Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χωρίς εκπλήξεις ο S&P 22 Απριλίου – Κληρώνει έως 3 Μαΐου για Attica bank με DBRS… και μια πρόταση έκπληξη…. σοκ και δέος

Χωρίς εκπλήξεις ο S&P 22 Απριλίου – Κληρώνει έως 3 Μαΐου για Attica bank με DBRS… και μια πρόταση έκπληξη…. σοκ και δέος
Κληρώνει στις 3 Μαίου 2022 για την Attica bank - Μια πρόταση έκπληξη σοκ και δέος…από μεγάλο μέτοχο εισηγμένης εταιρίας

Σταχυολογήσαμε ορισμένες σύντομες ειδήσεις και τις παρουσιάζουμε από τον χώρο των τραπεζών και επιχειρήσεων.

Η Standard and Poor’s στις 22 Απριλίου δεν θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s στις 22 Απριλίου 2022 δεν θα αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία.
Η Standard and Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Με εξαίρεση την βαθμολογία της DBRS στην κλίμακα ΒΒ High που είναι και η υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδος και της Moody’s σε Ba3 με σταθερές προοπτικές που είναι η χαμηλότερη βαθμολογία… η μέση κλίμακα αξιολόγησης της Ελλάδος είναι ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Δεν αναμένεται η Standard and Poor’s να αλλάξει την βαθμολογία της Ελλάδος καθώς η διεθνής κρίση, η αύξηση του κόστους δανεισμού – το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση 2,65% - λειτουργούν κατά μιας αναβάθμισης.
Η επόμενη αξιολόγηση από την Standard and Poor’s είναι προγραμματισμένη για τις 21 Οκτωβρίου 2022.

Κληρώνει στις 3 Μαίου 2022 για την Attica bank

Στις 3 Μαίου 2022 η Attica bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης 2021 που προφανώς θα έχει ζημίες καθώς και την άσκηση δέουσας επιμέλειας.
Η άσκηση δέουσας επιμέλειας θα εστιάζει στον ισολογισμό της τράπεζας της Attica bank από όπου θα προκύπτει ότι οι ζημίες και η ανάγκη για νέες προβλέψεις είναι πολύ μικρές.
Ωστόσο όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται προφανώς στις τιτλοποιήσεις που ίσως έως τότε – δηλαδή στις 3 Μαίου – να τις έχει αξιολογήσει ο καναδικός οίκος DBRS.
Η διαδικασία αυτή είναι πολύ κρίσιμη όχι μόνο γιατί θα προκύψουν από τις τιτλοποιήσεις των NPEs νέες ζημίες αλλά κυρίως γιατί θα κρίνει το ύψος της δεύτερης φάσης ανακεφαλαιοποίησης και βεβαίως τον χρόνο ιδιωτικοποίησης της Attica bank.
Ο αρχικός σχεδιασμός θέλει 3 ανακεφαλαιοποιήσεις.
Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με την αύξηση των 240 εκατ.
Η δεύτερη φάση θα είναι αύξηση των 130 με 150 εκατ και η τρίτη φάση θα είναι μια αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου.
Υπάρχουν δύο εκτιμήσεις…
Η πρώτη η απαισιόδοξη θέλει την συνολική ζημία σε 600 εκατ οπότε η Attica bank θα χρειαστεί σημαντική αύξηση κεφαλαίου.
Η δεύτερη και αισιόδοξη υποστηρίζει ότι τελικά το ύψος της αύξησης κεφαλαίου θα είναι 130 με 140 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 62% της Attica bank, το ΤΜΕΔΕ το 14% και το Ellington το 9%.
Στόχος είναι στην τελική φάση το ΤΜΕΔΕ, το Ellington ή όποιος άλλος επενδυτής να κατέχουν το 68% της Attica bank και το ΤΧΣ το 30% με 32%.
Η διοίκηση Μακέδου στο ΤΜΕΔΕ πάντως προσπαθεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη της Attica bank μετά από χρόνια ζημιών και καταστροφών στον ισολογισμό…

Μια πρόταση έκπληξη σοκ και δέος…

Πληροφορούμαστε ότι έχει υποβληθεί μια πρόταση σοκ και δέος σε ένα μεγαλομέτοχο εισηγμένης εταιρίας από άλλο μεγάλο μέτοχο της ίδιας εταιρίας.
Προφανώς αυτό αποδεικνύει ότι ο μέτοχος που υπέβαλλε την πρόταση είναι σοβαρός, λειτουργεί θεσμικά και δείχνει ότι έχει σχέδιο ανάκαμψης που η χρηματιστηριακή αγορά όταν το πληροφορηθεί… θα το επιδοκιμάσει.
Προσεχώς θα έχουμε να πούμε περισσότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης