Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σχεδόν 1 δισ. ζημία για την ΤτΕ από τις αγορές 35 δισ. ελληνικών ομολόγων – Δαπανάει το buffer προβλέψεων 7,5 δισ

Σχεδόν 1 δισ. ζημία για την ΤτΕ από τις αγορές 35 δισ. ελληνικών ομολόγων – Δαπανάει το buffer προβλέψεων 7,5 δισ
H ΤτΕ έχει μόλις 658 εκατ κεφάλαια αλλά και μαξιλάρι προβλέψεων 7,5 δισεκ. το οποίο χρησιμοποιούσε για το ELA την έκτακτη παροχή ρευστότητας και τώρα την χρησιμοποιεί για να καλύπτει τις ζημίες από τα ομόλογα

Ως γνωστό η ΕΚΤ μέσω της εθνικής κεντρικής τράπεζας εν προκειμένω της Τράπεζα της Ελλάδος αγοράζει από την δευτερογενή αγορά κρατικά ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας.
Η ΤτΕ διακρατεί λοιπόν 35 δισεκ. ελληνικά ομόλογα που τα αγόρασε μέσω του προγράμματος πανδημίας.
Η νέα εξέλιξη είναι ότι λόγω της αύξησης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έφθασε το 10ετές από 0,55% χαμηλό στο 2,55% πρόσφατα – με υψηλό 2,74% - καταγράφει η ΤτΕ λογιστικές ζημίες σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ.
Για την ιστορία επισημαίνεται ότι η ΤτΕ έχει μόλις 658 εκατ κεφάλαια αλλά και μαξιλάρι προβλέψεων 7,5 δισεκ. το οποίο χρησιμοποιούσε για το ELA την έκτακτη παροχή ρευστότητας και τώρα την χρησιμοποιεί για να καλύπτει τις ζημίες από τα ομόλογα.

Η έκπληξη της Βρετανίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας έχει απαιτήσει όταν προκύπτουν ζημίες από τις επαναγορές βρετανικών ομολόγων, να τις καλύπτει το ελληνικό δημόσιο.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αντί να προτείνει οι κρατικές εγγυήσεις 21 δισεκ. από τον νόμο για τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 που αφορά τις τιτλοποιήσεις NPEs να περάσουν στο κρατικό χρέος – κάτι που θα ήταν μεγάλο λάθος προφανώς – ας ζητήσει οι ζημίες από τα ελληνικά ομόλογα να καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο κατά τα βρετανικά πρότυπα.

Παραθέτουμε την παραπομπή για όποιον ενδιαφέρεται:

https://publications.parliament.uk/pa/ld5802/ldselect/ldeconaf/42/4207.htm

Μια διαφορετική ανάλυση

Πίσω από τη μάχη για να πειστούν όλοι ότι ο πληθωρισμός δεν είναι ένα μόνιμο πρόβλημα, αλλά παροδικό βρίσκεται η ανάγκη να διατηρηθούν τα επιτόκια και οι αποδόσεις των ομολόγων υπό έλεγχο.
Στο παρελθόν, ο κύκλος των επιτοκίων οφειλόταν εξ ολοκλήρου στην επέκταση και συρρίκνωση του δανεισμού των εμπορικών τραπεζών.
Αλλά αυτό συνέβαινε πριν οι κεντρικές τράπεζες δημιουργήσουν χαρτοφυλάκια ομολόγων μέσω ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτό όχι μόνο εκθέτει τις κεντρικές τράπεζες στον κύκλο των επιτοκίων, αλλά δεν έχουν αυξήσει την κεφαλαιακή τους βάση για να συμβαδίζουν με την επέκταση των ισολογισμών τους.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει κατακόρυφα τους ισολογισμούς τους αλλά όχι και τα κεφάλαια τους πράξη αδιανόητη για μια εμπορική τράπεζα.
Το πρόβλημα με την αύξηση των επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων εδράζεται στο εξής: οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι αφερέγγυες με τις υποχρεώσεις στους ισολογισμούς τους καθώς υπερβαίνουν πλέον το ενεργητικό τους.

Η περίπτωση της ΕΚΤ και τα αρνητικά ίδια κεφάλαια των εθνικών κεντρικών τραπεζών

Η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα αποτελούν εξαίρεση, με όλους τους μετόχους της δηλαδή τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να βυθίζονται στα αρνητικά ίδια κεφάλαια με μικρές εξαιρέσεις των κεντρικών τραπεζών της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Σλοβενίας.

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη υπόθεση εργασίας ότι οι εμπορικές τράπεζες αναλαμβάνουν κίνδυνο ενώ οι κεντρικές τράπεζες δεν αναλαμβάνουν κανέναν.
Τα χρήματα που δημιουργούνται από τον αέρα υπερτερούν των τραπεζικών καταθέσεων.
Οι εμπορικές τράπεζες είναι αυτές που αποτυγχάνουν και οι κεντρικές τράπεζες είναι αυτές που διασώζουν.
Είναι οι δανειστές έσχατης ανάγκης.

Ως εκ τούτου, η οικονομική τους ακεραιότητα δεν αμφισβητείται. Φυσικά, συνήθως δεν συμπεριλαμβάνουμε τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων χωρών, αλλά οποιοσδήποτε κίνδυνος θεωρείται πάντα ότι εστιάζει στα νομίσματά τους και όχι στο ίδρυμα. Γνωρίζουμε ότι η Αποθεματική Τράπεζα της Ζιμπάμπουε μπορεί και εφαρμόζει ορισμένες μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές, αλλά δεν θα ακούσετε να αμφισβητείται η επιβίωση της.
Θεωρείται γενικά ότι σε οποιοδήποτε έθνος μια κεντρική τράπεζα που μπορεί να εκδώσει το νόμισμά της σε απεριόριστες ποσότητες δεν μπορεί ποτέ να καταρρεύσει, είναι το νόμισμα που αποτυγχάνει και όχι η κεντρική τράπεζα.

Ποσοτική χαλάρωση και πληθωρισμός

Αυτό άλλαξε το 2000, όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας ήταν η πρώτη που εισήγαγε ποσοτική χαλάρωση ή QE.
Το QE υιοθετήθηκε μόνο από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης που οδήγησε στην αποτυχία της Lehman.
Και μετά το γεγονός αυτό, το QE έχει γίνει μόνιμο χαρακτηριστικό της νομισματικής πολιτικής, οι κεντρικές τράπεζες έχουν καταστεί ο τελικός αγοραστής κρατικών ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές.

Σύμφωνα με το καταστατικό κάθε της κεντρικής τράπεζας, το QE είναι ένα μη συμβατικό εργαλείο νομισματικής πολιτικής που χρησιμοποιείται μόνο όταν τα επιτόκια έχουν μειωθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Εάν ο ρυθμός πληθωρισμού των τιμών εξακολουθεί να είναι κάτω από τον καθορισμένο στόχο του 2% και η συνολική παραγωγή θεωρείται ότι είναι χαμηλότερη από το δυνητικό, τότε εφαρμόζεται το QE.
Και υπάρχει ο κανόνας Taylor, ο οποίος υποστηρίζει ότι μια κεντρική τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια όταν ο πληθωρισμός είναι σταθερά κάτω από το επίπεδο στόχο του 2%, ή όταν η αύξηση του ΑΕΠ είναι πολύ αργή και κάτω από τις δυνατότητές της, ακόμα κι αν συνεπάγεται αρνητικά επιτόκια.
Το QE τότε δικαιολογείται ως εναλλακτική ή επιπρόσθετη αυτής της αφύσικης συνθήκης.

Το αποτέλεσμα ήταν μια έκρηξη στο μέγεθος των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών.
Το συνολικό ενεργητικό στους ισολογισμούς της Fed, της ΕΚΤ, της BOJ και της Peoples Bank of China αυξήθηκε από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2007 σε 31 τρισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, αύξηση περισσότερο από έξι φορές.
Είναι μια αύξηση που συνέβαλλε στην φούσκα των μετοχών και σε αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα, έφθασαν 19 τρισεκ. ομόλογα να έχουν αρνητικά επιτόκια πριν μήνες.

Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα αυτής της συντονισμένης παγκόσμιας επέκτασης του νομίσματος ήταν οι εκτεταμένες αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων, της εργασίας και των καταναλωτικών αγαθών.
Δυστυχώς πολλοί ξέχασαν ότι αν αυξήσεις την ποσότητα ενός νομίσματος, μειώνεις την αγοραστική του δύναμη, ένα απλό γεγονός που τείνει να αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των τιμών. Μέχρι σήμερα, δεν θα βρείτε κανέναν κεντρικό τραπεζίτη να συνδέει τον πληθωρισμό των τιμών με τη λεγόμενη νομισματική πολιτική, κατηγορώντας πάντα άλλους απροσδόκητους παράγοντες του ιδιωτικού τομέα αλλά ποτέ την νομισματική πολιτική.

Αυτή η τύφλωση στην αποδοχή των αιτιών επιδρά και στην αντιμετώπιση του προβλήματος η οποία είναι η αύξηση του κόστους του χρήματος, δηλαδή τα επιτόκια.
Τα επιτόκια είναι μόνο το κόστος των χρημάτων για έναν δανειολήπτη που υπολογίζει την απόδοση μιας επένδυσης.
Οι αποταμιευτές, αντιθέτως το βλέπουν διαφορετικά.
Οι αγορές δείχνουν τώρα ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν, επειδή τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα μηδενικών επιτοκίων είναι αφύσικα.

Η ΕΚΤ και το ευρωσύστημα

Η ΕΚΤ και το δίκτυο των εθνικών κεντρικών τραπεζών της διαφέρουν από τις άλλες κεντρικές τράπεζες, επειδή η ΕΚΤ δεν είναι υπεύθυνη έναντι μιας εθνικής κυβέρνησης και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες έχουν διπλή εντολή προς την ίδια την ΕΚΤ και προς τις εθνικές τους κυβερνήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να απευθυνθεί σε μια κυβέρνηση για να καλύψει ένα έλλειμμα στους λογαριασμούς της. Οι μέτοχοί της είναι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ που κατέχουν μετοχές στην ΕΚΤ.
Έχει δημιουργηθεί η κατάσταση όπου οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων υπονομεύουν τα οικονομικά της ΕΚΤ και των μετόχων της ταυτόχρονα, απαιτώντας από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Με εξαίρεση την Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, όλες οι εθνικές κεντρικές τράπεζες έχουν δει απώλειες να υπερβαίνουν τα ίδια κεφάλαιά τους λόγω της πτώσης των τιμών των ομολόγων.
Για τα ιταλικά, ισπανικά, ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων που έχει αγοράσει η ΕΚΤ, οι μειώσεις των τιμών είναι περισσότερες.

Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης είναι συγκλονιστικά.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει το πρόσθετο πρόβλημα του συστήματος διακανονισμού TARGET2, όπου οι ανισορροπίες ανέρχονται σε σχεδόν 1,792 τρισεκατομμύρια ευρώ, με πρόσθετους παράγοντες που ανεβάζουν τις συνολικές προσαρμογές ανισορροπίας σε 2,476 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Το TARGET2 πιστεύεται ότι κρύβει επισφαλείς οφειλές σε εξασφαλίσεις επαναγοράς, οι οποίες, εάν παρέμεναν στα εθνικά εμπορικά τραπεζικά συστήματα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χαρακτηρίζονταν ως μη εξυπηρετούμενα.
Το σύστημα διακανονισμού της Ευρωζώνης αντανακλά επίσης τα υπόλοιπα από καθαρούς εξαγωγείς, όπως η Γερμανία, και καθαρούς εισαγωγείς, όπως η Ιταλία.

Θεωρητικά, αυτές οι ανισορροπίες δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν προκύψει.
Για παράδειγμα, η γερμανική Bundesbank οφείλει 1,261 τρισεκατομμύρια ευρώ από άλλες Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες, ιδίως από την Ιταλία και την Ισπανία, καθώς και από την ίδια την ΕΚΤ.
Τα ακόλουθα προέρχονται από ένα έγγραφο του Karl Whelan που επικρίνει τις ανησυχίες του Jens Weidemann για τις ανισορροπίες του TARGET2 που εκφράστηκαν σε επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi το 2012:

«…κάθε εθνική κεντρική τράπεζα στο Ευρωσύστημα έχει επί του παρόντος περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις τους και οι συνολικές πιστώσεις Target2 ισούνται με τις υποχρεώσεις Target2.
Έτσι, η πιο πιθανή επίλυση των ανισορροπιών του Target σε περίπτωση πλήρους διάλυσης του ευρώ θα ήταν μια συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται από οφειλέτες Target2 που θα παραδοθούν στους πιστωτές Target2 για να τακτοποιήσουν το υπόλοιπο.
Αυτό μπορεί να αφήσει την Bundesbank να κατέχει ένα σύνολο περιουσιακών στοιχείων που προέρχονται από περιφερειακές χώρες και που μπορεί να αξίζουν λιγότερο από αυτήν την ονομαστική αξία, αλλά αυτό το σενάριο θα είχε ως αποτέλεσμα ζημίες για την Bundesbank που θα ήταν πολύ μικρότερες από την τρέχουσα αξία της πίστωσης Target2».

Μέρος του προβλήματος είναι ο δανεισμός από την ΕΚΤ και των εθνικών κεντρικών τραπεζών σε εμπορικές τράπεζες μέσω repos. Μαζί με τα repos των εμπορικών τραπεζών, ολόκληρη η αγορά repo σε ευρώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 10 τρισ.
Αυτή η αγορά αναπτύχθηκε έντονα χάρη στην εξαιρετικά φθηνή χρηματοδότηση και τα στραβά μάτια στην ποιότητα των εξασφαλίσεων από ορισμένες από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες.
ecb1_1.png

tragets2.png

Συνέπειες για τις εμπορικές τράπεζες

Η μακροχρόνια υπόθεση ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι το δίχτυ ασφαλείας, οι δανειστές έσχατης ανάγκης όταν υπάρχει οικονομική ή χρηματοπιστωτική κρίση πρόκειται να αμφισβητηθεί από τις εύθραυστες συνθήκες των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Μολονότι μπορεί να υπάρξει κάποια ζημιά στα εθνικά νομίσματα, ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα υποθέτει ότι αυτό θα ήταν εύλογο κόστος για την προστασία των συμφερόντων των καταθετών και ότι οι τραπεζικές καταθέσεις πρέπει να προστατευθούν πάση θυσία.

Να βρεθεί τρόπος να ενισχυθούν τα κεφάλαια των εθνικών κεντρικών τραπεζών

Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να ενισχυθεί το μετοχικό κεφάλαιο στις κεντρικές τράπεζες με ίδια κεφάλαια.
Οι ομοιότητες με την αποτυχία του σχεδίου του John Law στον Μισισιπή πριν από 302 χρόνια σχεδόν μέχρι σήμερα είναι αξιοσημείωτες.
Στα τέλη Φεβρουαρίου 1720, η Law's Banque Royale επρόκειτο να συγχωνευθεί με το εγχείρημά του στο Μισισιπή, αλλά το σχέδιο είχε ήδη καταρρεύσει.
Όσο περισσότερες μετοχές αγόρασε η τράπεζα για να υποστηρίξει την πτώση της τιμής της μετοχής του Μισισιπή, τόσο περισσότερα τραπεζογραμμάτια κυκλοφόρησαν υπονομεύοντας την αγοραστική τους δύναμη.
Ο χρυσός ως αποθηκευτικό νόμισμα αυξήθηκε και οι πολίτες άρχισε να απορρίπτουν τα τραπεζογραμμάτια.
Οι επενδυτές άρχισαν να πωλούν μετοχές και τα τραπεζογραμμάτια, όταν ο νόμος άρχισε να κατάσχει τα χρυσά νομίσματα.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στις κεντρικές τράπεζες αρχίζει να μοιάζει με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Banque Royale.
Οι πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης για τη στήριξη των αξιών των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων δεν διαφέρουν από το πρόγραμμα στήριξης μετοχών του Law για το εγχείρημά του στο Μισισιπή.

Οι μετοχές του Μισισιπή άρχισαν να πέφτουν από 12.000 λίβρες στα μέσα Φεβρουαρίου σε 8.500 λίβρες την 1η Μαρτίου.
Το νόμισμα άρχισε επίσης την κατάρρευσή του και μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν υπήρχε συναλλαγματική ισοτιμία για αυτό στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Άμστερνταμ, που σημαίνει ότι είχε γίνει άχρηστο.
Σήμερα, οι αξίες των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων έχουν αρχίσει να μειώνονται και αντανακλάται στη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, όπως και τα νομίσματα.

Με βάση το προηγούμενο του John Law, όχι μόνο μπορέσαμε να προβλέψουμε την εξέλιξη των γεγονότων σήμερα, αλλά λαμβάνουμε ανησυχητικά σημάδια ότι αυτό που συνέβη στη Γαλλία το 1720 στον πρόδρομο του Law των σημερινών κεντρικών τραπεζών επαναλαμβάνεται τώρα σε παγκόσμια κλίμακα.
Και σίγουρα, οι χρεοκοπίες των σύγχρονων κεντρικών τραπεζών ήταν τα μόνα κομμάτια του παζλ που έλειπαν — μέχρι τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης