Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ποντάρουν σε υψηλότερη μέση δαπάνη σε Τουρισμό Αlpha και Eurobank

Γιατί ποντάρουν σε υψηλότερη μέση δαπάνη σε Τουρισμό Αlpha και Eurobank
Άνω των 4 δις. ευρώ το τουριστικό χαρτοφυλάκιο δανείων

Τα υψηλότερα κατά κεφαλή έσοδα ανά ταξιδιώτη θα αυξήσουν τις τουριστικές εισπράξεις για το 2022, σύμφωνα τα πρώτα στοιχεία και εκτιμήσεις στελεχών της Alpha bank και Eurobank.
Παρά λοιπόν τις επιπτώσεις που θα έχει στα εισοδήματα η ενεργειακή κρίση, οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες καθώς μετά την πανδημία έχουν μεταβληθεί και οι τάσεις στην τουριστική αγορά.
Η άνοδος της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη, έχει, εύλογα, μεγαλύτερη βαρύτητα και από τον τελικό αριθμό επισκεπτών στην χώρα μας, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη. Και οι δυο τράπεζες Eurobank – Αlpha στον τουριστικό κλάδο διαθέτουν ένα συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο 4 δις. ευρώ ( Alpha 2 δισ. ευρώ – Eurobank 2,1 δις. ευρώ ) και διαμορφώνουν μια ευρύτερη εικόνα τόσο των μεγάλων επιχειρήσεων όσο και των μικρότερων επιχειρήσεων.
Ποιά, ήταν, όμως, η κατά κεφαλή δαπάνη ( ανά ταξιδιώτη ) το 2021 ;
Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Eλλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών ( 2021 , η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξήθηκε κατά 18,1% στα 688,9 ευρώ έναντι 583,2 ευρώ του 2020. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 10,5 δις. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 143,2% ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε σε 8,8 διανυκτερεύσεις.
Συγκεκριμένα, όπως εκτίμησε ο γενικός διευθυντής λιανικής της Eurobank κ. Ιακ. Γιαννακλής το 2022 μπορεί να είναι η καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό ενώ ο επικεφαλής του τομέα μικρών επιχειρήσεων της Eurobank Δημ. Οικονόμου σημείωσε πως τα τουριστικά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 15 δισ. ευρώ και οι επισκέπτες θα ξεπεράσουν τα 20-21 εκατ. προσθέτοντας ότι, η κατά κεφαλή δαπάνη θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Υπενθυμίζεται ότι, την χρονιά – ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού ( 2019 ) τα έσοδα ανήλθαν σε 18 δις. ευρώ, συνεπώς, η πρόβλεψη για φέτος είναι πώς θα φθάσουμε κοντά στο 83% των εσόδων του 2019. Σε υψηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη κατατείνουν και τα στοιχεία της Alpha bank καθώς
σύμφωνα με στέλεχος της διεύθυνσης λιανικής οι τιμές στα πεντάστερα και στα πολυτελή ξενοδοχεία εμφανίζονται αυξημένες κατά 30%, ενώ και οι κρατήσεις slots είναι υψηλότερες από το 2019. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Ελλάδα φέτος ως τουριστικός προορισμός αποτελεί τάση, όπως υποδεικνύουν και οι προτάσεις ξένων πρακτορείων για την χώρα μας.

Πάνω από οκτώ στα δέκα δάνεια εγκρίνονται

Βεβαίως, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού αυξήθηκαν κατακόρυφα οι ανάγκες ρευστότητας για κεφάλαιο κίνησης και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν κυρίως τρείς κατηγορίες.
Τις επιχειρήσεις με αυξημένο ενεργειακό κόστος, τις εταιρείες με σημαντική άνοδο πρώτων υλών και τις επιχειρήσεις που ήταν εκτεθειμένες σε τουρισμό από Ρωσία.
Η τελευταία κατηγορία είναι απολύτως διαχειρίσιμη σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της Alpha και της Eurobank, όπως διαχειρίσιμη είναι και η παροχή ρευστότητας πρός τις εταιρείες που έχουν ανάγκη κεφαλαίων κίνησης λόγω ενεργειακού κόστους ή πρώτων υλών.
Όπως αναφέρει δε ο κ. Οικονόμου στις επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 5 εκατ. ευρώ ( που είναι η πλειοψηφία της αγοράς) εγκρίνονται πάνω από τα οκτώ στα δέκα δάνεια που ήλθαν πρός την τράπεζα ενώ δίδονται λύσεις και ως πρός το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης