Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ξεχάστε πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα γίνει – Ουδέτερη η Fitch για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που γίνονται ακριβές

Ξεχάστε πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα γίνει – Ουδέτερη η Fitch για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που γίνονται ακριβές
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν προεξοφλήσει τα θετικά νέα των τραπεζών για τους επόμενους 12 με 16 μήνες
Σχετικά Άρθρα

Προγραμματίζεται Σύνοδος Κορυφής για το Ουκρανικό και Ρωσία και ΗΠΑ έχουν αποδεχθεί να συμμετάσχουν… οπότε η τρομολαγνεία ότι επίκειται ρωσική επίθεση, εισβολή και άλλα καταστροφολογικά που διακινήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες πέφτουν στο κενό.
Όπως είχε κατ΄ επανάληψη αναφέρει το bankingnews η πιθανότητα ένοπλης σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την ημιανεξάρτητη περιοχή του Donbass ήταν και παραμένει μηδενική.

Πως θα αντιδράσουν οι αγορές;

Σε κάποιο βαθμό οι αγορές, τα χρηματιστήρια αλλά και οι αγορές ομολόγων δεν είχαν πιστέψει ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένοπλη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Μπορεί για μια ακόμη φορά ο αμερικανικός παράγοντας να έπεσε έξω, λίγο πριν ανακοινωθεί ότι θα υπάρξει Σύνοδος Κορυφής για το Ουκρανικό… τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σε αποκλειστικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι η επίθεση των Ρώσων ξεκίνησε.
Η αξιοπιστία ενημέρωσης στις ΗΠΑ έχει καταβαραθρωθεί και δεν είναι τυχαία η κατάρρευση της τηλεθέασης πολλών καναλιών με κυριότερη του CNN.
Τα χρηματιστήρια για λίγο θα αντιδράσουν ανοδικά, καθώς ένας κίνδυνος απομακρύνεται, αλλά σε μεγάλο βαθμό οι επενδυτές δεν είχαν πιστέψει το σενάριο του πολέμου.
Υπό αυτό το πρίσμα τα διεθνή χρηματιστήρια θα κινηθούν ανοδικά.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δείξει να κολλάει στην ζώνη των 960 μονάδων αλλά μια προσέγγιση των 1000 με 1020 μονάδων δεν θα ήταν απίθανο σενάριο.
Ωστόσο ο ενθουσιασμός δεν θα κρατήσει πολύ…

Μήπως οι ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να γίνονται ακριβές;

Ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει μια αξιοσημείωτη άνοδο.
Χρηματιστηριακά αποτιμώνται στα 12,8 δισεκ. ευρώ όπερ σημαίνει ότι η σχέση χρηματιστηριακής τιμής προς ίδια κεφάλαια περί τα 22 δισεκ. διαμορφώνεται σε 0,58 ενώ ειδικά η Eurobank αποτιμάται 0,75.
Η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών έως την κλίμακα Β+ από την Fitch θα είναι σχετικά ουδέτερη καθώς ήδη οι ελληνικές τράπεζες βαθμολογούνται στην κλίμακα αυτή από άλλους οίκους αξιολόγησης.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες βαθμολογούνται με βάση την Fitch δύο κλίμακες χαμηλότερα από την βαθμολογία της Ελλάδος που είναι ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Πρακτικά λοιπόν η αναβάθμιση από την Fitch των ελληνικών τραπεζών είναι ουδέτερη εξέλιξη…
Βραχυπρόθεσμα θα δώσει ένα θετικό τόνο αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα.
Τα ανοδικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών δεν είναι πολλά, ήδη ορισμένες εξ αυτών διαπραγματεύονται σε υπερτιμημένη ζώνη.
Να τονιστεί ότι στις τρέχουσες τιμές των τραπεζών περιλαμβάνονται

  • Κέρδη 1,8 δισεκ. το 2022
  • Μερίσματα που θα διανεμηθούν για την χρήση 2022 τον Μάρτιο του 2023 από Eurobank και Εθνική τράπεζα.
  • Κέρδη 500-550 εκατ ευρώ ετησίως για κάθε τράπεζα.

Οι μετοχές των τραπεζών έχουν προεξοφλήσει τα θετικά νέα των τραπεζών για τους επόμενους 12 με 16 μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης