Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μπορεί η Attica bank να ξαναγίνει «τράπεζα»; - Ναι αλλά υπάρχουν απαράβατοι όροι – Το DTC θα ενεργοποιηθεί ξανά;

Μπορεί η Attica bank να ξαναγίνει «τράπεζα»; - Ναι αλλά υπάρχουν απαράβατοι όροι – Το DTC θα ενεργοποιηθεί ξανά;

Το βασικό ερώτημα μετά την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank με 240 εκατ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το σχήμα ΤΜΕΔΕ που είναι φορέας εγγυοδοσίας και το Ellington είναι το εξής.
Η άσκηση δέουσας επιμέλειας που θα ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί με τα αποτελέσματα χρήσης 2021 στις 30 ή 31 Μαρτίου 2022 τι θα δείξει, τι ζημίες θα προκύψουν;
Επίσης όταν η DBRS ο καναδικός οίκος αξιολογήσει την Attica bank ως προς τις τιτλοποιήσεις NPEs για να ενταχθούν στον Ηρακλή 2 και το κράτος να παράσχει κρατικές εγγυήσεις, επίσης τι προβλέψεις θα ζητήσει ώστε η Attica bank να θεωρείται πλήρως εξυγιασμένη;

Αυτά τα ερωτήματα εφόσον απαντηθούν με τρόπο που να διασφαλίζουν ότι η Attica bank έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, μόνο τότε θα μιλάμε για την αρχή μιας νέας προσπάθειας.
Ο Θεόδωρος Πανταλάκης ο πρώην CEO κατά την άποψη μας δεν άφησε καμία παρακαταθήκη, έγιναν πειράματα τα οποία τίναξαν την Attica bank στον αέρα και για να αποτραπεί η χρεοκοπία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρενέβη για να διασωθεί η τράπεζα.
Ο Ηλίας Ξηρουχάκης ως διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιτέλεσε ένα σημαντικό ρόλο να διασφαλίσει ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ δεν θα θεωρηθεί κρατική βοήθεια – state aid – και το κυριότερο να συνδράμει στην διάσωση της Attica bank.

Απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα

Νέες ζημίες στην άσκηση δέουσας επιμέλειας

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα προκύψουν ζημίες στην Attica bank από την άσκηση δέουσας επιμέλειας.
Οι ζημίες θα προκύψουν ώστε να διασφαλιστεί ότι η DBRS που θα αξιολογήσει τις τιτλοποιήσεις δεν θα θέσει veto και θα δώσει την βαθμολογία ΒΒ.
Αν και η Attica bank έχει πολύ βεβαρημένο παρελθόν ζημιών ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι αυτό είναι το τελευταίο κύμα εξυγίανσης.
Οι ζημίες που θα προκύψουν εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεταξύ 100-130 εκατ ευρώ και θα εμφανιστούν στην χρήση 2021 που θα ανακοινωθεί στις 30 ή 31 Μαρτίου 2022.

Θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το DTC;

Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ενεργοποιείται όταν μια τράπεζα εν προκειμένω η Attica bank εμφανίζει ζημίες.
Στην περίπτωση αυτή οι ζημίες κατ΄ αναλογία του DTC καλύπτονται με έκδοση νέων μετοχών υπέρ του ΤΧΣ υπέρ του δημοσίου δηλαδή.
Επειδή οι νέες ζημίες στην Attica bank θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες το DTC θα ενεργοποιηθεί… ωστόσο οι βασικοί μέτοχοι μπορεί να αποφασίσουν να το μετακυλήσουν σε μελλοντικές χρήσεις.
Δηλαδή να καταγραφεί η ζημία, να προσδιοριστεί σε πόσο DTC αναλογεί και ακολούθως η Attica bank να αποφασίσει ότι θα το συμψηφίσει με οριοθετημένες μελλοντικές οικονομικές χρήσεις.

Ο βασικός στόχος των μετόχων

Ο βασικός στόχος των μετόχων η Ellington με 9,87% επενδύοντας 24,17 εκατ ευρώ, το ΤΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών ελέγχει το 14,70% ή 179,93 εκατ μετοχές της Attica bank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 62,93% ελέγχει 770,360 εκατ μετοχές ή επενδύοντας 154 εκατ ευρώ είναι ο εξής.
Η εξυγίανση να είναι η τελευταία και ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθεί όσο περισσότερο κεφάλαιο για την ανάπτυξη και λιγότερο για την εξυγίανση.
Εφόσον αυτό επιτευχθεί, επόμενος στόχος είναι η αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας, η δημιουργία προϋποθέσεων για κέρδη από το 2023, καθώς το 2022 θα εμφανίσει ισοσκελισμένο ισολογισμό ή οριακές ζημίες.

Όλα αυτά για να συμβούν θα πρέπει η Attica bank να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.
Το βασικότερο λάθος ήταν ότι δεν είχε διάφανους ισολογισμούς, παραποιούσε ή απέκρυπτε στοιχεία και το κυριότερο συστηματικά ζημίωνε τους μετόχους της.
Η νέα διοίκηση Ανδρεάδη που αποτελεί επιλογή των βασικών μετόχων και του ΤΧΣ πρέπει να σπάσει το απόστημα της αναξιοπιστίας και να αποδείξει ότι η Attica bank τα φέρνει όλα στα φως.
Οτιδήποτε λιγότερο θα πλήξει και την τελευταία προσπάθεια διάσωσης της Attica bank.
Εφόσον ολοκληρωθεί η εξυγίανση θα πρέπει να εστιάσουν στο νέο business plan και στην κατεύθυνση της Attica bank που θα είναι στοχευμένη χρηματοδότηση επιχειρηματικών κλάδων.
Μεγάλο μέρος του προσωπικού πρέπει να αντικατασταθεί και να μειωθεί ενώ απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό.

Υπό αυτό το πρίσμα η Attica bank θα μπορούσε να γυρίσει σελίδα στην προβληματική της ιστορία.
Με 208 εκατ κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να αξίζει 500 εκατ μετά την νέα εξυγίανση και την νέα ανακεφαλαιοποίηση και προφανώς σε βάθος χρόνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης