Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το τέλος των κυμαινόμενων επιτοκίων στα τραπεζικά δάνεια - Η επιλογή σταθερού επιτοκίου αποφέρει οφέλη

Το τέλος των κυμαινόμενων επιτοκίων στα τραπεζικά δάνεια - Η επιλογή σταθερού επιτοκίου αποφέρει οφέλη
Το τρίμηνο Euribor τιμολογείται 1,11% σε ένα χρόνο από τώρα
Σχετικά Άρθρα

Πιο κοντά έρχονται οι αυξήσεις επιτοκίων και στην Ευρωζώνη, έστω κι αν η ΕΚΤ παραμένει η πιο επιφυλακτική κεντρική Τράπεζα του κόσμου.
Και μπορεί η ΕΚΤ να άφησε αμετάβλητο χθες το επιτόκιο της ωστόσο, το “ταξίδι” - κατά την πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Λαγκάρντ – ξεκίνησε, υπογραμμίζοντας και το ρίσκο της ευρωπαϊκής οικονομίας σ ένα ενδεχόμενο εμπάργκο πρός την ρωσική ενέργεια.
Το κλειδί, βεβαίως, είναι η εξέλιξη του πληθωρισμού ο οποίος δεν προβλέπεται να καμφθεί άμεσα λόγω ενέργειας και φυσικά του πολέμου.
Το προηγούμενο διάστημα, οι τράπεζες προχώρησαν σε παροτρύνσεις πρός δανειολήπτες για αλλαγή του κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερό δίχως να βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τραπεζικά στελέχη.
Σε κάθε περίπτωση το επιτοκιακό περιβάλλον έχει μεταβληθεί άρδην, ειδικά σ ότι αφορά τις επιχειρήσεις και το κόστος δανεισμού, ενώ και τα νοικοκυριά, όπως θα δούμε, θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα.
Μάλιστα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά οι οποίες το προηγούμενο διάστημα άκουσαν τις εκκλήσεις τραπεζικών στελεχών να μετατρέψουν το δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου μπορεί να επιβαρύνθηκαν κατά τι, αλλά τώρα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη τα ποσά που θα κληθούν θα είναι λιγότερα σε σχέση με την αύξηση των επιτοκίων την οποία τιμολογεί σήμερα η αγορά.
Και το επιτόκιο αναφοράς (τρίμηνο euribor) έχει σημασία καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των δανείων (στεγαστικών και επιχειρηματικών) τιμολογείται μ αυτό το επιτόκιο αναφοράς.
Συγκεκριμένα, όπως εξηγεί τραπεζικό στέλεχος της αγοράς ομολόγων, το τρίμηνο Euribor κυμαινόταν χθες σε -0,42% ενώ σε τρείς μήνες από τώρα θα βρίσκεται σε -0,23%, σε έξι μήνες +0,48% και σε ένα χρόνο από τώρα +1,11%. Ενώ λοιπόν μέχρι πρόσφατα η αγορά πιθανολογούσε δυο αυξήσεις επιτοκίων ( από 25 μονάδες βάσης ) σήμερα, τα επιτόκια 1 – 1,5% από την ΕΚΤ στα τέλη του χρόνου αποτελεί ένα από τα πιο βάσιμα σενάρια.

Yψηλότερες επιβαρύνσεις στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου

Τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου αναμένεται να έχουν να έχουν υψηλότερες επιβαρύνσεις με βάση τα όσα τιμολογεί σήμερα η αγορά.
Όπως προαναφέρθηκε η αύξηση της δόσης στα δάνεια με την άνοδο των επιτοκίων υπερβαίνει τα όσα πλήρωσαν οι δανειολήπτες οι οποίοι έσπευσαν να μετατρέψουν τα δάνεια τους σε δάνεια σταθερού επιτοκίου. Επιπλέον, σ ότι αφορά τις τράπεζες εν όψει της αύξησης του επιτοκίου της ΕΚΤ είναι σαφές ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα περνούν την όποια αύξηση άμεσα στα δάνεια ενώ από την άλλη πλευρά ( καταθέσεις ) η άνοδος θα είναι δυσανάλογα χαμηλότερη. Στην περίπτωση λ.χ που το επιτόκιο αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης η μεταβολή θα περάσει αυτόματα στα δανειακά χαρτοφυλάκια, ενώ αντίθετα η άνοδος στις καταθέσεις θα είναι σχεδόν μηδενική κατά 0,01-0,02%. Αυτή η επιτοκιακή διαφορά έχει ήδη προεξοφληθεί στις τραπεζικές μετοχές. Εν τω μεταξύ οι τράπεζες, εξετάζουν τις συναλλαγές στην δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων προκειμένου να αποκτήσουν δάνεια ενήμερα και να ενισχύσουν μ αυτόν τον τρόπο τα επιτοκιακά τους έσοδα.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης