Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Eurobank χρηματοδοτεί με 750 εκατ. ευρώ τον Τουρισμό

Γιατί η Eurobank χρηματοδοτεί με 750 εκατ. ευρώ τον Τουρισμό
Aνάγκες για επενδύσεις 4 δισ. ευρώ την ερχόμενη τριετία
Σχετικά Άρθρα

Η προβολή των μελλοντικών δεδομένων του ελληνικού Τουρισμού - με τις ανάγκες για επενδύσεις να υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ την ερχόμενη τριετία- οδηγεί την Eurobank σε πρόσθετες νέες χρηματοδοτήσεις 750 εκατ. ευρώ.
Με τα νέα δάνεια, μάλιστα, αύξησε τις συνολικές χρηματοδοτήσεις προς ελληνικό Τουρισμό σε 1,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2024, όπως αναλύθηκε σε διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος “Στήριξη στην πράξη, επένδυση στο μέλλον”.
Ύστερα λοιπόν από την μελέτη του δικού της χαρτοφυλακίου δανείου, ύψους 2 δισ. ευρώ πρoς όλες τις κατηγορίες, δηλαδή ξενοδοχειακές μονάδες 5 - 4 αστέρων, ξενοδοχεία πόλης, μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι 5 εκατ. ευρώ, τουριστικά καταλύματα καθώς και τους προμηθευτές των ξενοδοχείων, η Eurobank δημιούργησε αντίστοιχες στοχευμένες δράσεις που στηρίζονται σε πέντε πυλώνες.
Αυτές αφορούν νέες, υφιστάμενες μονάδες, αλλά και χρηματοδότηση εξαγορών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Έκρηξη το 2022 – τι δείχνει δείγμα 140 ξενοδοχείων

Αναφερόμενος στις προοπτικές, ο αναπληρωτής διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, επισήμανε ότι, το 2022 αναμένεται εκρηκτικά θετική χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό, με την ζήτηση για τον κλάδο να είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας.
Σ αυτό κατατείνουν οι προκρατήσεις της επόμενης χρονιάς οι οποίες ανέρχονται ήδη στο 40% - 50%.
Υπολογίζεται δε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022 θα έχει καλυφθεί με προκρατήσεις το 70% όλων των δωματίων και κλινών , και μάλιστα σε τιμές υψηλότερες των επιπέδων του 2019.
Η Eurobank, στην συνέχεια ανέλυσε ένα δείγμα 140 ξενοδοχείων 4& 5 αστέρων που διαθέτουν 36.600 δωμάτια ή το 17% του συνολικού δυναμικού της χώρας.
Από το δείγμα προέκυψε ότι, τα έσοδα του του 2021 αναμένονται στο 75,4% των εσόδων του 2019, υπερβαίνοντας το μέσο όρο της αγοράς.
Η αύξηση των εσόδων αφορά τις συγκεκριμένες κατηγορίες και τις Κυκλάδες όπου εμφανίστηκαν οι καλύτερες επιδόσεις.
Όμως, η Eurobank στο χαρτοφυλάκιο της χρηματοδοτεί επίσης μικρομεσαίες μονάδες, καταλύματα και από την έναρξη της στήριξης ( Μαϊος 2020 ) είχε ευρήματα που υποδεικνύουν χαμηλές επισφάλειες. Βεβαίως, δεν είναι όλα ρόδινα στον Τουρισμό, καθώς πρώτον, διαπιστώνονται χρόνιες ελλείψεις επενδύσεων σε υποδομές (μεταφορές,κτίρια κλπ ) και δεύτερον υπάρχει έλλειμμα εξειδικευμένου προσωπικού.
Oι λύσεις, όμως, υπάρχουν από τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στην Μεσόγειο προκειμένου να αλλάξει πρός το καλύτερο το τουριστικό προϊόν.

Απολογισμός από τον Μάιο του 2020 πόσα δάνεια δόθηκαν

Ο αναπληρωτής Ceo προχώρησε και σε απολογισμό των δεσμεύσεων της τράπεζας για την στήριξη των πελατών την διετία 2020-2021.
Ειδικότερα, η Τράπεζα είχε δεσμευθεί για την αναστολή της πληρωμής των δόσεων με 200 εκατ. ευρώ και 18 μήνες μετά ανεστάλησαν 190 εκατ. ευρώ καθώς κάποιοι πελάτες δεν ήθελαν την αναστολή. Υλοποιήθηκαν επίσης όλα τα προγράμματα στήριξης Γέφυρα Ι, ΙΙ.
Επίσης, η Τράπεζα κάλυψε με κεφάλαια κίνησης τουριστικές επιχειρήσεις με 230 εκατ. ευρώ, έναντι δέσμευσης 250 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η τράπεζα χρηματοδότησε νέα σχέδια ύψους 200 εκατ. ευρώ, έναντι πλάνου 300 εκατ. ευρώ.
Η διαφορά στο τελευταίο κομμάτι των δεσμεύσεων δεν προκύπτει από υπαναχώρηση των πελατών, αλλά λόγω της χρονικής διαφοράς για την υλοποίηση των σχεδίων.

Ποιά δάνεια θα δοθούν – 6700 κλίνες θα δημιουργηθούν

Το νέο πρόγραμμα στήριξης αφορά χρηματοδότηση 750 εκατ. ευρώ, προς τουριστικές επιχειρήσεις για την ερχόμενη διετία.
Συγκεριμένα, από εγκεκριμένα δάνεια, αλλά και εν εξελίξει συζητήσεις με πελάτες της τράπεζας προκύπτει ότι για την διετία 2022-2023, η Eurobank θα χρηματοδοτήσει πρώτον, με 275 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νέων τουριστικών μονάδων, δεύτερον, με 225 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες μονάδες, και τρίτον, με 250 εκατ. ευρώ για την εξαγορά ξενοδοχείων ή την αναχρηματοδότηση τουριστικών μονάδων.
Oι παραπάνω χρηματοδοτήσεις θα αυξήσουν την δυναμικότητα κατά 2000 δωμάτια και θα αναβαθμίσουν επιπλέον 4700 δωμάτια, κυρίως, στις κατηγορίες 4 & 5 αστέρων ενω γεωγραφικά αφορούν το 30% τα Δωδεκάνησα, το 20% την Αττική, 10% Κρήτη 9% Χαλκιδική 8% τις Κυκλάδες 7% το Ιόνιο και το υπόλοιπο άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προμηθευτών

Ο υπεύθυνος δανειοδότησεων της Eurobank για Μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως 5 εκατ. ευρώ κ. Δημ. Οικονόμου εκτίμησε ότι το 50% των νέων χρηματοδοτήσεων θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
H Εurobank, παρέχει ήδη δύο (2) νέα προγράμματα, με προνομιακούς όρους τιμολόγησης, που προάγουν τη βιώσιμη χρηματοδότηση στον ξενοδοχειακό κλάδο με κριτήρια ESG.
Πρόκειται, πρώτον, για το «Επιχειρώ Βιώσιμα στον τουρισμό» για υφιστάμενα και νέα δάνεια για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, με μείωση του επιτοκίου κατά 0,20%.
Δεύτερο πρόγραμμα είναι το «Κατασκευάζω Βιώσιμα στον τουρισμό» για νέα δάνεια με σκοπό ανακαινίσεις / επεκτάσεις υφισταμένων μονάδων ή / και ανέγερση νέων που πληρούν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις, με μείωση του επιτοκίου κατά 0,25%.
( Ήδη για τα προγράμματα έχουν συμφωνήσει οι όμιλοι Sani/Ikos, όμιλος Μήτση και όμιλος Καλουτσάκη.) Επίσης μέσω του Business Banking, οι μικρότερες επιχειρήσεις μπορούν να ελέγξουν ηλεκτρονικά εαν είναι επιλέξιμες για όλα τα πρόγραμματα χρηματοδότησης ( ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Τεπιχ κα).
Τέλος, η Eurobank χρηματοδοτεί τις απαιτήσεις σε προμηθευτές ξενοδοχείων έχοντας προεγκρίνει χρηματοδοτικό όριο 60 εκατ. ευρώ – το οποίο θα αυξηθεί σε 100 εκατ. ευρω – στηρίζοντας επιχειρήσεις οι οποίες δεν είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο τραπεζικο σύστημα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης