Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ζημιές -105 εκατ για την Attica bank το 2021 – Στις 29/6 οι κεφαλαιακές ανάγκες από DBRS και άσκηση δέουσας επιμέλειας

Ζημιές -105 εκατ για την Attica bank το 2021 – Στις 29/6 οι κεφαλαιακές ανάγκες από DBRS και άσκηση δέουσας επιμέλειας
Λογικά μέσα στο α΄ 4μηνο του 2023 θα ακολουθήσει και 3η φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης εκεί όπου το ΤΜΕΔΕ με την RINOA θα βρεθούν να ελέγχουν το 68% και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 62,93% θα υποχωρήσει έως το 32%

Στα 105 εκατ ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές της Attica bank για την χρήση 2021.
Να σημειωθεί ότι στο 9μηνο του 2021 οι ζημίες ήταν -26,86 εκατ ευρώ.
Πρακτικά οι νέες ζημίες στο 4ο τρίμηνο του 2021 της Attica bank ανήλθαν σε -78 εκατ ευρώ περίπου και συνολικά στην χρήση 2021 στα -105 εκατ ευρώ.

Τι περιλαμβάνουν οι ζημίες -105 εκατ ευρώ;

Οι ζημίες -105 εκατ ευρώ περιλαμβάνουν προβλέψεις που αφορούν το ενήμερο χαρτοφυλάκιο και τον υφιστάμενο ισολογισμό αλλά και πρόβλεψη της ζημίας που θα προκύψει από τις παλαιές τιτλοποιήσεις.
Να σημειωθεί ότι στις 3 Μαίου 2022 δεν θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της άσκησης δέουσας επιμέλειας αλλά στις 29 Ιουνίου 2022 μαζί με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2022.
Ο στόχος είναι στην Γενική Συνέλευση στις 5 Ιουλίου του 2022 η Attica bank να ανακοινώσει την νέα – δεύτερη στην σειρά – ανακεφαλαιοποίηση.
Στην άσκηση δέουσας επιμέλειας θα ληφθεί υπόψη η αξιολόγηση του καναδικού οίκου DBRS η οποία θα δώσει βαθμολογία στα κύρια ομόλογα των τιτλοποιήσεων που θα ενταχθούν στον Ηρακλή…
Υπολογίζεται ότι θα προκύψει μια ακόμη ζημία από 130 με 150 εκατ ευρώ.

Οι 3 ανακεφαλαιοποιήσεις

Η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των 240 εκατ ευρώ ολοκληρώθηκε και θα ακολουθήσει αρχές Φθινοπώρου η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση καθώς τα 421 εκατ κεφάλαια θα έχουν μειωθεί και θα μειωθούν περαιτέρω όταν θα δημοσιευθούν οι τελικές ζημιές στο α΄ τρίμηνο του 2022 στις 29 Ιουνίου 2022 συγκεκριμένα οπότε και θα κλείσει ο κύκλος των τεράστιων ζημιών της Attica bank

Τι θα πράξουν οι βασικοί μέτοχοι;

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 62,93%, το ΤΜΕΔΕ με 14,7% και η RINOA 9,87% (εταιρία της Ellington) θα επωμιστούν την δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης που υπολογίζεται ότι θα είναι περί τα 130-150 εκατ ευρώ.
Το ΤΜΕΔΕ υπό τον Κ. Μακέδο στηρίζει την προσπάθεια εξυγίανσης και μαζί με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προχωρούν στην τελική φάση της εξυγίανσης.
Φαίνεται ότι μετά από μια δεκαετία αδιεξόδων η Attica bank πλησιάζει στο σημείο μηδέν όπου θα κλείσει μια μακρά περίοδο ζημιών αρκεί να μην υπάρξουν προβλήματα στις τιτλοποιήσεις ώστε να προλάβει η Attica bank να ενταχθεί στον Ηρακλή 2.
Λογικά μέσα στο α΄ 4μηνο του 2023 θα ακολουθήσει και 3η φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης εκεί όπου το ΤΜΕΔΕ με την RINOA θα βρεθούν να ελέγχουν το 68% και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 62,93% θα υποχωρήσει έως το 32%.

H αποτίμηση

Η Attica bank αποτιμάται στα 172 εκατ ευρώ χρηματιστηριακή αξία με προσωρινά κεφάλαια 420 εκατ ευρώ.
Οπότε η σχέση P/BV διαμορφώνεται σε 0,40.
Η χρηματιστηριακή αγορά αποτιμάει χαμηλά την Attica bank επειδή προφανώς δεν πιστεύει ότι τελικά τα κεφάλαια είναι 420 εκατ.
Η τελική αποτίμηση της Attica bank θα διαμορφωθεί στον τρίτο γύρο κεφαλαιακής ενίσχυσης στο α΄ 4μηνο του 2023.

Τι αναφέρει η Διοίκηση για τα αποτελέσματα του 2021

Το 2021 η Attica Bank ολοκλήρωσε επιτυχώς τόσο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 240 εκατ., όσο και τη βελτίωση των βασικών της κεφαλαιακών δεικτών και δεικτών ρευστότητας.
Το 2022 αναμένεται να αποτελέσει έτος ορόσημο στη μέχρι τώρα πορεία της καθώς, με βάση τη συμφωνία των βασικών μετόχων της ΤΜΕΔΕ, Rinoa-Ellington Solutions S.A. και ΤΧΣ για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση και την πορεία ιδιωτικοποίησή της, η Attica Bank θέτει τις βάσεις για την επίτευξη των στρατηγικών επιχειρηματικών στόχων της περιόδου 2022-2024, οι οποίοι θα συμβάλλουν καταλυτικά στο βιώσιμο μετασχηματισμό και στην ανάπτυξή της.
Σε αυτό το πλαίσιο διευκολύνεται να εστιάσει σε αμιγώς τραπεζικές εργασίες, στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης επιχειρήσεων και νοικοκυριών και συνεπακόλουθα στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, η Attica Bank, έθεσε στο επίκεντρο του σχεδιασμού της, τον εκσυγχρονισμό της σε βασικούς τομείς όπως τη βελτίωση και αναβάθμιση των υποδομών πληροφορικής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών.
Η σύναψη στρατηγικών συμμαχιών με εταιρείες αναγνωρισμένου κύρους στο πλαίσιο βελτιστοποίησης των εσωτερικών υποδομών της Τράπεζας και της δημιουργίας ενός πλαισίου αναδιάρθρωσης, θα βοηθήσει την Τράπεζα να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.
Για τη χρήση που έληξε, οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις ανήλθαν σε €361 εκατ. οι οποίες ενίσχυσαν και τα έσοδα από προμήθειες.
Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα από προμήθειες παρουσιάζουν αξιοσημείωτη αύξηση κατά 69% σε ετήσια βάση (συμπεριλαμβανόμενων μη επαναλαμβανόμενων εσόδων από προμήθειες ύψους €5,5 εκατ.) με τη μεγαλύτερη βελτίωση να επιτυγχάνεται, μέσω της αύξησης των εσόδων/προμηθειών από χορηγήσεις, ύψους 55%, ενώ παράλληλα το κόστος χρηματοδότησης των εργασιών της Τράπεζας συνέχισε την πτωτική του πορεία και κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
Επιπρόσθετα, η Τράπεζα συνέχισε να βελτιώνει τη ρευστότητά της, η οποία παρουσιάζει περαιτέρω βελτίωση, κυρίως λόγω της αύξησης των υπολοίπων των καταθέσεων των πελατών της, σε ετήσια βάση, κατά 4,3%.
Κατά τους πρώτους μήνες του 2022, η Τράπεζα σχεδίασε πρόσθετες ενέργειες με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων.
Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της Τράπεζας αποφάσισε την πώληση της δραστηριότητας POS, καθώς και την ενεργητική αξιοποίηση των επενδυτικών ακινήτων της.
Παράλληλα, βασικός στόχος της Τράπεζας παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων της καθώς και η μείωση του κόστους βάσης προκειμένου η Attica Bank να επιστρέψει άμεσα σε οργανική κερδοφορία.
Παράλληλα, τον Απρίλιο του 2022, η Διοίκηση της Τράπεζας έλαβε επιστολή από τους βασικούς μετόχους ΤΜΕΔΕ, Rinoa Ltd – Ellington Solutions S.A. και ΤΧΣ, από την οποία προκύπτει, στη βάση της μεταξύ τους συμφωνίας, η πρόθεση τους, για δεύτερη επένδυση στο πλαίσιο της κάλυψης τυχόν ζημιών αναφορικά με την αποκατάσταση των κεφαλαιακών δεικτών, καθώς την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας προκειμένου να υλοποιήσει το αναπτυξιακό της πρόγραμμα στη βάση του στρατηγικού επιχειρησιακού της σχεδίου που, μεταξύ, άλλων προβλέπει, και τη μείωση των ΜΕΑ σε μονοψήφιο ποσοστό.
Το 2022 με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των τιτλοποιήσεων και την υλοποίηση των επιμέρους ενεργειών της συμφωνίας των βασικών μετόχων, θα αποτελέσει έτος ορόσημο για την Attica Bank.
Με τον τρόπο αυτό, θα επιτευχθεί και η εξυγίανση του Ισολογισμού και θα απελευθερωθούν εποπτικά κεφάλαια, τα οποία θα διοχετευτούν για την ανάπτυξη των εργασιών της Τράπεζας και τη σημαντική αύξηση του δανειακού της χαρτοφυλακίου.
Επιπρόσθετα, για το 2022,σημειώνεται ότι οι προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας εμφανίζονται ελκυστικές, παρά την όξυνση της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, την αύξηση του πληθωρισμού και την ενίσχυση των γεωπολιτικών εντάσεων ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και των παγκόσμιων συνθηκών προσφοράς και ζήτησης.
Μολονότι το εύρος των επιπτώσεων της γεωπολιτικής αναταραχής στην εγχώρια οικονομία δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακριβώς, η χώρα αναμένεται να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα έτη, επωφελούμενη και από την πρόσβαση στα κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης