Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 730 εκατ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα της Τρ. Κύπρου έως τις 30/6, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΒΑ - Στο 7,6% ο Core Tier 1 - Στα 1,125 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ελλείψεις της Cyprus Popular Bank - Στο 6,8% ο Core Tier 1

Στα 730 εκατ. ευρώ το κεφαλαιακό έλλειμμα της Τρ. Κύπρου έως τις 30/6, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΒΑ - Στο 7,6% ο Core Tier 1 - Στα 1,125 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ελλείψεις της Cyprus Popular Bank - Στο 6,8% ο Core Tier 1
(upd)Κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 730 εκατ. ευρώ και Core Tier 1 στο 7,6% εμφάνισε η Τράπεζα Κύπρου έως τις 30/6, σύμφωνα με την τελική αξιολόγηση της κεφαλαιακής άσκησης (stress test) της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA). Οι κεφαλαιακές ελλείψεις της Cuprus Popular Bank, για το ίδιο διάστημα, ανέρχονται στα 1,125 δισ. ευρώ, με Core Tier 1, έως τις 30/6, στο 6,8%.
Τρ. Κύπρου

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τρ. Κύπρου, με βάση την κεφαλαιακή θέση του Συγκροτήματος στις 30 Ιουνίου 2012, το κεφαλαιακό έλλειμμα για κάλυψη των απαιτήσεων της ΕΑΤ για δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων 9% συν κεφαλαιακό απόθεμα για έκθεση σε κρατικά ομόλογα υπολογίζεται σε περίπου 730 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα Κύπρου έχει υπολειπόμενο κεφαλαιακό έλλειμμα στις 30 Ιουνίου 2012, το οποίο αντιμετωπίζεται μέσω της εφαρμογής των ανάλογων δικτύων ασφαλείας με τη ρητή υποστήριξη της Κυπριακής Κυβέρνησης.
Στις 27 Ιουνίου 2012, ενόψει της προθεσμίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στις 30 Ιουνίου 2012 που τέθηκε από την ΕΑΤ, η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι παρά το γεγονός ότι προέβηκε σε μια σειρά ενεργειών για κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος ύψους €1.560 εκατ. όπως αυτό είχε καθοριστεί από την ΕΑΤ τον Δεκέμβριο 2011, δεν ήταν σε θέση να καλύψει πλήρως το κεφαλαιακό του έλλειμμα και ως αποτέλεσμα αποτάθηκε στην Κυπριακή Κυβέρνηση για κεφαλαιακή στήριξη.
Για την κάλυψη των αναγκών του κεφαλαίου της, όπως αυτές εκτιμήθηκαν από την ΕΑΤ, η Τράπεζα ανέλαβε μια σειρά από ενέργειες και κάλυψε ένα σημαντικό μέρος του κεφαλαιακού ελλείμματος.
Στις 30 Ιουνίου 2012 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου (το «Συγκρότημα») ανήλθε σε 7,6% με τον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων και τον δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέρχονται σε 5,1% και 7,3% αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι το Συγκρότημα έχει εκδομένα €430 εκατ. Μετατρέψιμα Αξιόγραφα Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ), που αντιπροσωπεύουν 1,8% των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού τα οποία συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη ίδιων κυρίων κεφαλαίων (Tier 1 capital ratio) αλλά όχι στον δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 capital ratio).
Με βάση την κεφαλαιακή θέση του Συγκροτήματος στις 30 Ιουνίου 2012, το κεφαλαιακό έλλειμμα για κάλυψη των απαιτήσεων της ΕΑΤ για δείκτη κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων 9% συν κεφαλαιακό απόθεμα για έκθεση σε κρατικά ομόλογα υπολογίζεται σε περίπου €730 εκατ.
Τον Ιούνιο 2012, η Κυπριακή Δημοκρατία αιτήθηκε την παροχή χρηματοοικονομικής βοήθειας από άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας / Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και διεθνή βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στα πλαίσια προγράμματος συνολικής στήριξης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μέτρα για την διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενέργειες για την στήριξη της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικές αλλαγές. Προκαταρκτικές συζητήσεις για τον καταρτισμό ενός Μνημονίου Συμφωνίας έχουν ήδη διεξαχθεί και περεταίρω συζητήσεις αναμένονται κατά την διάρκεια του Οκτώβριου για την οριστικοποίηση και υπογραφή του Μνημονίου Συμφωνίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΕ/ΔΝΤ, θα αρχίσει σύντομα διαγνωστικός έλεγχος των δανειακών χαρτοφυλακίων των Κυπριακών Τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, με σκοπό να προσδιοριστούν οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Cyprus Popular Bank

Η Cyprus Popular Bank Public Co Ltd (Cyprus Popular Bank) σημειώνει τις ανακοινώσεις στις οποίες προέβη σήμερα η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EAT), και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), σχετικά με την τελική αξιολόγηση της κεφαλαιακής άσκησης και την ολοκλήρωση της σύστασης της ΕΑΤ του Δεκεμβρίου και παραθέτει τα αποτελέσματά της.
Η Cyprus Popular Bank στις 30 Ιουνίου, 2012 έχει ένα υπολειπόμενο κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους €1.125 εκ. το οποίο αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή μέτρων στήριξης από την Κυπριακή Κυβέρνηση.  Αυτό είναι το ποσό που χρειάζεται η Cyprus Popular Bank για να φτάσει ο δείκτης των κύριων βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων το 9% που απαιτείται από την ΕΑΤ, από τον υφιστάμενο δείκτη 4,4% στις 30 Ιουνίου, 2012. Ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων για την Cyprus Popular Bank στις 30 Ιουνίου, 2012 ήταν 6,8%.
Τον Ιούνιο 2012, η Κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε οικονομική στήριξη από τα Κράτη Μέλη της Ευρωζώνης, μέσω του EΟΧΣ/EMΣ και διεθνή στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στα πλαίσια ενός συνολικού προγράμματος βοήθειας. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενέργειες δημοσιονομικής προσαρμογής για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης διαδικασίας δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.  Οι προκαταρκτικές συζητήσεις που οδηγούν σε Μνημόνιο έχουν ήδη λάβει χώρα και περαιτέρω συζητήσεις αναμένονται κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να υπογραφεί το Μνημόνιο.  Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, θα ξεκινήσει έλεγχος ποιότητας του χαρτοφυλακίου των Κυπριακών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης και μιας άσκησης ακραίων καταστάσεων, με σκοπό να προσδιοριστούν οι ενδεχόμενες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης