Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει με την μετοχή της Alpha bank και έχει τόσο πιεστεί; - Στα χαμηλά ορισμένα ξένα funds χτίζουν επενδυτικές θέσεις

Τι συμβαίνει με την μετοχή της Alpha bank και έχει τόσο πιεστεί; - Στα χαμηλά ορισμένα ξένα funds χτίζουν επενδυτικές θέσεις
Η τρέχουσα αποτίμηση της Alpha bank συνεπάγεται μόλις 3,7x P/E με βάση τα κέρδη του 2024, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος κατά μέσο όρο στα 6,2x P/E για το 2024

Ένα ιδιαίτερα αξιοπερίεργο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές.
Η Alpha bank έχει υποχωρήσει σημαντικά, βρίσκεται κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 0,93 ευρώ με την συνολική της χρηματιστηριακή αξία 2,2 δισεκ. ή 800 εκατ χαμηλότερα από την Εθνική τράπεζα.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει να δούμε την γενική και ακολούθως την ειδική τάση…

Α)Οι μετοχές των τραπεζών έχουν πιεστεί πανευρωπαϊκά σχεδόν -22%
Β)Από την αρχή του χρόνου οι ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι χαμηλότερα αλλά οι ελληνικές τράπεζες έχουν καλύτερο performance, καθώς οι επενδυτές βλέπουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας.
Οι στόχοι κερδοφορίας για το 2022 από τις ελληνικές τράπεζες θα επιτευχθούν παρά την πολύ αρνητική συγκυρία…

Γ)Οι ξένοι θεσμικοί με τοποθετήσεις σε αναδυόμενες αγορές και δη στη Ρωσία είναι σε risk off mode.
Από την άλλη πλευρά έξυπνο χρήμα χτίζει θέσεις σε χαμηλά επίπεδα αποτίμησης προσδοκώντας έως και τον διπλασιασμό της τιμής σε βάθος χρόνου…

Δ)Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Αlpha bank η οποία παρουσιάζει την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα στον κλάδο και έχει τη μεγαλύτερη διασπορά.
Είναι ακριβές ότι η μετοχή της Alpha bank μαζί με την Εθνική έχουν την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.

Ε)Σε αυτή τα επίπεδα τοποθετείται έξυπνο χρήμα που προσδοκά σε σημαντικές υπεραξίες καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα αποτίμησης

Η ακτινογραφία της Alpha bank

Η Alpha Bank έχει αυτή τη στιγμή την υψηλότερη έκπτωση ή discount σε σχέση με τις τιμές στόχους μεταξύ των ελληνικών τραπεζών οπότε έχει υψηλότερα ανοδικά περιθώρια.
Η Alpha Bank είναι υποτιμημένη όχι μόνο σε σύγκριση με τις τιμές - στόχους σε απόλυτο επίπεδο, αλλά και σε σχετικούς όρους σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα συναλλαγών των ελληνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών.
Τα ανοδικά περιθώρια κυμαίνονται από 50% έως σχεδόν 100%

Η Alpha Bank επικεντρώνεται στην επίτευξη των οικονομικών της στόχων στο πλαίσιο του Project Tomorrow που ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2021, παρά το πιο δύσκολο περιβάλλον.
Η τρέχουσα αποτίμηση της Alpha bank συνεπάγεται μόλις 3,7x P/E με βάση τα κέρδη του 2024, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται επί του παρόντος κατά μέσο όρο στα 6,2x P/E για το 2024.

Η πρόσφατη συμπεριφορά στην μετοχή Alpha Bank βασίζεται σε εξωτερικούς παράγοντες και δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητα των θεμελιωδών στοιχείων.
Η Alpha Bank διαπραγματεύεται κοντά στα μέσα επίπεδα αποτίμησης που επιτεύχθηκαν το 2017, ωστόσο η τράπεζα έχει αλλάξει δραματικά έκτοτε έχοντας βελτιώσει την ποιότητα του ενεργητικού, την κερδοφορία και τις προοπτικές ανάπτυξης που είναι ισοδύναμα ή ανώτερα από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό τραπεζικό κόσμο.

Το bankingnews έχει αναφέρει ότι η δίκαιη αποτίμηση της Alpha bank είναι στα 1,15 ευρώ ή άνοδος 23% από τα τρέχοντα επίπεδα των 0,93 ευρώ.
Ωστόσο ενώ δικαιολογεί καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά σε σχέση με τις άλλες τράπεζες, εάν αυτό θα συμβεί ή όχι θα εξαρτηθεί από την γενική τάση του χρηματιστηρίου που για το ορατό μέλλον παραμένει πτωτική.

Πάντως αυτό που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η μετοχή της Alpha bank είναι υποτιμημένη σε σχέση με τις άλλες τραπεζικές μετοχές.
Με κεφάλαια 5,55 δισεκ. και μόλις 5 δισεκ. NPEs που θα μειωθούν περαιτέρω προφανώς... η Alpha bank ολοκληρώνει την εξυγίανση επιτυγχάνοντας π.χ. παρόμοιες επιδόσεις με τις άλλες τράπεζες στα προ προβλέψεων έσοδα PPI.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης