Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το Ελεγκτικό Συνέδριο θέτει ζήτημα να κλείσει το ΤΧΣ - Αιχμές για την κατάργηση του υφυπουργείου, επικρίνει το σχέδιο της ΤτΕ

Το Ελεγκτικό Συνέδριο θέτει ζήτημα να κλείσει το ΤΧΣ - Αιχμές για την κατάργηση του υφυπουργείου, επικρίνει το σχέδιο της ΤτΕ
Το Ελεγκτικό Συνέδριο θέτει ευθέως ζήτημα αναγκαιότητας ύπαρξης του ΤΧΣ και μετά το 2022
Σχετικά Άρθρα

Δύο καυτές συστάσεις για το ΤΧΣ και την κυβερνητική πολιτική για τις τράπεζες περιλαμβάνει η έκθεση ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες που συντάχθηκε μετά από αίτημα της Επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο θέτει ευθέως ζήτημα αναγκαιότητας ύπαρξης του ΤΧΣ και μετά το 2022 ενώ εμμέσως πλην σαφώς ψέγει την κυβέρνηση για την απομάκρυνση Ζαββού από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών αρμοδίου για το τραπεζικό σύστημα με την κατάργηση της συγκεκριμένης θέσης.
Τονίζει χαρακτηριστικά ότι στην κρατική μηχανή πρέπει να υφίσταται η δέουσα δομή και η επαρκής γνώση ώστε να παρακολουθούνται πλήρως τα ζητήματα που εθίγησαν στην έκθεση, με δυνατότητα άμεσης αντίδρασης ακόμη και διά της ασκήσεως νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι πλέον δεν υφίσταται λόγω της κατάργησης του υφυπουργείου το οποίο σχεδίασε το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων Ηρακλής στο οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει σωρεία πλεονεκτημάτων έναντι του σχεδίου Αργώ της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο με τα σημερινά δεδομένα θεωρεί ανέφικτο να υλοποιηθεί λόγω της επιβάρυνσης που θα υφίσταντο οι τράπεζες..
Σε ό,τι αφορά στο ΤΧΣ αναφέρει ότι πρέπει να εξετασθεί, με ανάλυση κόστους οφέλους αμερόληπτη και πειστική, κατά πόσον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον αντιμετωπίζεται από την πολιτική εξουσία η συνέχιση της λειτουργίας του και μετά το 2022, μπορεί να θεωρηθεί ως κατάλληλο μέσο προς πλήρη αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα.
Χαρακτηριστικά η έκθεση αναφέρει ότι «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κλήθηκε να διαχειρισθεί δημόσιο χρήμα μέχρι 50 δισ. ευρώ που προέρχεται από δανεισμό της Χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Ωστόσο επισημαίνει πως «από τις ένδεκα κατηγορίες αρμοδιοτήτων που προβλέπονται για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο άρθρο 2 παρ. 2 του ν. 3864/2010 όπως ισχύει, 68 οι μόνες που εμφανίζουν επικαιρότητα, χωρίς να έχουν καταστεί άνευ αντικειμένου ή να έχουν απορροφηθεί από τους θεσμούς της τραπεζικής ένωσης, είναι όσες συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Ταμείου των σχετικών με την προστασία της περιουσίας του Δημοσίου που κατέχει - ως προς την οποία εμφανίζεται το ίδιο λογιστικά ως κύριος.
Όμως, η αξία της περιουσίας αυτής έχει απομειωθεί σε σημείο που να εγείρεται ζήτημα αναλογικότητας αν δικαιολογείται η διατήρηση του Ταμείου εν όψει του υπαρκτού αντικειμένου των δραστηριοτήτων του.»
Η έκθεση αποτελεί κόλαφο για τον τρόπο που περιγράφονται οι αρμοδιότητες του ΤΧΣ αναφέροντας ότι οι αρμοδιότητες του Ταμείου ορίζονται με αόριστες αναφορές σε κείμενα της μνημονιακής περιόδου κατά τρόπο ανεπίτρεπτο για δημόσιο φορέα υποκείμενο στην αρχή της νομιμότητας.

Επ’ αυτού υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωση»ς Gauweiler,69 το Δικαστήριο είχε τονίσει ότι, όπου υφίσταται ζήτημα διάκρισης των δοτών εξ ορισμού αρμοδιοτήτων Ένωσης και των αρμοδιοτήτων των Κρατών μελών, διατηρούντων το τεκμήριο της αρμοδιότητας, ο δικαιοδοτικός έλεγχος πρέπει να είναι ιδιαιτέρως αυστηρός, έστω και αν ασκείται μέσω του ελέγχου της αιτιολογίας των αποφάσεων ένεκα των οποίων εγείρεται αμφισβήτηση, ώστε με τον τρόπο αυτό να διασφαλίζεται ότι τα ενωσιακά όργανα δεν θα ασκούν άλλες αρμοδιότητες πέραν αυτών που τους έχουν ρητώς παραχωρηθεί.
Εν προκειμένω η εθνική ρύθμιση αφήνει μεγάλα περιθώρια παρερμηνειών»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας απαντώντας στις συστάσεις του Ελεγκτικού αναφέρει πως η διατήρηση του ΤΧΣ αξιολογείται από την πολιτική εξουσία και εφ όσον επιλεγεί η συνέχιση λειτουργίας του θα αναληφθεί η σχετική πρωτοβουλία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης