Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τραπεζίτες και ΟΤΟΕ αναζητούν τη «χρυσή τομή» για αυξήσεις με ωρίμανση 15% στην τριετία

Τραπεζίτες και ΟΤΟΕ αναζητούν τη «χρυσή τομή» για αυξήσεις με ωρίμανση 15% στην τριετία
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προστασία της εργασίας, στην συνεχή επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και στη διακοπή της συρρίκνωσης του δικτύου των καταστημάτων και στο φαινόμενο της εξωτερίκευσης εργασιών, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
Σχετικά Άρθρα

Με καλές προθέσεις από τις δυο πλευρές και σε αναζήτηση της «χρυσής τομής» για αυξήσεις της τάξης του 15% στην ωρίμανση της τριετίας 2022-24 ξεκίνησαν την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της ΟΤΟΕ για την σύναψη και υπογραφή της κλαδικής σύμβασης.
Η συνάντηση ήταν διερευνητική και σε καλό κλίμα με τον πρόεδρο της ΟΤΟΕ Γιώργο Μότσο να τονίζει την αδιαμφισβήτητη ουσιαστική βελτίωση των μεγεθών και των οικονομικών αποτελεσμάτων του κλάδου, με ακόμα μεγαλύτερη θετική προοπτική για τις Τράπεζες στην ερχόμενη τριετία, που θα καλύψει η νέα ΣΣΕ.

Τράπεζες χωρίς «κόκκινα δάνεια»

Ότι οι Τράπεζες, απαλλαγμένες πλέον από τον κύριο όγκο των «κόκκινων δανείων» και των αντίστοιχων κινδύνων και προβλέψεων, αλλά και με την προοπτική επικερδούς μόχλευσης σημαντικών πόρων από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, γυρίζουν σελίδα, επιστρέφοντας δυναμικά σε αναπτυξιακή τροχιά και σε καθαρή κερδοφορία.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προστασία της εργασίας, στην συνεχή επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και στη διακοπή της συρρίκνωσης του δικτύου των καταστημάτων και στο φαινόμενο της εξωτερίκευσης εργασιών, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Τραπεζών αντιμετώπισαν θετικά τη θεσμική διαδικασία της διαπραγμάτευσης κι επιφυλάχθηκαν να καταθέσουν τις δικές τους θέσεις στη νέα συνάντηση διαπραγμάτευσης, η οποία ορίστηκε για τα μέσα του Φεβρουαρίου.

«Πάγωμα»

Ως προς το οικονομικό σκέλος ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο «πάγωμα» του κλαδικού μισθολογίου από το 2012 και τις σημαντικές μισθολογικές απώλειες που υπέστησαν μέχρι σήμερα οι τραπεζοϋπάλληλοι.

  • Την ανάγκη συλλογικής ρύθμισης της Τηλεργασίας, με βάση την από 1/7/2021 Πρόσκληση της ΟΤΟΕ.
  • Την ανάγκη για βελτιωμένες ρυθμίσεις προστασίας της Οικογένειας και της Μητρότητας.
  • Ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας – στεγαστικά δάνεια. Διατήρηση των ισχυουσών ρυθμίσεων για τα στεγαστικά δάνεια των εργαζομένων του κλάδου και κατά τη διάρκεια της νέας ΣΣΕ.
  • Βελτίωση διατάξεων για τις άδειες με αποδοχές, με έμφαση στην προστασία της Οικογένειας, της Μητρότητας και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.
  • Βελτίωση ειδικών παροχών, καθώς και οικονομική ενίσχυση από τις Τράπεζες ερευνητικών-επιμορφωτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων για τους εργαζόμενους του κλάδου.

Η κλαδική διαπραγμάτευση θα πρέπει να ολοκληρωθεί στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια (3μηνο) που προβλέπει ο νόμος.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης