Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ελληνικές τράπεζες: Διέξοδος η αύξηση στα εγγυοδοτικά δάνεια - κεφάλαια κίνησης μόνο σε αξιόχρεους

Ελληνικές τράπεζες: Διέξοδος η αύξηση στα εγγυοδοτικά δάνεια - κεφάλαια κίνησης μόνο σε αξιόχρεους
Στις μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, συνήθως δανειοδοτούνται, όχι οι επιχειρήσεις αλλά ο φορέας
Σχετικά Άρθρα

Σε μια περίοδο όπου έχει σημάνει συναγερμός στα τραπεζικά επιτελεία προκειμένου να μην δημιουργηθεί νέο κύμα κόκκινων δανείων λόγω της ενεργειακής αποσταθεροποίησης, τραπεζικές πηγές, προκρίνουν την επέκταση των εγγυοδοτικών δανείων, δηλαδή των δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Αν και οι Τράπεζες λαμβάνουν καθημερινά μηνύματα από τους πελάτες τους, για την υπέρογκη αύξηση του κόστους – λ.χ στον τουριστικό κλάδο οι πρώτες ύλες και η αυξημένη μισθοδοσία για το 2022 αποτελούν ήδη “αγκάθια”- σύμφωνα με τραπεζική πηγή οι τράπεζες προσανατολίζονται να παρέχουν αυστηρά κεφάλαια κίνησης μόνο προς τις αξιόχρεες επιχειρήσεις.
Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, δηλαδή πέραν των 80 – 100 χιλ που θεωρούνται δανειοδοτήσιμες, οι λύσεις θα προκύψουν μόνο με την εγγύηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ατραπεζικά στελέχη.
Στις μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, συνήθως δανειοδοτούνται, όχι οι επιχειρήσεις αλλά ο φορέας.
Εκεί συνήθως δίδονται δάνεια σε φυσικά πρόσωπα, ενώ οι υπόλοιπες είναι είτε ζημιογόνες, είτε υπερδανεισμένες.
Και πρόκειται για ένα μεγάλο τμήμα της οικονομίας, περί τις 700.000 επιχειρήσεις

Τα δάνεια 9,5 δισ. ευρώ ύψους μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας σε 31.800 επιχειρήσεις δεν αρκούν

Στις τελευταίες τα προβλήματα δεν λύθηκαν ούτε με τα προγράμματα εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ( ΕΑΤ ) καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2021, τα δάνεια που δόθηκαν δεν ξεπέρασαν τις 40.000 επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα, από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid -19 εγκρίθηκαν και δόθηκαν δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ πρός 16227 επιχειρήσεις.
Από το χαρτοφυλάκιο δανείων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων εγκρίθηκαν και δόθηκαν δάνεια κεφαλαίου κίνησης, ύψους 3,5 δισ. ευρώ πρός 15573. Επίσης, εγκρίθηκαν δάνεια προς 654 μεγάλες επιχειρήσεις δάνεια, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Κάτω από τις συνεχείς πληθωριστικές πιέσεις είναι προφανές ότι, οι χιλιάδες επιχειρήσεις πέραν των 80. χιλ δανειοδοτήσιμων αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα τα οποία επιλύονται συνήθως με προσωπική εργασία των ιδιοκτητών και φυσικά απολύσεις.
Η επέκταση των προγραμμάτων εγγυοδοσίας με την προσθήκη υφιστάμενων προγραμμάτων (λ.χ Invest EU) αποτελούν μια λύση καθώς σύμφωνα και με αρμόδια στελέχη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν καν το εύρος των προγραμμάτων στα οποία μπορούν να απευθυνθούν για να χρηματοδοτηθούν.
Τα δε προγράμματα, αφορούν όλους τους κλάδους των επιχειρήσεων.
Όπως αναφέρει τέλος τραπεζικό στέλεχος, το επόμενο διάστημα οι τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν σε ελέγχους τόσο σε παραγωγούς, όσο σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να προληφθούν αφενός οι πτωχεύσεις ενεργειακών εταιρειών και αφετέρου να διαπιστωθούν οι καθυστερήσεις από τους αυξημένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης