Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι εταιρίες διαχείρισης NPEs θα πουλήσουν 12-15 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην δευτερογενή αγορά…

Οι εταιρίες διαχείρισης NPEs θα πουλήσουν 12-15 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην δευτερογενή αγορά…
Σχετικά Άρθρα

Μια νέα τάση αρχίζει να διαμορφώνεται στην αγορά των προβληματικών δανείων… καθώς οι εταιρίες διαχείρισης NPEs όπως η DoValue, η Intrum και η Cepal σχεδιάζουν να πουλήσουν 12 με 15 δισεκ. προβληματικά δάνεια σε μικρότερες εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Ποιος είναι ο στόχος αυτών των ενεργειών;
Ας δούμε πρωτίστως ποιος είναι ο αριθμός των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα, περίπου 95-100 δισεκ. που κατανέμονται ως εξής 32 δισεκ. DoValue, η Cepal 29 δισεκ. και η Intrum 28,5 δισεκ. και περί τα 6 δισεκ. στην PQH και περίπου άλλα 2 – 3 δισεκ. στις υπόλοιπες.

Οι εταιρίες διαχείρισης ποντάρουν στην δευτερογενή αγορά NPEs

Για το 2022 υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να πωληθούν 5 δισεκ. NPEs στην δευτερογενή αγορά.
Η πρωτογενής αγορά ήταν ο Ηρακλής που συνέβαλλε ώστε οι τράπεζες να μεταφέρουν τα NPEs από τους ισολογισμούς τους σε εταιρίες διαχείρισης NPEs.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις ο πρωτογενής τομέας ολοκληρώνει τον κύκλο του και ενεργοποιείται ο δευτερογενής τομέας.
Μια εταιρία διαχείρισης από ένα χαρτοφυλάκιο π.χ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαλέγει τα λιγότερο προβληματικά NPEs και τα πουλάει.
Ας υποθέσουμε ότι αυτό το χαρτοφυλάκιο είναι 1 δισεκ.
Ο πωλητής θα πρέπει να σταθμίσει πόσα έξοδα και πόσα έσοδα θα έχει τα επόμενα χρόνια από αυτό το χαρτοφυλάκιο.
Στην 5ετία ας υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να κερδίσει 70 εκατ… εάν στην δευτερογενή αγορά προσφέρει ένας άλλος διαχειριστής 50 ή 60 εκατ εμπροσθοβαρώς συμφέρει η πώληση.
Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσουν τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια NPEs να αποδίδουν.

Θα μειωθούν οι ισολογισμοί των εταιριών διαχείρισης NPEs;

Όταν πουλάς ένα περιουσιακό στοιχείο αυτό βγαίνει από τον ισολογισμό.
Εάν στόχος είναι να πωληθούν 12 με 15 δισεκ. σε 2-3 χρόνια από τα NPEs αυτό σημαίνει ότι θα μειωθούν και οι ισολογισμοί;
Η απάντηση είναι όχι απαραίτητα καθώς ο νέος αγοραστής NPEs μπορεί να θέλει να διατηρήσει την διαχείριση του χαρτοφυλακίου του στους υφιστάμενους βασικούς διαχειριστές.
Π.χ. εάν πουλάει η doValue ο νέος αγοραστής θα μπορούσε να διατηρήσει την διαχείριση στην doValue οπότε δεν θα μειωθεί ο ισολογισμός…

Η Αριάδνη 5 δισεκ. τέλη Φεβρουαρίου 2022

Το χαρτοφυλάκιο NPEs της PQH η Αριάδνη θα βγει προς πώληση τέλη Φεβρουαρίου 2022 με την υποβολή των μη δεσμευτικών προσφορών και θα ακολουθήσει η τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών έως τον Απρίλιο.
Το τίμημα υπολογίζεται σε 800-850 εκατ ευρώ.
Για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο NPEs όλες οι μεγάλες εταιρίες διαχείρισης όπως doValue, Cepal και Intrum – και όχι μόνο – θα δείξουν ενδιαφέρον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης