ΄ ότι συνεχίζει να είναι ζημιογόνος εταιρία.

Όλα αυτά αποτελούν απόδειξη ότι ο Άλεξ Πατέλης είχε μικροπολιτικά κίνητρα, εμφανιζόμενος ότι είναι υπεύθυνα ανεύθυνος για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τραπεζίτες και τα τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν την δυσφορία τους όχι μόνο για τα bonus αλλά για μια σειρά παρεμβάσεων του Πατέλη που ζημίωσαν τις τράπεζες ή αποτέλεσαν τροχοπέδη στην επίλυση προβλημάτων.
Ο Πατέλης χρίστηκε υπεύθυνος, οι τραπεζίτες δηλώνουν απογοητευμένοι από την στάση του και η μικροπολιτική κορυφώνεται… τα παιχνίδια λαϊκισμού δήθεν για να φανεί στην κοινωνία ότι η καλή κυβέρνηση κόβει τα σχέδια των κακών τραπεζιτών είναι απαράδεκτα.

Συν τοις άλλοις το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής, το 2,34% της Eurobank, το 9% της Alpha bank και το 27% της Πειραιώς με βάση το νέο νόμο μπορεί να ασκεί veto στις γενικές συνελεύσεις ή σε αποφάσεις για αυξήσεις κεφαλαίου όχι για οποιοδήποτε θέμα…
Ο νέος νόμος που αφορά την λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν έτοιμος επί εποχής Ζαββού του πρώην υφυπουργού Οικονομικών 15 Οκτωβρίου 2021, αρμόδιου για τις τράπεζες ο οποίος συνέβαλλε καθοριστικά στην εξυγίανση των τραπεζών με τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2.
Ωστόσο μια μικρή ομάδα, σαμποτέρ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Πατέλης συνέβαλλαν ώστε… να καταργηθεί το αρμόδιο χαρτοφυλάκιο και όλως τυχαίως όλα τα θέματα των τραπεζών κατέληξαν στις καλένδες και ο νόμος για το ΤΧΣ φθάσαμε αισίως Ιούνιο 2022 και ακόμη δεν έχει ψηφιστεί.

Ο Πατέλης λοιπόν εξωθεσμικά χρήστηκε υπεύθυνος για τις ελληνικές τράπεζες.
Οι τραπεζίτες εδώ και καιρό διατυπώνουν την δυσφορία τους καθώς έχουν απέναντι τους ένα σύμβουλο του πρωθυπουργού ως πνεύμα αντιλογίας…

Η θέση του bankingnews

Οι διοικήσεις των τραπεζών και τα τραπεζικά στελέχη γενικότερα θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα παροχής bonus ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά κίνητρα καλύτερης απόδοσης σε όλα τα επίπεδα αλλά και προσέλκυσης στελεχών από την αγορά.
Τασσόμαστε κατά των εξωθεσμικών παρεμβάσεων, οι γενικές συνελεύσεις πρέπει να έχουν το δικαίωμα εγκρίσεων ή απορρίψεων και όχι ένας αναρμόδιος σύμβουλος.
Θεωρούμε φθηνό πολιτικό λαϊκισμό, τις αναφορές Πατέλη που δεν συνεισφέρουν στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, συν τοις άλλοις το κόστος των bonus είναι ασήμαντο εμπρός στην κερδοφορία που επιτυγχάνουν πλέον οι τράπεζες.
Τα bonus πρέπει να δοθούν γιατί τα τραπεζικά στελέχη αξίζει να τα λάβουν…
Θα δεχόμασταν αυστηρά κριτήρια επιλεξιμότητας και όχι μια στείρα άρνηση, στα όρια του πολιτικού λαϊκισμού…
Η στάση του Πατέλη κατά την άποψη μας είναι απαράδεκτη.

Υποσημείωση

Τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από 107 δισεκ. έχουν υποχωρήσει στα 13-14 δισ με προοπτική προσεχώς κάτω από 10 δισ. πραγματικός άθλος με την βοήθεια του Ηρακλή
banskkkfff.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης