Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας έδειξε το α' τρίμηνο του 2022 της Πειραιώς; - Τα κεφάλαια αυξήθηκαν λόγω εκτάκτων… αλλά πιέστηκαν τα λειτουργικά

Τι μας έδειξε το α' τρίμηνο του 2022 της Πειραιώς; - Τα κεφάλαια αυξήθηκαν λόγω εκτάκτων… αλλά πιέστηκαν τα λειτουργικά
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα κεφάλαια αυξήθηκαν στα 5,1 δισεκ. εξέλιξη ενθαρρυντική καθώς υπήρχαν προβληματισμοί για τους χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας τα προηγούμενα τρίμηνα

Τι μας έδειξε το α΄ τρίμηνο του 2022 της Τράπεζας Πειραιώς;
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι τα κεφάλαια αυξήθηκαν στα 5,1 δισεκ. εξέλιξη ενθαρρυντική καθώς υπήρχαν προβληματισμοί για τους χαμηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας τα προηγούμενα τρίμηνα ειδικά για τον δείκτη CET1. 
Η αύξηση των κεφαλαίων και των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας είναι θετική εξέλιξη και πρέπει να αναγνωριστεί.
Όμως τα λειτουργικά και επαναλαμβανόμενα έσοδα μειώθηκαν ειδικά τα έντοκα έσοδα σημαντικά σχεδόν 80 εκατ μείωση συγκρίνοντας α΄ τρίμηνο του 2022 με α΄ τρίμηνο του 2021.

Ποιες οι βασικές επιδόσεις;

1)Τα μετά φόρων κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν στα 521 εκατ ευρώ.
Η βασική αιτία ήταν τα έκτακτα έσοδα ύψους 585 εκατ ευρώ τα οποία συνέβαλλαν καθοριστικά και στην αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας Πειραιώς.

2)Τα κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 5,1 δισεκ. ευρώ ενώ με την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας 3 ανήλθαν στα 4,5 δισεκ.
Ο δείκτης CET1 που ήταν πιεσμένος τα προηγούμενα τρίμηνα έφθασε στο 10% ενώ ο συνολικός δείκτης ανέρχεται στο 16,2% για να σταθεροποιηθεί στο 16% έως το τέλος του 2022.
Κεφαλαιακά η Πειραιώς βελτιώνεται…
Piraeus_2022_a_trimhn.png

3)Τα έντοκα έσοδα που είναι ο πυρήνας κερδοφορίας των τραπεζών μειώθηκαν στα 286 εκατ ή πτώση -10% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2021 ή -22% ή μείωση 80 εκατ σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021.
Οι τιτλοποιήσεις και άλλες πωλήσεις συνέβαλλαν σε αυτό, οι τράπεζες λογιστικοποιούσαν τόκους από προβληματικά δάνεια…

4)Τα έκτακτα έσοδα εκτινάχθηκαν στα 585 εκατ εκ των οποίων στα 300 εκατ προήλθαν από τις κάρτες.
Τα έκτακτα έσοδα συνέβαλλαν στην τελική διαμόρφωση των αποτελεσμάτων και στην ενίσχυση των κεφαλαίων.
Τα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα ανήλθαν στα 502 εκατ ευρώ.

5)Οι προμήθειες μειώθηκαν οριακά στα 114 εκατ αν και φαίνεται ότι η τράπεζα Πειραιώς έχει διαμορφώσει μια βάση ειδικά στα έσοδα από προμήθειες.

6)Οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια διαμορφώθηκαν στο α΄ τρίμηνο του 2022 στα 230 εκατ με τα ενήμερα δάνεια να ανέρχονται σε 26,2 δισεκ.

7)Τα NPEs συνέχισαν να μειώνονται στα 4,7 δισεκ. ή 13% NPEs ratio ενώ ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων δανείων με προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 44% που είναι ο χαμηλότερος στον κλάδο.

Συμπέρασμα

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Πειραιώς ενίσχυσε τα κεφάλαια της, εκεί πρέπει να εστιάσουμε καθώς αυτό ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο του α΄ τριμήνου του 2022.
Βεβαίως προήλθε η βελτίωση από έκτακτα έσοδα αλλά όταν τα κεφάλαια ενισχύονται δεν μας ενδιαφέρει η προέλευση τους.
Ως προς την κερδοφορία και εξαιρώντας τα έκτακτα έσοδα ήταν επιδόσεις σχετικά αξιοπρεπείς αν και το θέμα της μείωσης των εντόκων εσόδων πρέπει να αναστραφεί…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898