Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί το αφήγημα ότι «όλα πάνε καλά» δεν πουλάει, στους κερδοσκόπους του χρηματιστηρίου; - Στόχος 2022 χαμηλό 780 μον. υψηλό 1.030 μον.

Γιατί το αφήγημα ότι «όλα πάνε καλά» δεν πουλάει, στους κερδοσκόπους του χρηματιστηρίου; - Στόχος 2022 χαμηλό 780 μον. υψηλό 1.030 μον.
Υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα τα οποία ήδη αναλύουν οι ξένοι επενδυτές, σταχυολογώντας τα βασικότερα καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα... γιατί οι ξένοι δεν αγοράζουν το ελληνικό αφήγημα
Σχετικά Άρθρα

Το βασικό αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι όλα πάνε καλά, η οικονομία ανακάμπτει και ανοίγονται θετικές προοπτικές για το 2022.
Το αφήγημα ωστόσο αυτό δεν βρίσκει υποστηρικτές ούτε στους ευκαιριακούς καιροσκόπους του ελληνικού χρηματιστηρίου και το ερώτημα είναι γιατί;
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η ανάκαμψη του 2021 ειδικά στο β΄ και γ΄ τρίμηνο 16,2% και 13,4% αποτελούν αποδείξεις ότι η Ελλάδα επανέρχεται…
Όμως το εντυπωσιακό είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει αγοράσει αυτό το σενάριο, δεν το πιστεύει, οι κερδοσκόποι ακόμη και οι ευκαιριακοί δηλαδή οι βραχυπρόθεσμοι δεν το πιστεύουν και πως αποδεικνύεται αυτό… δεν υπάρχει εισροή ξένου κεφαλαίου, οι τζίροι έχουν καταρρεύσει και οι short… σταδιακά επανακάμπτουν.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα τα οποία ήδη αναλύουν οι ξένοι επενδυτές, σταχυολογώντας τα βασικότερα καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα... γιατί οι ξένοι δεν αγοράζουν το ελληνικό αφήγημα

1)Οι ξένοι δεν πιστεύουν το σενάριο της δυναμικής επανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Οι περισσότερες αναλύσεις κάνουν λόγο για 3,5% ανάκαμψη το 2022 και με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ωστόσο ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση επιδεινώνουν το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος.

2)Τα ελληνικά ομόλογα ως γνωστό έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ όχι με την αξία τους αλλά.
Η Ελλάδα δεν πληροί τα κριτήρια συμμετοχής στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης και αποφασίστηκε από το παράθυρο να ενταχθεί… λόγω της πανδημίας.
Έκτοτε η ΕΚΤ αγόρασε 34,5 δισεκ. ευρώ και το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια που ισχύει αυτό το πρόγραμμα η Ελλάδα έκδωσε στην πρωτογενή αγορά σχεδόν 25 δισεκ. ομόλογα, οπότε η ΕΚΤ από την δευτερογενή αγορά αγόρασε, όλες τις εκδόσεις που δημοπρατήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια και άλλα 10 δισεκ. που ήδη κυκλοφορούσαν στην αγορά.
Ως γνωστό η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει μόνο από την δευτερογενή και όχι από την πρωτογενή αγορά, πρέπει πρώτα να αγοραστούν από θεσμικούς επενδυτές τράπεζες, ταμεία funds και εν συνεχεία να αγοράσει η ΕΚΤ.
Το πρόγραμμα Πανδημίας τελειώνει Μάρτιο 2022 και λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, δεν θα μπορέσει να επιμηκυνθεί.
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να συντηρήσει την Ελλάδα με τις επαναγορές ή να θέσει κάποια ειδική ρήτρα π.χ. με γεωγραφικά χαρακτηριστικά όταν έχει καλύψει τις αγορές σε μια χώρα να στρέφεται σε μια άλλη κ.α.
Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 16 Δεκεμβρίου 2021 αλλά είναι πιθανό τις τελικές αποφάσεις να τις λάβει στις 3 Φεβρουαρίου 2022.
Οι προτεινόμενες λύσεις είναι ημίμετρα άπαξ και η Ελλάδα δεν μπορεί να ενταχθεί στο κανονικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης άπαξ και δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα ή investment grade ή βαθμολογία άνω του ΒΒΒ-

3)Το ελληνικό ομόλογο αναφοράς ή benchmark δηλαδή το 10ετές εμφανίζει επιτόκιο 1,36%.
Η πραγματικότητα είναι ότι θα αναρριχηθεί προς το 1,8%.
Εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν ήταν στο Πρόγραμμα Πανδημίας το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα είχε επιτόκιο 3,5% με 4%.
Παρατηρείται ότι και στο παράγωγο των ομολόγων το CDC το Credit Default Swaps έχει αναρριχηθεί στις 120 μονάδες βάσης, όσο αυξάνεται το ασφάλιστρο κινδύνου, τόσο αυξάνεται το ρίσκο χώρας.
Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν δικαιολογούν επιτόκια 0,6% ή 0,90% που υπήρχαν προ μηνών.
Χωρίς την χειραγώγηση από την ΕΤΚ τα ελληνικά ομόλογα στην 10ετία π.χ. θα είχαν επιτόκια 3,5% με 4%.

4)Η Ελλάδα με βεβαιότητα θα αντιμετωπίσει κρίση χρέους ξανά.
Όσο ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερος από το ονομαστικό ΑΕΠ και το κυριότερο τα επιτόκια των ομολόγων παραμένουν χαμηλότερα από το ονομαστικό ΑΕΠ… η κατάσταση θα παραμένει υπό έλεγχο.
Το πρόβλημα θα ξεκινήσει όταν η Ελλάδα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και επιτόκια 2,5%, ακόμη και με υποχρέωση να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% για την εξυπηρέτηση του χρέους… οι κερδοσκόποι θα δουν την κερκόπορτα.
Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι το ελληνικό χρέος στα 384 δισεκ. μαζί με τα repos και το ΑΕΠ που θα κινηθεί χαμηλότερα των προσδοκιών… δεν δημιουργεί περιβάλλον ασφαλείας.

5)Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα έγκαιρα.
Η απάντηση είναι αποκλείεται.
Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα, θα φύγει από την κατηγορία junks bond ή ομόλογα σκουπίδια μετά τις εκλογές του 2023.
Οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα ακόμη μια κλίμακα το 2022 και θα περιμένουν και τις εκλογές του 2023 για να αξιολογήσουν την Ελλάδα.
Εάν υπάρξει πολιτική κρίση στην Ελλάδα, σενάριο όχι απίθανο, δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα.
Επίσης οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αρχίσει να παρακολουθούν – ξανά – το χρέος.
Ως γνωστό το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα και οι εκθέσεις βιωσιμότητας του χρέους DSA αυτό επιβεβαιώνουν.
Μην καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις.

6)Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα εξελίσσεται σε ρευστό.
Στις επόμενες εκλογές δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος δηλαδή της ΝΔ και θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας.
Το πολιτικό ρίσκο αποτελεί ένα αστάθμητο παράγοντα.

7)Με όρους πανδημίας η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ άσχημα, οι νεκροί πλησιάζουν τους 20.000 και η επιδημιολογική εικόνα είναι από τις χειρότερες διεθνώς.
Αυτό δεν είναι υποκειμενικό αλλά ρεαλιστικό με βάση κρούσματα και νεκρούς.
Ένας ακόμη ουσιώδης παράγοντας που αυξάνει την ανασφάλεια.

8)Το ελληνικό χρηματιστήριο από μόνο του έχει δομικές αδυναμίες.
Οι τράπεζες εξυγιάνθηκαν μεν αλλά πρέπει να πείσουν για τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και την κερδοφορία τους.
Θα βγάζουν περίπου 500 εκατ κέρδη τον χρόνο η κάθε μια δηλαδή 2 δισεκ. σε ετήσια βάση για τις 4 συστημικές αλλά μέχρι πότε και για πόσο.

Βασικό συμπέρασμα

Για το 2021 ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο θα κλείσει πέριξ των 900 μονάδων με ανώτερο τις 930 μονάδες στις οποίες έχει ήδη καταγράψει.
Για το 2022 εκτιμούμε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί σε ένα εύρος από 780 έως 1020 με 1030 μονάδες.
Τι εννοούμε;
Θα σημειώσει χαμηλό στις 780 μονάδες και υψηλό τις 1.030 μονάδες δηλαδή διακύμανση 250 μονάδων... 

Και το 2022 θα είναι μια μέτρια χρονιά χρηματιστηριακά αν και καλύτερη από το 2021 σε σχέση με την διακύμανση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης