Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μότσιος (OTOE) στο ΒΝ: Έτοιμο το πλαίσιο για τη νέα Κλαδική Σύμβαση των τραπεζών και σήμα Χατζηδάκη για αυξήσεις

Μότσιος (OTOE) στο ΒΝ: Έτοιμο το πλαίσιο για τη νέα Κλαδική Σύμβαση των τραπεζών και σήμα Χατζηδάκη για αυξήσεις
Εντός της εβδομάδας αναμένεται η συγκρότηση του νέου προεδρείου της ΟΤΟΕ στο οποίο αναμένεται η επανεκλογή για τη θέση του προέδρου του Γιώργου Μότσιου
Σχετικά Άρθρα

Με πτώση των ποσοστών στις συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και διατήρηση των δυνάμεων του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, αν και με δύο ψηφοδέλτια, έκλεισαν την Κυριακή το βράδυ οι εργασίες του 32ου συνεδρίου της ΟΤΟΕ, που εξέλεξε τη νέα διοίκηση.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται η συγκρότηση του νέου προεδρείου της ΟΤΟΕ στο οποίο αναμένεται η επανεκλογή για τη θέση του προέδρου του Γιώργου Μότσιου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το ΔΗΣΥΕ (ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) έλαβε το 32,9%, το ΣΥΔΗΣΥ (ΝΔ) το 24,1%, η Νέα Πορεία 11,7% (Eurobank Χαρίτος), η ΠΑΣΚΕ (διάσπαση ΠΑΣΟΚ) 11,7%, η ΕΑΚ 5,09%, η Συνδικ. Πρωτ. 7,5%, ο Αγων. Μέτωπο 5,09% (ΠΑΜΕ).
Σε δήλωσή του στο ΒΝ, ο Γιώργος Μότσιος επισημαίνει ότι από τις πρώτες ενέργειες του νέου ΔΣ θα είναι η πρόσκληση στις τράπεζες για τη σύναψη και υπογραφή νέα συλλογικής σύμβασης, το πλαίσιο της οποίας είναι έτοιμο και αναμένει την έγκριση του νέου Γενικού Συμβουλίου.

Σήμα Χατζηδάκη

Κατά την έναρξη του συνεδρίου ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε πρώτος το εναρκτήριο λάκτισμα προς τις τράπεζες, τις οποίες παρότρυνε σε διάλογο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης.
Τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας ενθαρρύνει το διάλογο ανάμεσα στους εργοδότες και τους εργαζόμενους και θεωρεί ότι ακολουθώντας και το παράδειγμα προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών μπορούμε να καταλήγουμε σε κοινούς παρονομαστές. Αυτό είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, αλλά και προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Γιώργος Μότσιος: Υπερβολική συρρίκνωση της απασχόλησης

Στην ομιλία του ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΤΟΕ, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί εκ νέου στη θέση Γιώργος Μότσιος, τόνισε ότι πρώτιστο καθήκον ήταν να αποτρέψουμε τις μαζικές απολύσεις στον κλάδο.
Στο διάστημα που μεσολάβησε από το 2018 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, η συνολική απασχόληση στα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 21,2% (από 39.557 εργαζόμενους σε 31.163).
Μέχρι τα τέλη του 2020, η μείωση της απασχόλησης στις Τράπεζες στην Ελλάδα ήταν 16%, έναντι μείωσης κατά 2,4% στις Τράπεζες στην Ευρωζώνη.
Στις νέες εταιρείες servisers του χρηματοπιστωτικού κλάδου που ανέλαβαν τη διαχείριση των ΜΕΑ των Τραπεζών, απασχολούνται πλέον πάνω από 4.000 εργαζόμενοι, από τους οποίους 2.000 περίπου προέρχονται από τις συστημικές Τράπεζες.
Μεταξύ τέλους του 2018 και Σεπτ. 2021 διέκοψαν τη λειτουργία τους 385 καταστήματα, δηλαδή το 19,4% των καταστημάτων δικτύου στην Ευρωζώνη. Μέχρι το τέλος του 2020, η μείωση ήταν 12,21%.. Μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας σταμάτησαν τη λειτουργία τους 264 καταστήματα.
Στη χώρα μας το 2020 αντιστοιχούσε ένας τραπεζοϋπάλληλος σε 324 κατοίκους, ενώ στην Ευρωζώνη ένας σε 186 κατοίκους.
Είχαμε 18,78 καταστήματα ανά 100.000 κατοίκους έναντι 34,3 στην Γαλλία, 38,2 στην Πορτογαλία, 38,8 στην Ιταλία και 49,7 στην Ισπανία!
Το 2020 ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν ένα τραπεζικό κατάστημα ανα 2.888 κατοίκους, στην Ελλάδα (με τόσες γεωγραφικές κ.α. ιδιομορφίες...) αντιστοιχούσε ένα κατάστημα ανα 6.298 κατοίκους.
Αλλά και στα ΑΤΜ, που διευκολύνουν τις συναλλαγές, είχαμε μείωση, αναλογικά με τον πληθυσμό, έναντι αύξησης στην Ευρωζώνη στο ίδιο διάστημα. ‘Ετσι, το 2019 είχαμε στην Ελλάδα 63,4 ΑΤΜ ανα 100.000 κατοίκους έναντι 90,17 στην Ιταλία, 98,29 στη Γαλλία, 119,93 στη Γερμανία, 171, 96 στην Αυστρία. (πηγή συγκριτικών στοιχείων Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή -ΕΒΑ).
Έχουμε, κατά συνέπεια, υπερβολική συρρίκνωση σημείων πώλησης και υποστελέχωση του κλάδου στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την αναμφισβήτητα πιο αναπτυγμένη, από άποψη ψηφιακής Τραπεζικής, ψηφιακών δεξιοτήτων, υποδομών και συναλλακτικών συνηθειών του κοινού, Ευρωζώνη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης