Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Fairfax θέλει 1,30 ευρώ την Eurobank, ο νόμος για το ΤΧΣ έρχεται, έκλεισε το deal με HSBC, περιέργως θετικά νέα για Attica bank

Το Fairfax θέλει 1,30 ευρώ την Eurobank, ο νόμος για το ΤΧΣ έρχεται, έκλεισε το deal με HSBC, περιέργως θετικά νέα για Attica bank
Η τρέχουσα αποτίμηση των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαμορφώνεται... Εθνική 1,34 δισεκ. Alpha bank 300 εκατ, Πειραιώς 500 εκατ, Eurobank 56 εκατ άθροισμα 2,2 δισεκ. ευρώ.
Σχετικά Άρθρα

Πολλά και ενδιαφέροντα από τον χώρο των τραπεζών και το bankingnews τα συγκέντρωσε και τα παρουσιάζει.
Υπάρχουν και κάποιες κυοφορούμενες ειδήσεις… που έρχονται και θα αποκαλυφθούν άμεσα… οπότε τις προσεχείς ημέρες αναμένεται νέα.

To Fairfax θέλει την Eurobank στα 1,30 ευρώ

Το Καναδικό fund και στρατηγικός επενδυτής της Eurobank, το Fairfax θέλει… το 1,30 ευρώ για την μετοχή της τράπεζας.
Το 1,30 ευρώ ισοδυναμεί 3.709 δισεκ. μετοχές Χ 1,30 ευρώ η μετοχή = 4,8 δισ πλησίον των 5 δισεκ ευρώ χρηματιστηριακή αξία από 4,2 δισεκ. τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας ή 1,1440 ευρώ
Στα 4,8 δισεκ. κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο με κεφάλαια σχεδόν 5,5 δισεκ. θα αποτιμάται P/BV 0,88 που θεωρούμε ότι είναι πανάκριβη αποτίμηση, η BNP Paribas αποτιμάται 0,74.
Το Fairfax ωστόσο θέλει το 1,30 ευρώ προφανώς για να πουλήσει π.χ. το 8% της Eurobank.
Είχε εκτιμηθεί ότι στα 1,05 ευρώ και πάνω θα πουλούσε το Fairfax μέρος των μετοχών που κατέχει στην Eurobank αλλά αυτό δεν έχει συμβεί και δεν φαίνεται να υπάρχει βιασύνη… στο καναδικό fund.
Θα πάρουν μέρισμα για το 2022 και ήδη από την αρχική επένδυση των 934 εκατ που επένδυσαν στην Eurobank λογιστικά εμφανίζουν απόδοση 1,38 δισεκ. αλλά μαζί με την απορρόφηση της Grivalia.
Η Eurobank πάντως δεν αναμένεται να παρουσιάσει καμία αρνητική έκπληξη (θετικό νέο) αλλά μήπως αρχίζει και γίνεται ακριβή (αρνητικό νέο).

Έκλεισε το deal της HSBC με την Pancreta Bank – Αναμένονται οι εγκρίσεις από την ΤτΕ

Το deal μεταξύ της HSBC με την Pancreta Bank έχει κλείσει, ωστόσο αναμένονται εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ΤτΕ διάκειται θετικά, μεταξύ άλλων και γιατί η Pancreta προετοιμάζει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ η οποία ήδη έχει καλυφθεί λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Στις 14 Φεβρουαρίου η επίσημη πρώτη του νέου CEO της Attica bank – Προσεχώς θετικά νέα

Στις 14 Φεβρουαρίου 2022 θα είναι η επίσημη πρώτη του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Attica bank Μιχάλη Ανδρεάδη.
Το ενδιαφέρον… ωστόσο είναι ότι από την Attica bank αναμένονται θετικές ειδήσεις… και προσέξτε το αναφέρουμε εμείς ως bankingnews που επί 8 χρόνια ασκούμε δριμύτατη κριτική για την λάθος πορεία της τράπεζας.
Στις 15 Φεβρουαρίου 2022 ειδικό ρεπορτάζ.

Την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου 2022 θα είναι έτοιμος ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με βάση αρμόδια πηγή.

Οι 5 βασικές πτυχές του νέου νόμου είναι

1)Χρόνος – διάρκεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ορίζεται ότι θα είναι 5ετούς διάρκειας όπερ σημαίνει 2022 +5 χρόνια = λήξη τέλος του 2027.
Ωστόσο στον νέο νόμο θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί τέλη του 2025 αλλά με την τελική κατάληξη του Ταμείου το 2027.
Όπως έδειξε ωστόσο η πρόσφατη εμπειρία, η διάρκεια – λήξη της λειτουργίας του Ταμείου είναι έννοια σχετική καθώς μπορεί να τροποποιηθεί.

2)Θα υπάρχει συγχώνευση του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής και θα αντικατασταθούν από ένα νέο διοικητικό συμβούλιο με μη εκτελεστικό Πρόεδρο και δύο εκτελεστικά μέλη εκ των οποίων ο ένας προφανώς θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος.
Φαίνεται ότι το τρίτο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής θα καταργηθεί αν και αυτό το ζήτημα παραμένει ανοικτό.

3)Θα συγκροτηθεί μια επιτροπή, η Επενδυτική Επιτροπή η οποία θα είναι αρμόδια για τα placement και τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ στις τράπεζες.
Η επιτροπή αυτή που θα είναι 3μελής θα πρέπει να έχει μεγάλη ευελιξία κινήσεων ώστε να μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την στιγμή που έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας να διαθέτει μετοχές σε επενδυτές.
Η στρατηγική εξετάζεται και περνούν οι μήνες ατελέσφορα δεν υφίσταται άπαξ και κάνει μεγάλη ζημία στις μετοχές των τραπεζών.
Το 2021 ένας από τους λόγους που η μετοχή της Εθνικής είχε αδρανοποιηθεί ήταν τα σχέδια για placement του 20% των μετοχών που στο τέλος δεν υλοποιήθηκε.

4)Το veto – αρνησικυρία καταργείται για όλα τα ζητήματα πλην ενός, της δυνατότητας που θα έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγκρίνει ή όχι αύξηση κεφαλαίου ώστε να αποφεύγονται θέματα σκόπιμου dilution – αραίωσης.
Ουσιαστικά το ΤΧΣ θα έχει veto μόνο για τις αυξήσεις κεφαλαίου και για κανένα άλλο ζήτημα.

5)Μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή του νόμου που έχει αποκαλύψει εδώ και πολλούς μήνες το bankingnews είναι οι περιορισμοί στην δομή των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
Η επιλογή να αποτελούνται τα μη εκτελεστικά μέλη από τραπεζίτες και ξένα μέλη αποδείχθηκε μη αποτελεσματικό και λειτουργικό.
Ο νέος νόμος θα δίνει την δυνατότητα τα μη εκτελεστικά μέλη να είναι έλληνες και να μην είναι και τραπεζίτες.
Θα υπάρχουν ορισμένες εύλογες ρήτρες π.χ. ένας επιχειρηματίας που έχει δανειστεί από μια τράπεζα δεν μπορεί να είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Προφανώς τα εκτελεστικά μέλη πρέπει να πληρούν τα αυστηρά πλαίσια του fit and proper της καταλληλότητας καθώς θα ασκούν την διοίκηση.

Ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ορισμένες προτάσεις που είναι ξεκάθαρα προς την σωστή κατεύθυνση.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 2,34% της Eurobank.
Η τρέχουσα αποτίμηση των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαμορφώνεται... Εθνική 1,34 δισεκ. Alpha bank 300 εκατ, Πειραιώς 500 εκατ, Eurobank 56 εκατ άθροισμα 2,2 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης