Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ποια τράπεζα στο α' τρίμηνο του 2022 ήταν η θετική έκπληξη; - Η Πειραιώς – Ποια δικαιολογεί την αποτίμηση της; - Η Eurobank

Ποια τράπεζα στο α' τρίμηνο του 2022 ήταν η θετική έκπληξη; - Η Πειραιώς – Ποια δικαιολογεί την αποτίμηση της; - Η Eurobank
Με όρους καθαρής κερδοφορίας, η θετική έκπληξη ήταν η Πειραιώς είχε την υψηλότερη οργανική κερδοφορία χωρίς τα έκτακτα στα 93 εκατ

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2022 των ελληνικών τραπεζών;

1)Με όρους καθαρής κερδοφορίας, η θετική έκπληξη ήταν η Πειραιώς είχε την υψηλότερη οργανική κερδοφορία χωρίς τα έκτακτα στα 93 εκατ.

2)Όλες οι τράπεζες εμφάνισαν έκτακτα έσοδα με τα περισσότερα να εμφανίζει η Πειραιώς αυξάνοντας έτσι τα κεφάλαια και συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης της.

3)Η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο που κατέγραψαν όλες οι τράπεζες.

4)Με όρους απόδοσης οι ελληνικές τράπεζες με 235 δισεκ. ενεργητικό επιτυγχάνουν σε τριμηνιαία βάση 278 εκατ ευρώ.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί και σπουδαία επίδοση.

5)Τα συνολικά NPEs στο τραπεζικό σύστημα είναι μόλις 14,3 δισεκ. όταν πριν λίγα χρόνια ήταν 106 δισεκ. όντως η εξυγίανση είναι εντυπωσιακή.

6)Με βάση τον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις Eurobank και Εθνική βρίσκονται σε κορυφαία θέση ενώ ακόμη Πειραιώς και Alpha bank δεν έχουν ανακάμψει, απόδειξη ότι υπολείπονταν σε προβλέψεις έναντι των άλλων τραπεζών.

7)Με όρους κεφαλαίων όλες οι τράπεζες αυξάνουν τα κεφάλαια τους στα 22,45 δισεκ. από 21,8 δισεκ. πριν λίγα τρίμηνα.
Να σημειωθεί ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ανέρχονται σε 14,4 δισεκ.

Συμπέρασμα

Με όρους καθαρής οργανικής κερδοφορίας, η Πειραιώς έχει την υψηλότερη κερδοφορία και η Εθνική τα πιο αδύναμα κέρδη.
Με όρους core PPI δηλαδή καθαρά προ προβλέψεων κέρδη, Πειραιώς και Eurobank βρίσκονται στην καλύτερη θέση.
Η Eurobank ωστόσο καταφέρνει να έχει πολύ καλύτερη κατανομή στις πηγές εσόδων που διασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα και έτσι δικαιολογείται και η πρώτη θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
H Eurobank είχε τα υψηλότερα έσοδα από τόκους και προμήθειες εξέλιξη άκρως σημαντική που δείχνει ότι έχει και τον πιο ισχυρό ισολογισμό.

Η σειρά κατάταξης των τραπεζών στο χρηματιστήριο δικαιολογείται αν και θεωρούμε ότι η Πειραιώς πρέπει να κλείσει το χάσμα με την αποτίμηση της Alpha bank, η Πειραιώς αξίζει για υψηλοτέρα.
Η Eurobank ξεκάθαρα αξίζει στην πρώτη θέση, ενώ η Εθνική που βρίσκεται στην δεύτερη θέση στο ελληνικό χρηματιστήριο, μεταξύ των τραπεζών, είχε την χαμηλότερη οργανική κερδοφορία.
atrimhnnn2022.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης