Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το χρηματιστήριο – προσωρινά λίγο πάνω – και μετά 800 μον. ομόλογα στο 4,20% και νέα από ΔΕΗ, ΤΕΡΝΕΓ, τράπεζες και Attica Bank

Το χρηματιστήριο – προσωρινά λίγο πάνω – και μετά 800 μον. ομόλογα στο 4,20% και νέα από ΔΕΗ, ΤΕΡΝΕΓ, τράπεζες και Attica Bank
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ζητάει 25 ευρώ οι αυστραλοί δίνουν 22 ευρώ και πιέζουν για 20 ευρώ ανά μετοχή από 16,85 ευρώ της τρέχουσας περιόδου

To ελληνικό χρηματιστήριο στις 860 μονάδες και είναι τέλη Μαΐου 2022.
Το βασικό σενάριο θα καταλήξει σε βάθος κάποιων εβδομάδων στις 800 με 780 μονάδες.
Βραχυπρόθεσμα θα κινηθεί λίγο υψηλότερα ως τεχνική αντίδραση που αναμένεται μετά από σερί πτώσης.
Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι επενδυτές έχουν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους για το 2022…
Αν και η έκθεση της Bank of America για 3.000 μονάδες απηχεί πιο ρεαλιστικά την πραγματικότητα για τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500, συναινεί και η Deutsche bank αλλά η πραγματικότητα είναι… ότι ακόμη δεν ξέρουμε το σημείο μηδέν…δηλαδή από το σημείο εκείνο που η FED και η ΕΚΤ θα πουν στοπ στις πωλήσεις στα χρηματιστήρια και αντί να αυξάνουν θα μειώσουν τα επιτόκια.
Είμαστε μακριά προφανώς από αυτό το σημείο καμπής.
Το bankingnews πριν την διόρθωση που συντελέστηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο επιβεβαιώθηκε στην έγκυρη και έγκαιρη εκτίμηση ότι για να πέσει ο πληθωρισμός θα πρέπει να πέσουν τα χρηματιστήρια και εύλογα θα ακολουθήσει και το ελληνικό χρηματιστήριο που ελλείψει βάθους άγεται και φέρεται…

Αποτελέσματα τραπεζών

Μετά την Πειραιώς την τρέχουσα εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για τις τράπεζες.

Η Eurobank 25 Μαίου 2022
Η Alpha bank 26 Μαίου 2022
H Εθνική τράπεζα 27 Μαίου 2022

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2022 θα δείξουν ότι οι στόχοι του 2022 θα επιβεβαιωθούν δηλαδή θα επιτύχουν 1,8 δισεκ. ευρώ περίπου.
Τα NPEs τα έχουν μειώσει σε μονοψήφια ποσοστά ενώ με όρους κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση αν και όλες οι τράπεζες δεν είναι στο ίδιο επίπεδο…
Ενώ οι τράπεζες στην Ελλάδα βρίσκονται εντός προγραμματισμένων στόχων και δεν θα παρουσιάσουν αρνητικές εκπλήξεις οι μετοχές του δέχονται ισχυρές πιέσεις…
Ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ που θα έρθουν θα ενισχύσουν το επιτοκιακό περιθώριο…στα δάνεια, στα ομόλογα δημιουργούν προβλήματα.
Οι ελληνικές τράπεζες φορτώθηκαν ελληνικά κρατικά ομόλογα τα οποία μπορεί να διακρατούν έως την λήξη αλλά στην πράξη τα αποτιμούν τακτικά οπότε οι μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί προκαλούν λογιστικές ζημίες.
Όμως δεν είναι αυτή η αιτία της πτώσης των μετοχών.
Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν κυρίως γιατί

1)Πολλά funds λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας πουλάνε από περιφερειακές αγορές ή από μετοχές που καταγράφουν κέρδη

2)Τρία μεγάλα αμερικανικά funds ταλαιπώρησαν τις ελληνικές τράπεζες όλο το τελευταίο διάστημα γιατί πουλούσαν μετοχές.

3)Η μέχρι τώρα διόρθωση στις τράπεζες είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες μετοχές εταιριών που υλοποίησαν αύξηση κεφαλαίου όπως η ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ στην ζώνη των 6,33 ευρώ, ορισμένοι ξένοι δεν αποκλείουν να δούμε και τα 4,80 ευρώ ή σε ένα εύρος 4,80 με 5,40 ευρώ σε ένα δυσμενές σενάριο.
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου ήταν στα 9 ευρώ.
Η ΔΕΗ εμφανίζει ένα μεγάλο ρίσκο, όχι τα αρνητικά της αποτελέσματα αλλά το κατά πόσο μπορεί να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πλάνο εν μέσω μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας.

4)Υπάρχουν επενδυτές που ανησυχούν και για την Ελλάδα, τον πληθωρισμό και την οικονομία και μετριάζουν το ελληνικό ρίσκο.

5)Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε επικίνδυνα επίπεδα π.χ. 10ετές ελληνικό ομόλογο 3,65% είναι σοβαρή ένδειξη ότι το ρίσκο χώρας έχει εκτιναχθεί και η Ελλάδα με μη βιώσιμο χρέος θα αντιμετωπίσει κερδοσκοπικές προκλήσεις.

Ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,20% - Επανέκδοση ομολόγου λήξης 2033 έως 500 εκατ

Με στόχο να αυξήσει την χαμηλή ρευστότητα του ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα αντλήσει στις 23 Μαίου έως 500 εκατ στο 3,80%.
Το ομόλογο αυτό που είχε ανταλλαγεί με κρατικά χρεόγραφα του PSI+ θα αποκτήσει μεγαλύτερη ρευστότητα.
Η επανέκδοση είναι μια τυπική περισσότερο διαδικασία καθώς το ποσό των 500 εκατ μπορεί εύκολα να καλυφθεί.
Εν τω μεταξύ το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει φθάσει στο 3,71% με προοπτική το 4,20% όπου θεωρείται ισχυρό τεχνικό σημείο.
Οτιδήποτε πάνω από το όριο του 4,20% θα αποτελεί πολύ αρνητική εξέλιξη.

Attica bank: Θα χρειαστεί τελικά 850 εκατ κεφάλαια... συνολικά με 3 ανακεφαλαιοποιήσεις 

Οι 3 αυξήσεις κεφαλαίου της Attica bank θα είναι ύψους 240 + 360 + 200 με 250 εκατ ευρώ άθροισμα 850 εκατ ευρώ.
Συμβαίνει το εξής αξιοπερίεργο απαιτούνται 3 αυξήσεις κεφαλαίου για να μπορέσει πλήρως να εξυγιανθεί η Attica bank και να λάβει αξιολόγηση από τον καναδικό οίκο DBRS.
H πρώτη αύξηση ήταν 240 εκατ.
Θα ακολουθήσει προσεχώς νέα αύξηση 360 εκατ.
Στο τέλος θα έρθει και 3η αύξηση με αναπτυξιακά στοιχεία αλλά και με στόχο την εξυγίανση…ύψους 200 με 250 εκατ ευρώ.

Έως 22 Ιουνίου θα έχει κλείσει το deal για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Το deal για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής θα έχει κλείσει έως 22 Ιουνίου την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης.
Ωστόσο η συμφωνία με τους αυστραλούς του Macquarie προσκρούει στην τιμή.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ζητάει 25 ευρώ οι αυστραλοί δίνουν 22 ευρώ και πιέζουν για 20 ευρώ ανά μετοχή από 17,30 ευρώ της τρέχουσας περιόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης