Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι μας έδειξε το 9μηνο 2021 της Alpha; - Η τράπεζα εξυγιαίνεται… αλλά η εικόνα των αποτελεσμάτων δεν ενθουσίασε

Τι μας έδειξε το 9μηνο 2021 της Alpha; - Η τράπεζα εξυγιαίνεται… αλλά η εικόνα των αποτελεσμάτων δεν ενθουσίασε
Το 2021 είναι ένα σκληρά επώδυνο έτος για την Alpha bank... Οι ζημίες θα συνεχιστούν και στο 4ο τρίμηνο 2021 αλλά το 2022 θα είναι μια καταφανώς καλύτερη χρονιά
Σχετικά Άρθρα

Ποιο είναι το διακύβευμα από τα αποτελέσματα 9μήνου 2021 της Alpha bank;
Ξεπερνώντας τις ζημίες, από τις τιτλοποιήσεις και τα NPEs, τις πρόσθετες προβλέψεις λόγω της εξυγίανσης, παρατηρήσαμε το ίδιο φαινόμενο με τις άλλες τράπεζες το NII δηλαδή τα καθαρά έσοδα από τόκους – ο πυρήνας κερδοφορίας μιας τράπεζας – συρρικνώνεται.
Οπότε η γενική εικόνα των αποτελεσμάτων της Alpha bank δεν μας άρεσε οπότε δικαιολογείται η παρελθούσα συμπεριφορά της μετοχής στην ζώνη των 1,10 ευρώ που συγκυριακά υποχώρησε στα 1,03 ευρώ.
Αντιθέτως θεωρούμε πολύ θετικό ότι ο δείκτης coverage ratio NPEs ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις βελτιώνεται στο 56%, υπολείπεται π.χ. της Eurobank αλλά ανακάμπτει αυτό είναι ενθαρρυντικό στοιχείο.

Ποια τα βασικά συμπεράσματα;

1)Η Alpha bank στο 9μηνο του 2021 εμφάνισε ζημίες -2,49 δισεκ. ευρώ απόρροια των τιτλοποιήσεων και πολιτικής εξυγίανσης που ακολουθεί.
Στο γ΄ τρίμηνο οι ζημίες ήταν -171,3 εκατ ευρώ ενώ από το εξωτερικό σε πρό φόρων βάση ενέγραψε ζημίες -292 εκατ κυρίως λόγω της Κύπρου.

2)Τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώνονται.
Το είδαμε σε όλες τις τράπεζες να καταγράφεται ως φαινόμενο, να σημειωθεί ότι το είχαμε προβλέψει πολλούς μήνες πριν εκδηλωθεί ως φαινόμενο.
Ένας από τους λόγους είναι ότι οι τράπεζες λογιστικοποιούσαν τόκους από NPEs που δεν εισέπρατταν, ενώ έχουν υπάρξει και υγιείς εταιρίες που αποπλήρωσαν δάνεια μέσω ομολογιακών μειώνοντας τα έντοκα έσοδα.

3)Τα προ προβλέψεων έσοδα PPI ένας καλός δείκτης που μας δείχνει που βρίσκονται οι τράπεζες πριν τις προβλέψεις, διαμορφώθηκαν στα 657,8 εκατ ευρώ, 240 εκατ στο γ΄ τρίμηνο έναντι 270 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2021.

4)Σε προ φόρων βάση για να δούμε από πού προέρχονται οι ζημίες προέκυψε αρνητικό αποτέλεσμα -2,51 δισεκ.
Περίπου -444 εκατ προήλθαν από την λιανική τραπεζική, έχει αποδειχθεί καταστροφική για την Alpha bank για πάρα πολλά τρίμηνα.
Κέρδη συνεισέφεραν τα επιχειρηματικά δάνεια +217 εκατ και το investment banking +286 εκατ αντιθέτως το εξωτερικό παρουσίασε ζημίες σχεδόν 300 εκατ και έκτακτες ζημίες από τις τιτλοποιήσεις -2,31 δισεκ. ευρώ.
Οι συνεχιζόμενες ζημίες από την λιανική τραπεζική σίγουρα προβληματίζει…

5)Ως προς τα NPEs είναι αληθές ότι η Alpha bank εντατικοποιεί το πρόγραμμα εξυγίανσης του ισολογισμού της.
Με τα NPEs στο 19,9% ή 8,43 δισεκ. ευρώ και 13% τέλος του 2021 μετά την τιτλοποίηση sky -2,2 δισεκ. NPEs στην Κύπρο… η εξυγίανση συνεχίζεται.
Στα μέσα του 2022 θα περάσει σε μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων.
Πολύ θετικό στοιχείο ότι ο coverage ratio ανέρχεται στο 56% βελτιώνεται, το καταγράφουμε ως θετικό – πολύ υψηλότερο από την Πειραιώς – αλλά πολύ χαμηλότερο από την Eurobank.

6)Ως προς τα κεφάλαια θα διαμορφωθούν στα 5,4 δισεκ. στο τέλος του 2021 καθώς οι ζημίες θα συνεχιστούν και στο δ΄ τρίμηνο λόγω της τιτλοποίησης στην Κύπρο.
Το CET 1 ανέρχεται στο 13,9% και ο συνολικός δείκτης στο 16,5%.
Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ανέρχεται στα 2,9 δισεκ. ευρώ.

Συμπέρασμα

Το 2021 είναι ένα σκληρά επώδυνο έτος για την Alpha bank καθώς πρέπει να καθαρίσει τον ισολογισμό της.
Οι ζημίες θα συνεχιστούν και στο 4ο τρίμηνο 2021 αλλά το 2022 θα είναι μια καταφανώς καλύτερη χρονιά.
Όμως η πίεση στον πυρήνα της κερδοφορίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί, δεν αφορά μόνο την Alpha bank αλλά όλο το τραπεζικό σύστημα.
Με χρηματιστηριακούς όρους κατανοούμε γιατί η μετοχή της Alpha bank είχε κολλήσει για καιρό στα 1,10 ευρώ και εσχάτως βρίσκεται κοντά στην τιμή της αύξησης του 1 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης