Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προστασία από απολύσεις και 5,5% αυξήσεις στην τριετία 2021-24 συμφώνησαν Τράπεζες –ΟΤΟΕ στην νέα κλαδική σύμβαση

Προστασία από απολύσεις και 5,5% αυξήσεις στην τριετία 2021-24 συμφώνησαν Τράπεζες –ΟΤΟΕ στην  νέα κλαδική σύμβαση
Η ΟΤΟΕ και οι Τράπεζες, κατέληξαν στις 31/3/2022 – μετά από 3 μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων – σε συμφωνία για το περιεχόμενο της νέας κλαδικής ΣΣΕ 2022-2024
Κατέληξαν σε συμφωνία Τραπεζίτες και ΟΤΟΕ και έπεσαν οι υπογραφές στην νέα τριετούς διάρκειας συλλογική σύμβαση εργασίας. Δίνει πραγματικές αυξήσεις στο τέλος της περιόδου της τάξης του 5,5%, ενώ στα σημαντικά είναι η ρήτρα προστασίας της απασχόλησης από απολύσεις.

Με τη σύμβαση:

  • Βελτιώνονται, με κλιμάκωση σε ορίζοντα τριετίας, οι αποδοχές του Ενιαίου Μισθολογίου συνολικά κατά 5,5%. Ταυτόχρονα, προστατεύεται η θεσμική αξία του Ενιαίου Μισθολογίου.
  • Για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. τέτοιας ευρύτητας στη χώρα, ο εισαγωγικός βασικός μισθός (κλιμάκιο) του Ενιαίου Μισθολογίου θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.
  • Θεσπίζονται, πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. στην Ελλάδα, 15 σημεία ρυθμίσεις – πλαίσιο για την Τηλεργασία, με την υιοθέτηση μεγάλου μέρους του αντίστοιχου διεκδικητικού πλαισίου της ΟΤΟΕ: Προβλέπεται το δικαίωμα αποσύνδεσης με τη λήξη του ωραρίου. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί βάση για παραπέρα βελτιώσεις και εξειδικεύσεις στο επιχειρησιακό επίπεδο.
  • Επεκτείνεται η ισχύς των ρυθμίσεων για τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων και για την επόμενη τριετία.
  • Κωδικοποιούνται και βελτιώνονται οι όροι χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας.

Διασφαλίζονται οι παροχές για τις κατασκηνώσεις.

  • Διατηρούνται οι ενισχύσεις για ερευνητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες, καθώς και οι ενισχύσεις για τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, που απευθύνονται στους εργαζόμενους του κλάδου.
  • Ρυθμίζεται η κωδικοποίηση των ισχυουσών διατάξεων των κλαδικών Σ.Σ.Ε., που ανέκυψε με τον ν. 4808/21, χωρίς αμφισβήτηση υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων και της ακροτελεύτιας διάταξης της Σ.Σ.Ε. του κλάδου.

Σε μια εποχή που απομένουν ελάχιστες κλαδικές Σ.Σ.Ε. στη χώρα, ενώ οι προκλήσεις της ψηφιακής Τραπεζικής και οι ανάγκες θεσμικής και συλλογικής προστασίας των συναδέλφων μας πολλαπλασιάζονται, η ΟΤΟΕ, μέσα από συστηματικές, τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις κατάφερε και πέτυχε:

  • Να προασπίσει αποφασιστικά τον θεσμό των κλαδικών Σ.Σ.Ε., έτσι ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι μια ικανοποιητική και αξιοπρεπή Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Να διασφαλίσει πλήρως όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις για τα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα των συναδέλφων, παρέχοντάς τους ασφάλεια και προοπτική για την επόμενη τριετία.
  • Να διαμορφώσει μια νέα Σ.Σ.Ε. σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της νέας εποχής. Μια Σ.Σ.Ε. – εφαλτήριο για νέες εργασιακές κατακτήσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Η νέα τριετής Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στέλνει ισχυρό θεσμικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Αντώνης Βασιλόπουλος

otoe1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης