Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Κάποιοι τοξικοί στον SSM κρατούν σε ομηρία τις ελληνικές τράπεζες – Ένα μυστικό μπορεί να τινάξει στον αέρα τις μετοχές

Κάποιοι τοξικοί στον SSM κρατούν σε ομηρία τις ελληνικές τράπεζες – Ένα μυστικό μπορεί να τινάξει στον αέρα τις μετοχές
Σε ένα σενάριο χάους για τις τράπεζες όπου οι ζημιές των senior bond θα περάσουν στους μετόχους, οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τις ζημιές… ξεχάστε τις τραπεζικές μετοχές, θα τιναχθούν στον αέρα

Πριν πολύ καιρό ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ στον οποίο έχουμε ασκήσει δριμεία κριτική, είχε αναφερθεί στην πιθανότητα να καταπέσουν οι κρατικές εγγυήσεις ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο.
Το ελληνικό κράτος έχει προσφέρει 22 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις μέσω του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 για τις τιτλοποιήσεις των NPEs των προβληματικών ανοιγμάτων.
Μάλιστα – και πιστεύουμε 100% λανθασμένα – ο Στουρνάρας εμμέσως πλην σαφώς πρότεινε οι κρατικές εγγυήσεις να περάσουν στο δημόσιο χρέος κάτι που ωστόσο απορρίπτει η ΕΕ και λόγω της Ιταλίας… καθώς έχει δώσει 105 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις στις ιταλικές τράπεζες για τις αντίστοιχες τιτλοποιήσεις NPEs.

Οι κρατικές εγγυήσεις δεν θα συμπεριληφθούν στο δημόσιο χρέος και ορθά.
Εάν ένα κράτος δεν μπορεί να παράσχει κρατικές εγγυήσεις, δηλαδή δεν μπορεί να θεωρηθεί η κρατική εγγύηση αξιόπιστος μηχανισμός για τις αγορές… τότε είναι αντιληπτό ότι η χώρα αυτή στα μάτια των επενδυτών θεωρείται χρεοκοπημένη.
Εάν η Ελλάδα μετέφερε τις κρατικές εγγυήσεις στο χρέος αμέσως θα μεταφραζόταν σε χρεοκοπία…
Και η Ελλάδα έχει παρελθόν χρεοκοπιών…

Το εφιαλτικό σενάριο

Υπάρχει ένα σενάριο που έχουν ανεπίσημα εξετάσει ορισμένοι τοξικοί στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ.

Τι περιλαμβάνει το σενάριο αυτό;


Το ελληνικό κράτος έχει χορηγήσει 21 με 22 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις για τα κύρια ομόλογα ή senior bond που διακρατούν οι τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν τα senior bond επειδή φέρουν κρατική εγγύηση, φέρουν δηλαδή μηχανισμό εξασφάλισης.
Μια σκέψη που υπάρχει είναι εάν στο μέλλον κάτω από δύσκολες συνθήκες, ύφεση στην οικονομία ή συστημικών σοκ προκληθεί καταιγίδα… τα κύρια ομόλογα, τα senior bond θα καταγράψουν ζημίες.
Με βάση την κρατική εγγύηση η ζημία θα μεταφερθεί στον εγγυητή όχι στον εκδότη, ο εγγυητής είναι το κράτος και ο εκδότης η τράπεζα.

Στον SSM υποστηρίζουν ότι εάν καταγραφούν ζημίες στα κύρια ομόλογα θα πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια ανάληψης της ζημίας από τους μετόχους… δηλαδή η ζημιά να περάσει στην τράπεζα.
Εάν αυτό συμβεί τότε ξεχάστε κέρδη, μερίσματα και ετοιμαστείτε για αυξήσεις κεφαλαίου από τις ελληνικές τράπεζες.
Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι ορατός σήμερα αλλά η ζωή μας διδάσκει ποτέ μην λες ποτέ…
Ότι θεωρείτε απίθανο σήμερα… αύριο είναι γεγονός.

Σε ένα σενάριο χάους για τις τράπεζες όπου οι ζημιές των senior bond θα περάσουν στους μετόχους, οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τις ζημιές… ξεχάστε τις τραπεζικές μετοχές, θα τιναχθούν στον αέρα
Επίσης μην λησμονούμε ότι υπάρχουν και 14,4 δισεκ. DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης…
Άρα ζημιές από senior bond σε συνδυασμό με DTC… ξέρετε ποιο είναι το συμπέρασμα… βάλτε και ένα -70% με -80% στις τραπεζικές μετοχές…
Το απευχόμαστε, το αναφέρουμε με ειλικρίνεια… αλλά φύλαγε τα ρούχα σου για να έχει τα μισά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης