Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΜcKinsey: Συνεργασίες τραπεζών με ηλεκτρονικές πλατφόρμες

ΜcKinsey: Συνεργασίες τραπεζών με ηλεκτρονικές πλατφόρμες
Η Pay Pal παρέχει βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο προς επιχειρήσεις που βασίζεται στις πωλήσεις με σταθερή καθορισμένη εκ των προτέρων προμήθεια
Σχετικά Άρθρα

Τις συνεργασίες με τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, μεταξύ άλλων, προτείνει, μεταξύ άλλων, προς τις τράπεζες, ο διεθνής συμβουλευτικός οίκος McKinsey προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό τόσο από τις ψηφιακές τράπεζες όσο και από τις νεο-τράπεζες.
Στην έκθεση-ανασκόπηση για το 2021, η Mc Kinsey επισημαίνει ότι «οι τράπεζες δεν θα πρέπει να μείνουν στο περιθώριο:
Μπορούν επιδιώξουν συνεργασίες προκειμένου να βάλουν τα δικά τους προϊόντα σ αυτές τις ροές.
Για παράδειγμα, οι τράπεζες μπορούν να συστήσουν συνεργασίες με ηλεκτρονικές πλατφόρμες ώστε να παρέχουν τα δανειακά τους προϊόντα χρησιμοποιώντας τα μοναδικά δεδομένα των πελατών από αυτές τις πλατφόρμες».

Η παροχή κεφαλαίου κίνησης από την Pay pal Working capital

Σύμφωνα με την ΜC kinsey, « Οι εταιρείες τεχνολογίας πληρωμών έχουν επίσης ενσωματωμένα προϊόντα δανεισμού και εκμεταλλεύονται δεδομένα με τρόπους που οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη επιδιώξει».
Το μεγαλύτερο παράδειγμα ενσωμάτωσης των προϊόντων δανεισμού είναι η παροχή κεφαλαίου κίνησης που βασίζεται στα δεδομένα ταμειακών ροών από την κύρια δραστηριότητα πληρωμών αποδοχής προϊόντων.
Για παράδειγμα, η PayPal Working Capital παρέχει πιστώσεις σ αυτά τα σημεία πώλησης και σε ορισμένες περιπτώσεις - σύμφωνα με την αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία – οι πιστωτικές κάρτες έχουν εκτοπιστεί από τις υπόλοιπες συναλλαγές.
Eιδικότερα, η Pay Pal παρέχει ήδη βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο προς επιχειρήσεις που βασίζεται στις πωλήσεις με σταθερή καθορισμένη εκ των προτέρων προμήθεια, δίχως να επιβαλλονται “κρυφές” χρεώσεις.
Οι επιχειρήσεις επιλέγουν το ποσοστό των πωλήσεων απο το οποίο θα πραγματοποιούνται οι πληρωμές για την παροχή των βραχυπρόθεσμων πιστώσεων.
Συνεπώς, καταλήγει η MC Kinsey οι τράπεζες μπορούν να εκμεταλλευτούν τα αναλυτικά δεδομένα από τις πλατφόρμες έτσι η αναδοχή (Underwriting) θα είναι πιο προβλέψιμη σ ότι αφορά τις επισφάλειες.

Το SPV της Viva Wallet

Μια πιλοτική χρηματοδότηση έχει ξεκινήσει η Viva wallet μέσω ειδικού οχήματος SPV.
Οι κύριες δραστηριότητες είναι οι υπηρεσίες πληρωμών καθώς και τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης μέσω ειδικών οχημάτων.
Οι δανειοδοτήσεις προς τους εμπόρους βρίσκονται εκτός του ισολογισμού της τράπεζας - άρα δεν υπάρχει το συστημικό ρίσκο - καθώς το ειδικό όχημα SPV θα αντλήσει 500 εκατ. ευρώ όπως έχει συμφωνηθεί με επενδυτές.
H τράπεζα αντλεί ρευστότητα από το όχημα προκειμένου να δανείζει κεφαλαίο κίνησης στους συνεργαζόμενους εμπόρους. Στην συνέχεια, τα δάνεια τιτλοποιούνται και πωλούνται στο όχημα και η τράπεζα εισπράττει τις προμήθειες. Η πιλοτική χρηματοδότηση έχει ξεκινήσει από την Viva bank τις 15 Νοεμβρίου 2020, με διάθεση δανείων σε εμπόρους και τα αποτελέσματα της – τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί - θα χρησιμοποιηθούν για να προσελκυθούν επενδυτές στο SPV.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης